EIDSBERG: Torsdag ble Heikki Bjørklund Paltto begravet fra Eidsberg kirke i dag. - Det var en tung stund for mange, sa ordfører Erik Unaas. Reporter: Audun Hageskal. Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Tok et siste farvel med Heikki

Heikki Bjørklund Paltto ble i dag begravet fra Eidsberg kirke.

EIDSBERG (Dagbladet): I ei fullsatt Eidsberg kirke var familie og nære venner samlet i dag for å ta et siste farvel med Heikki Bjørklund Paltto. Rommet var fylt med blomster og brennende lys for 24-åringen som mistet livet på Majorstua for ti dager siden.

Begravelsen ble innledet til tonene av Coldplays' sang «Everglow», sunget av Palttos barndomsvenninne Linda Rosanne Jørgensen.

ET SISTE FARVEL: Seks kamerater av Heikki Bjørklund Paltto bar vennens kiste ut av kirken. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
ET SISTE FARVEL: Seks kamerater av Heikki Bjørklund Paltto bar vennens kiste ut av kirken. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Vi er samlet her i dag fordi det forferdelige har skjedd, og fordi vi må ta avskjed med Heikki Bjørklund Paltto, innledet prest Magnus Grøvle Vesteraas.

Tirsdag 23. oktober skulle Paltto ha fylt 25 år. I stedet var det i dag begravelse for den unge mannen fra Mysen. Mandag 15. oktober ble han knivdrept i en leilighet i Arbos gate på Majorstua. En person er siktet for drapet. Vedkommende er pågrepet i Frankrike.

Tankefull personlighet

- Morgenen mandag 15. oktober ble verden snudd på hodet for mange av dere som sitter her i dag. Heikki som var sønn, kjæreste, kollega og lagkamerat hadde brutalt og uforståelig blitt revet bort, fortsatte Vesteraas.

Presten fortalte om det tette forholdet Heikki hadde til sin søster, og om hans rolige og tankefulle personlighet.

I russetida traff han sin kjæreste, som han var sammen med helt til han døde.

- Det viktigste for Heikki var ikke hva dere gjorde, men at dere var sammen og at dere hadde det fint, sa Vesteraas.

- Venter fortsatt på at du skal ringe meg

- Kjære gutten min, jeg er ikke like god med ord som deg, men skal prøve så godt jeg kan. Etter dagen vi møttes har jeg vært vilt forelsket i deg. Alt jeg ville var å ligge i armene dine og høre deg kalle meg min lille prinsesse. Du har alltid stått ved min side, og virkelig gjort meg til et bedre menneske. Du er det beste som noen gang har hendt meg, sa Palttos kjæreste i begravelsen.

- Du hadde en unik evne til å få meg til å føle meg spesiell. Hjertet mitt gråter for deg, gutten min. Jeg greier ikke å forestille meg hvordan jeg skal leve uten deg, og venter fortsatt på at du bare skal ringe meg, fortsatte hun.

- Vi snakket mye om hvor lyst du hadde til å bli pappa, og jeg er sikker på at du hadde blitt verdens beste. Jeg takker deg for seks fantastiske år som jenta di, for at du alltid var der da jeg trengte deg, for de søvnløse nettene vi bare lå og pratet. Ord kan ikke beskrive hvor forferdelig dette er. Jeg elsker deg til månen og tilbake, gutten min. Hvil i fred.

Livet i perspektiv

Heikkis bestevenn fra to årsalderen fortalte om en reflektert og tankefull bestekamerat som tok seg tid til alle. Ifølge vennen fikk Heikki alltid andre til å føle at de ble satt pris på.

- Vi hadde så mange minner sammen. Du var en venn jeg kunne sitte og mimre tilbake med. Du satte livet i perspektiv tidlig, og hjalp meg til å gjøre det samme, sa han.

Han fortalte videre om en kunnskapsrik kamerat som alltid var interessert i å lære.

- Jeg kunne starte en samtale om et hvilket som helst tema. Det spilte ingen rolle. Visste du ikke noe om det, var du likevel interessert. Vi kunne bli sittende oppe altfor lenge og snakke. Sånn ble det også siste natta. Det er så godt å ha et slikt minne å se tilbake på. Heikki, min gode venn, takk for alt.

Heikkis dagmamma gjennom flere år hadde skrevet noen ord som presten leste opp:

- Jeg har badet deg, holdt deg og vært din reservemamma. Vi danset tango sammen mens jeg holdt deg på armen og sang «nå er det tango for to, og det er ingen som kan danse som han Heikki på Mo». Jeg har så mange gode minner. Hjertet mitt gråter, skrev dagmammaen i minneordet.

Kjærlighet

- Det er lov å reagere med sinne og hat når man blir møtt med slike hendelser som dere har opplevd, sa Vesteraas.

Presten forteller likevel at det ikke bare er sinne og hat han har sett i møte med Heikkis nærmeste den siste uka.

- Dere har stått sammen, holdt rundt hverandre og vist hverandre kjærlighet. Det sier mye om et miljø og en vennegjeng, sa presten og viste til Jens Stoltenbergs uttalelse etter 22. juli: Hvis én person kan vise så mye hat, tenk hvor mye kjærlighet vi alle kan vise sammen.

- Det er ingen bedre måte å hedre Heikki på, enn å ta vare på menneskene han selv var så glad i, avsluttet presten.

- Interessert i mennesker

Bjørklund Paltto beskrives av presten som en person som var god mot alle han møtte.

- Heikki hadde et stort nettverk, og han var generelt en person som hjalp alt og alle. Han var veltalende og interessert i mennesker, og hadde en god og velmenende kommentar til de han møtte. Han så og hadde tid til alle, og hadde alltid fem minutter til en prat. Det var nesten utrolig hvordan han fant tid til alle han hadde rundt seg, sa presten.

Presten beskrev en ung mann med livet foran seg, som hadde fokus på utdanning og jobb, og som så fram til å en gang bli far.

Lidenskap for fotball

- Fotballen var Heikkis aller største lidenskap. Da han selv sluttet å spille, engasjerte han seg i Mysen. Han var så engasjert i laget at han kunne dra fra juleselskap for å bidra under den lokale cupen som ble arrangert i romjula, sa Vesteraas.

Paltto vokste opp i småbyen Mysen i Indre Østfold, og var gjennom oppveksten svært aktiv i den lokale fotballklubben. Han la selv fotballskoa på hylla som juniorspiller, men har likevel fulgt klubben og fotballmiljøet i tykt og tynt siden, både som trener og supporter.

I løpet av den siste uka har lokalsamfunnet, venner og bekjente hedret Paltto på flere måter.

Fotballprofessoren

For et par dager siden spilte også Ullern ILs 3. divisjonslag med sørgebånd. Paltto hadde flere kompiser på laget, og fulgte nærmest hver eneste kamp. Noe av det siste han gjorde, var å se Ullern IL sikre plassen i divisjonen ettermiddagen før han ble funnet drept i leiligheten.

- Kompisene hans kalte ham fotballprofessoren allerede fra ung alder. Han så mye og kunne veldig mye. Han har alltid vært en stødig, vittig kar som har stått litt i bakgrunnen og kommet med sine tørre, lune kommentarer, har en kjenning i Ullern, som møtte Paltto i alle mulige fotballsammenhenger fortalt til Dagbladet.