- Tok ektemannens liv under tvang

Roger Gundersens enke hevder hun fikk valget mellom å ta ektemannens liv, eller selv å bli drept.

- TVANG: Enken etter lege Roger Gundersen forteller i retten at hun tok hans liv under tvang. Foto: Foto:ARNT E. FOLVIK/DAgbladet
- TVANG: Enken etter lege Roger Gundersen forteller i retten at hun tok hans liv under tvang. Foto: Foto:ARNT E. FOLVIK/DAgbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NORDRE VESTFOLD TINGRETT (Dagbladet): I dag møter enken etter Horten-legen Roger Gundersen i Nordre Vestfold tingrett. Den 55 år gamle kvinnen, som tidligere jobbet som sykepleier, er tiltalt for medvirkning til ektemannens selvmord.

- Vi traff hverandre i 1996 og ble kjærester. I 1999 giftet vi oss. Vi var alt og ett for hverandre. Vi var så symbiotiske at det var bare oss to som eksisterte i verden, startet hun forklaringen sin med.

- Forsøkte å ta livet sitt Hun forteller om et samliv som startet godt, men som de siste årene ble sterkt preget av både hans og hennes stadig mer reduserte helse.

- Han forsøkte å ta livet sitt en rekke ganger. Spesielt det siste året, forteller Roger Gundersens enke i retten. Siden hun jobbet som sykepleier, tilkalte hun aldri lege. I stedet benyttet de seg av utstrakt selvmedisinering, spesielt med morfin.

Hun var helt overbevist om at mannen led av dødelig kreft.

- Når Roger sa han hadde kreft, var jeg helt overbevist om at han hadde det. Han hadde så å si aldri satt en feildiagnose. Jeg er sikker på at han stilte sin egen diagnose. Det er fryktelig synd at det ikke ble foretatt en obduksjon for da er jeg sikker på at det ville vise at han hadde rett, sa hun til retten.

Ektemannen ble stadig mer og mer besatt av tanken og ønsket om å ta livet sitt. Han ville ta henne med seg, forklarte hun i retten.
Tanken på barna sine gjorde imidlertid at dette ikke var noe hun ønsket. Hun fortalte i retten at hun da ble forespeilet et dilemma. Enten kunne hun hjelpe ham, eller så ville han skyte dem begge.

- Han sa «enten så hjelper du meg nå, eller så vet jeg ikke hva jeg gjør». Jeg tenkte på ungene mine. Jeg var ikke et øyeblikk i tvil om at han var i stand til å skyte oss begge.

Erkjenner ikke straffeskyld Enken bestemte seg da for å hjelpe ham med å sette den dødelige dosen med heroin.

Hun erkjenner imidlertid ikke straffeskyld.

Denne forklaringen avviker fra det hun sa i det første avhøret, konfronterer aktor Petter Sødal henne med.

- Siktede følte seg truet av ektemannen til å sette kanylen. Ektemannen hadde en hagle på soverommet og hun trodde han ville bruke den på seg selv og henne, leser han fra avhøret.

Hun forklarte ikke da om en direkte drapstrussel fra ektemannen.

Tenkte du ikke å komme deg vekk?

- Jeg kunne ikke forlate ham. Jeg tror ikke du skjønner hvilket forhold vi hadde. Jeg kunne ikke forlate ham noensinne.

Innrømmer å ha løyet i avhør På spørsmål om hvorfor det var så viktig at hun satte sprøyten svarer hun at han selv aldri hadde satt noen sprøyte på seg selv.

- I tillegg så sa han at da er du i alle fall med på det, forklarte hun.

Hennes forklaring har avviket noe i forhold til hvor mye hun har hjulpet ham med å sette sprøyta i de forskjellige avhørene. Hun innrømmet i retten at hun hadde løyet om dette i et avhør.

- Jeg gjorde det for å komme meg ut til barna mine. De hadde ikke penger til mat, sier hun.

I retten sier hun at hun satte kanylen i ektemannens arm og holdt den mens han selv trykket på stempelet.

- Far ville ikke dø I Dagbladet i dag forteller Roger Gundersens barn at de ikke kjenner seg igjen i at faren ønsket å dø.

- Faren vår har ikke gitt noe uttrykk overfor oss om at han ønsket å dø, og vi hadde tett kontakt med ham helt fram til det siste. I tillegg etterlot han ikke noe avskjedsbrev eller tok farvel med oss på noen annen måte. Hadde han planlagt å ta livet sitt, er vi overbevist om at han ville tatt farvel, sier Roger Gundersens sønn Andreas Gundersen Aven til Dagbladet.