Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Har møtt kinesiske og tyske turister i Norge:

- Tok et skritt tilbake

Ved Kjeragbolten ved Lysefjorden har det den siste tiden dukket opp flere kinesiske turister.

TYSKERE PÅ TUR: Turistvert ved Keragbolten, Henrik Lilleheim, observerte denne bobilen på parkeringsplassen for et par uker siden. Turistene kom fra Tyskland via Sverige. Foto: Privat
TYSKERE PÅ TUR: Turistvert ved Keragbolten, Henrik Lilleheim, observerte denne bobilen på parkeringsplassen for et par uker siden. Turistene kom fra Tyskland via Sverige. Foto: Privat Vis mer

- Jeg tok et skritt tilbake da jeg hørte at de hadde kommet med fly rett fra Kina, via Stockholm, og hit, forteller driftsansvarlig og turistvert Henrik Lilleheim ved fjellplatået Kjeragbolten, til Dagbladet.

Til NRK, som først omtalte saken, forteller han at han for et par uker siden traff på 35 nasjonaliteter i løpet av en dag.

- Av de 35 nasjonene går jeg ut ifra at de bor i Norge, men det vet jeg ikke.

KOMMER IKKE TIL Å VARSLE: - De får like god service av meg uansett. Jeg er ikke politiet, forteller turistvert ved Keragbolten, Henrik Lilleheim. Foto: Privat
KOMMER IKKE TIL Å VARSLE: - De får like god service av meg uansett. Jeg er ikke politiet, forteller turistvert ved Keragbolten, Henrik Lilleheim. Foto: Privat Vis mer

Siden 15. juni har de norske grensene vært åpne for Finland, Danmark, Island, Færøyene, Grønland eller Åland. Alle andre nasjonaliteter bortvises ved grensa dersom de ikke har en tilknytning til Norge med for eksempel jobb, familie, eller studie.

Slipper de inn, er de uansett pålagt karantene.

Også tyskere på besøk

Møtet med kineserne fant sted i pinsehelga i mai, og reisefølget på fire fortalte at de hadde tatt seg over norskegrensen med personbil.

- Jeg spør alltid hvor folk kommer fra når jeg ser svenske skilt på en bil. De fortalte at de hadde reist til Norge for å gå på tur. Følget hadde også leid ei hytte i nabokommunen Sirdal, forteller han til Dagbladet.

Forrige tirsdag møtte Lilleheim også en gjeng med tyskere som var klare for å bryne seg på den norske fjellheimen.

OPPFYLLER KRAVENE: Ifølge Dagbladets oversikt er Västerbotten den eneste regionen i Sverige som oppfyller regjeringens krav. Her byen Umeå. Vis mer

- De hadde en tysk bobil og hadde kjørt fra Tyskland og tatt ferje til Sverige, og så kjørt over til Norge. Jeg vet ikke hvor de hadde krysset grensa, forteller han.

Mange forskjellige nasjonaliteter

Ifølge Lilleheim har området sett rundt 70 til 75 prosent færre turister under coronapandemien.

- I dag har vi kanskje 250 personer der oppe. Halvparten er norske, tror jeg, mens den andre halvparten består av personer fra for eksempel Polen, Tsjekkia, New Zealand og USA. Mange er studenter som kom til Norge i januar, og når det nå er slutt på semesteret, går de på tur før de drar tilbake.

Han understreker at de aller fleste utenlandske personene han møter, er personer som allerede er bosatt i Norge.

- Hva tenker du om at de tyske og kinesiske turistene hadde tatt seg over grensa?

- De får like god service av meg uansett. Jeg er ikke politiet, og jeg tror aldri at jeg kommer til å ringe og varsle. At de har kommet seg hit betyr at det er noen andre etater som ikke har gjort jobben sin.

ÅPNER: Regjeringen hever innreiserestriksjonene 15. juli for innbyggere i EØS- og Schengen-området. Men Erna Solberg anbefaler deg å bli i Norge. Vis mer

- Kan ikke utelukke at noen sniker seg inn

Politiadvokat Henning Klauseie i Innlandet politidistrikt, forteller til NRK at grensene inn til Norge ikke er hermetisk stengt, og at det bare er mulig å bli stoppet der det er kontroller.

- Det er mange grenseoverganger, så vi kan ikke utelukke at noen kan snike seg inn på et sted hvor det ikke er kontroll. Det kan vi ikke, sier han til kanalen.

Om politiet oppdager noen som ikke fyller vilkårene for å slippe inn i landet, blir de imidlertid bortvist, forsikrer han.

Klauseie er ikke kjent med at noen har kommet seg over grensen ulovlig, men sier at det for eksempel i Innlandet er flere steder man kan krysse grensen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!