Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tok en svensk én

Sveriges statsminister Göran Persson falt for fristelsen i en debatt om euro. Kronargumentet var en undersøkelse som ikke finnes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

14 september går svenskene til urnene for å stemme over innføring av euro. Ja-siden med statsministeren i spissen er på vikende front, og dermed kan det virke som om argumentene sitter litt løsere.

I går arrangerte SVT partilederdebatt om euroen. Miljøpartiets talsmann Peter Eriksson hevdet at innføring av euro kommer til å koste svenskene rundt 30 milliarder kroner. En litt for stiv pris mente Persson, og flesket til.

- Kommuneforbundet gjorde nylig en annen utredning for kommunene. Kostnadene ligger i størrelsesorden 3 til 4 milliarder kroner for å innføre euroen, sa han til fjernsynsseerne.

Problemet er bare at kommuneforbundet aldri har laget noen utredning om kostnadsspørsmålet.

Avisand

- Statsministeren må ha blitt forledet. Jeg kan ikke en gang komme på hva det er han sikter til. Vi har ikke laget noen utredninger, sier kommuneforbundets Ulf Lennartsson til Expressen.

Myten om undersøkelsen oppsto i en artikkel i Sydsvenska Dagbladet i august. Avisen laget en sak med ulike spådommer om hvor mye innføring av euro kommer til å koste skattebetalerne. En IT-sjef i et svensk selskap lanserte summen 1 milliard. Blant de mange andre som ble intervjuet var kommuneforbundets Lennartsson.

- Men jeg var nøye med å ikke anslå en sum. Vi har ikke noe tallmateriale å støtte oss på, sier han til Expressen.

Samme dagen plukker andre svenske medier opp saken, og i SVTs «Aktuellt» oppstår misforståelsen. Reportasjen gir inntrykk av at det er kommuneforbundet som har lansert summen.

Regjeringen raste

Perssons kolleger syntes ikke noe om at kommuneforbundet gikk ut med tall på kostnaden ved euro-innføring, og forlangte svar. Noen dager etter gikk forbundet ut med et dementi som ble trykket i flere aviser. Dermed var saken lagt død, trodde kommuneforbundet.

Men da nei-sidens advarsler om milliardkostnader for kommunene dukket opp igjen i går kveld, hentet Persson opp den ikke-eksisterende undersøkelsen igjen. Og lurte tv-seerne.

Har de dementert?

Da Expressen traff Göran Persson sent i går kveld tviholdt han på at undersøkelsen var utført. Da avisens journalist hevdet at kommuneforbundet ikke kjenner til undersøkelsen svarte Persson:

- De var ute med det i sommer.

- De sier at utredningen ikke finnes. Hva betyr det?

- Da kan jeg si at anslaget de gjorde i sommer, det var en eller annen direktør som var ute. Jeg husker ikke hva han het.... Tok de tilbake det der?

Journalisten vil vite hva det har å si for Persson at han bruker en undersøkelse som ikke finnes i en partilederdebatt på fjernsyn.

Persson mener fortsatt at kommuneforbundet da må ha gått tilbake på det de sa tidligere i sommer. Sannsynligvis etter press fra regjeringen.

- Vi lurte jo på hvor de hadde fått opplysningene fra, sier Persson.

Lennartsson er svært oppgitt over at han igjen tillegges IT-sjefens kostnadsspekulasjoner. Selv etter offentlige dementier fortsetter argumentet å leve sitt eget liv. Med ham som kilde.

Han liker dårlig å bli tatt til inntekt for politikernes valgløgner:

- Som tjenestemenn må vi jo være saklige og ha føttene på jorda når vi klemmer ut av oss tall, sier Lennartsson.

NEI, NEI: I valgkampens hete er det vrient å holde flesk fra fakta. Statsminister Persson gikk i baret i går.