Tok farvel med sin nærmeste støttespiller

Arne Treholt fulgte vennen Ingjald Ørbeck Sørheim til graven.

SAMFUNNSTOPPER SAMLET PÅ VESTRE GRAVLUND I OSLO: Over 400 ville ta farvel med Ingjald Ørbeck Sørheim i dag. Her Arne Treholt sammen med Tove Strand, i forgrunnen Jan Bøhler. Foto: Jacques Hvistendahl
SAMFUNNSTOPPER SAMLET PÅ VESTRE GRAVLUND I OSLO: Over 400 ville ta farvel med Ingjald Ørbeck Sørheim i dag. Her Arne Treholt sammen med Tove Strand, i forgrunnen Jan Bøhler. Foto: Jacques HvistendahlVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Kapellet på Vestre Gravlund var fylt til randen i dag under seremonien etter bortgangen til Arbeiderpartipolitikeren og juristen Ingjald Ørbeck Sørheim. Over 400 var møtt opp, og over halvparten måtte stå mens de fulgte den timeslange seremonien.

BLE 73 ÅR:  Advokat Ingjald Ørbeck Sørheim døde 18. september. 

Foto MØLLER/METTE Dagbladet
BLE 73 ÅR: Advokat Ingjald Ørbeck Sørheim døde 18. september. Foto MØLLER/METTE Dagbladet Vis mer

Sønnen Stian ledet seremonien som ikke hadde prest. Datteren Tuva talte om sin far, kjæresten Bjørg snakket om de 10 årene de fikk sammen. Raymond Johansen talte på vegne av partiet, Tove Strand snakket følelsesladet om et 40 år langt vennskap, Gerd Liv Valla la ned krans på kisten.

KETIL BJØRNSTAD. Foto: Jacques Hvistendahl
KETIL BJØRNSTAD. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

Artisten Ingrid Olava spilte piano og sang i seremonien som samlet familie, samfunnstopper og mediafolk.

Treholt tok farvel
Arne Treholt var blant gjestene som fulgte Ingjald Ørbeck Sørheim til den siste hvile. Ørbeck Sørheim døde etter hjerneslag 18. september. Han ble 73 år gammel.

ÅSNE SEIERSTAD Foto: Jacques Hvistendahl
ÅSNE SEIERSTAD Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

Mange har vært spesielt lei seg for at Ørbeck Sørheim, som har vært en nær støttespiller av Treholt i alle årene siden arrestasjonen, ikke skulle få oppleve den siste utviklingen i saken. Men Ørbeck Sørheim fulgte med til det siste.

RAYMOND JOHANSEN OG BJØRN TORE GODAL. Foto: Jacques Hvistendahl
RAYMOND JOHANSEN OG BJØRN TORE GODAL. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

- Dagen før han ble sendt på sykehus hadde han et innlegg på trykk om Treholtsaken. Han gledet seg over alle nyhetene i denne saken, sa hans kjæreste Berit i minneseremonien.

Leserinnlegget sto på trykk i Dagsavisen.

TOR ERLING STAFF. Foto: Jacques Hvistendahl
TOR ERLING STAFF. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

Treholt sa til Dagbladet i går at han var svært lei seg og nede etter dødsfallet til sin gode venn. Ørbeck Sørheim var en av dem som ble værende når så mange andre forsvant.

- Norge har mistet noe stort og verden er tommere
Datteren Tuva fortalte om en engasjert far som ikke alltid valgte de mest konvensjonelle oppdragermetodene, en som ikke alltid husket å rydde, som ikke var så opptatt av de mest striglede klærne, og som glemte at datteren måtte klippe seg. Hun fortalte også om en far som ville at alel skulle ha det bra, som elsket å samle familien og som som satte igang operasjoner for å gjøre folk glade.

AUDUN LYSBAKKEN. Foto: Jacques Hvistendahl
AUDUN LYSBAKKEN. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

- Han snakket til meg som om jeg var en voksen. Han sa til meg som 10-åring: «Tuva, det jeg forteller til deg nå må du ikke fortelle en eneste journalist!», sa datteren til latter i kapellet. Hun fortalte om et liv med en svært engasjert far. Ørbeck Sørheim ble alenefar allerede i 1977. Også datteren nevnte Treholtsaken, som har preget familien:

KÅRE WILLOCH OG JENS P. HEYERDAHL, Foto: Jacques Hvistendahl
KÅRE WILLOCH OG JENS P. HEYERDAHL, Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

- Vi feiret å ha avdekket snusk med pengebeviset (red. anm: i Treholtsaken) med spaghetti bolognese og Arne Haugestad (red. anm: Treholts forsvarer) og datteren hans, fortalte Tuva i sin rørende tale. Hun snakket om en far som ikke var et gjennomsnittsmenneske, men som sto opp for de svake og som hadde et spesielt engasjement.

RUNE GERHARDSEN OG DATTEREN MINA GERHARDSEN. Foto: Jacques Hvistendahl
RUNE GERHARDSEN OG DATTEREN MINA GERHARDSEN. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

- Han skulle leve til han ble 102, han snakket om sine gode vestlandsgener, sa dattteren.

Samfunnstopper
Til stede i begravelsen var mange av Ørbeck Sørheims gamle Arbeiderpartivenner, særlig hadde han venner på venstresida i partiet. Også hans politiske motstandere var her, som Kåre Willoch. Forfatteren Åsne Seierstad var til stede, Raymond Johansen, Jan Bøhler, Audun Lysbakken, Jens P. Heyerdahl, Bjørn Tore Godal, Tore Sandberg, Aslak Sira Myre, Cathrine Sandness, Bjørgulv Braane, Hemning Olausen og mange flere.

TORE SANDBERG. Foto: Jacques Hvistendahl
TORE SANDBERG. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

Tove Strand fortalte om en menn med sterk rettferdighetssans og stor kunnskapsrikdom, og som glødet i sitt forsvar for alle som blir rammet av systemets utfordringer.

JOBBET FOR GJENOPPTAKELSE: 
Arne Treholt, hans advokat Harald Stabell og Ingjald Ørbeck Sørheim var skuffet etter at kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker sa nei til begjæringen om gjenåpningen av spionsaken i 2008. Nå skal saken vurderes på nytt. 
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
JOBBET FOR GJENOPPTAKELSE: Arne Treholt, hans advokat Harald Stabell og Ingjald Ørbeck Sørheim var skuffet etter at kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker sa nei til begjæringen om gjenåpningen av spionsaken i 2008. Nå skal saken vurderes på nytt. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer

- Han tok aldri taktiske hensyn for å selv bli populær. Ingen kunne beskylde ham for å velge de riktige kampene, sa Raymond Johansen i sin tale. Han fortalte om en mann som stadig tok upopulære valg, blant annet da han ivret for å etablere nasjonalparker på 70-tallet. Og dessuten da han valgte å støtte Treholt etter arrestasjonen i 1984:

- Han var ikke alltid populær. Som da han på 80-tallet da han var raskt ute med å uttrykke støtte til Treholt, eller da han fortsatte å besøke ham i fengselet, sa Johansen.

Jobbet under Gro
Ørbeck Sørheim var personlig rådgiver for tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland i hennes første regjering i 1981.

Han var ekspedisjonssjef i Handelsdepartementet og jobbet etter 1984 jobbet som privatpraktiserende forretningsadvokat.