Tok farvel med sin Arne

I to timer var Camilla Astrup (39) inne for å ta farvel med sin Arne Næss jr. Hennes kjære samboer og faren til hennes to små barn er borte. Sorgen og savnet er stort.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PAARL/FRANSCHHOEK (Dagbladet): Etter en elleve timer lang flytur kom Camilla Astrup i går til Sør-Afrika for å hente sin avdøde kjæreste og samboer. Sola steikte fra nesten skyfri himmel, og på veien fra flyplassen i Cape Town til bårehuset i Paarl kunne hun se de kraftige fjellmassivene der samboeren falt i døden. Sammen med en norsk og en utenlandsk venninne reiste hun for å se sin Arne for siste gang.

- Det er vanskelig. Jeg har ikke noe mer å si til dere, sa Camilla Astrup til Dagbladet.

Hjem til Norge

Ved 16.30-tida sørafrikansk tid kom Camilla Astrup til det kristne begravelsesbyrået Aubery Solomon Funeral Service i Paarl, bare en halvtimes kjøretur fra fjellet der samboeren ble funnet død.

Kledd i hvit jakke og med solbriller gikk hun inn for å ta et siste farvel med samboeren. I to timer var hun inne før følget reiste tilbake til Cape Town, der de bor ved et privat hotell.

Like etter at hun hadde forlatt stedet, ble kista båret inn i bårehuset, og en over ti meter lang hvit Mercedes limousin ble rygget til.

Når begravelsesselskapet får klarsignal, vil kista bli båret inn i den staselige bilen, og eventyreren Arne Næss jr. vil legge ut på sin siste reise, til flyplassen i Cape Town og videre hjem til Norge, der han skal begraves.

Har ordnet privatfly

Den norske ambassaden i Sør-Afrika har jobbet sammen med familien for å få sluttført alt papirarbeidet. Samtidig har Arne Næss jr.s gode venn, Johann Rupert, jobbet med å organisere en privat flyging med kista hjem til Norge. Rupert, som er en av Sør-Afrikas mektigste og rikeste menn, hadde et nært vennskap til sin norske forretningsforbindelse. Ulykken tirsdag skjedde i klippene over Rupert-familens flotte vingård L'Ormarins.

- Vi ønsker at dette skal skje på en verdig måte. Flyet som vi disponerer, er dessverre til reparasjon, men gjennom kontakter har jeg ordnet et privat fly som vi stiller til disposisjon, sier Rupert til Dagbladet.

- Vi vil gjøre alt for å hjelpe familien mens de er her nede i ei vanskelig tid. De har en stor sorg å bære. Våre tanker går til dem, sier Rupert.

Det var i går kveld uklart når reisen tilbake til Norge kan starte. Flyet står i en privat hangar på Cape Town International Airport.

Mye papirarbeid

- Det er mye papirer som må gjøres ferdig. Det er familiens ønske at dette skjer så fort som mulig, og vi håper å få det til i løpet av fredag. Hvis ikke blir det på lørdag formiddag, sier Rupert.

Samtidig jobber familien hjemme i Norge med å organisere begravelsen. Advokat Erling Lind, som også jobbet for Næss jr., uttaler seg på vegne av den nærmeste familien.

- Dette var en dramatisk ulykke med tragisk utfall. Familien har forståelse for interessen rundt ulykken og setter pris på alt det fine som er blitt sagt og skrevet om Arne. Samtidig ønsker de nærmeste ro, sier Lind.

Han samarbeider nå med familien for å finne en egnet kirke og et tidspunkt for begravelsen, slik at alle som kjenner Arne, kan få ta farvel.

To små barn

Camilla Astrup har et sterkt ønske om å følge sin avdøde kjæreste hjem til Norge, selv om det er en stor påkjenning. Paret har to små barn - Nicklas Amadeus (3) og Louis Dekke som kom til verden i mars i fjor. Astrup og Næss jr. har flere ganger vært sammen på ferie i Sør-Afrika, blant annet i september 1999. Noen måneder etterpå ble forholdet mellom de to kjent. Seinere flyttet de sammen i en villa på Vettakollen i Oslo.

HENTER HJEM SIN KJÆRE: Camilla Astrup (39) kom til Paarl i går ettermiddag. Her er hun på vei inn for å ta et siste farvel med sin kjæreste og samboer. - Det er vanskelig. Jeg har ikke noe mere å si, sa en sorgtung Camilla Astrup til Dagbladet.
VENTER: En hvit Mercedes limousin venter på å bringe levningene av Arne Næss jr til Cape Town internasjonale flyplass. Når hjemreisen til Norge skjer, er fortsatt uklart.
FIKK FIRE ÅR SAMMEN: Arne Næss jr. og Camilla Astrup ble et par i 1999. Sammen har de to sønner.