Tok eksamen på sykeperm

Etter to måneder i isolasjon på Gjøvik kretsfengsel fikk Veronica Orderud for tre uker siden sammenbrudd og ble innlagt til psykiatrisk behandling. Kort tid etterpå - mens hun ennå var for syk til å sitte på varetektscella - avla hun deleksamen i veterinærstudiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere politikilder som Dagbladet har snakket med reagerer med undring på at Veronica var for syk til å sitte i fengsel, men frisk nok til å ta en heldags eksamen i et så krevende studium som veterinærstudiet.

Det har styrket etterforskernes mistanke om at hun spiller sykere enn hun er.

På grunn av at de er gitt munnkurv, er det ingen politikilder som vil si noe åpent til Dagbladet om dette.

Veronica Orderuds forsvarer, advokat Frode Sulland, sier til Dagbladet at han ikke er redd for at politiet skal bruke eksamensepisoden mot Veronica Orderud hvis det på nytt blir snakk om at hun er for syk til å sitte i varetekt.

- Jeg kan ikke si hvordan politiet vil argumentere, men jeg er ikke noe redd for et sånt argument, sier Sulland.

Tøft studium

Veronica Orderud har studert ved Veterinærhøyskolen i fire år. Veterinærstudiet regnes som et krevende studium, og en deleksamen betraktes som en tøff påkjenning.

Veronica avla likevel eksamen mens hun var innlagt på behandlingssenteret, med polititjenestemenn som vakter. Hun skal foreløpig ikke ha fått svar på om hun har bestått eksamen.

Etter det Dagbladet erfarer, skal Veronica Orderud avlegge en ny deleksamen med det aller første. Det kommer trolig til å skje på cella i Gjøvik kretsfengsel.

Da politiet fikk spørsmål om Veronica kunne avlegge eksamen i varetektsperioden, sa de ja til det, fordi de følte at de ikke hadde noe valg. Politiinspektør Kristin Barth-Larsen ved Romerike politidistrikt bekrefter at politiet har godkjent at 27-åringen kunne avlegge eksamen.

- Ut over det ønsker jeg ikke å kommentere dette, sier Kristin Barth-Larsen.

Sentrale politikilder sier imidlertid til Dagbladet at de finner det bemerkelsesverdig at Veronica Orderud er i stand til å avlegge eksamen like etter at hun ble innlagt til psykiatrisk behandling.

Innlagt

Da Veronica Orderud møtte i forhørsretten for en måned siden, beskrev forsvarerne hennes helsetilstand som svært bekymringsfull. Bare et døgn seinere vurderte tilsynslegen i fengselet helsetilstanden hennes som så alvorlig at han sendte henne til Gjøvik fylkessykehus.

Derfra ble hun fraktet videre til Sentralsykehuset i Akershus (SiA), hvor hun ble innlagt på psykiatrisk avdeling.

Fem dager seinere ble hun overført til Hurdal opptreningssenter, der hun fortsatte å få medisinsk behandling. I forbindelse med overflyttingen fra sykehuset til behandlingssenteret tok politiet henne med på en bytur til Oslo, der hun blant annet dukket opp på et overraskende besøk på advokatkontoret til sine forsvarere.

I motsetning til i fengselet, der hun bare har fått være ute i luftegården en time i døgnet, har hun fått være mye ute i forbindelse med behandlingen.