ANKOMMER NORGE: Her ankommer båren med Siri Skare Gardermoen. Båren ble fraktet inn en hangar der det holdes minnestund for 52-åringen. Foto: Bjørn Langsem
ANKOMMER NORGE: Her ankommer båren med Siri Skare Gardermoen. Båren ble fraktet inn en hangar der det holdes minnestund for 52-åringen. Foto: Bjørn LangsemVis mer

Tok farvel med Siri Skare (52)

Båren ankom Gardermoen i dag. Møtt av pårørende, venner og kolleger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GARDERMOEN/OSLO (Dagbladet): Klokka 12.01 landet Hercules-flyet «Idunn» med båren med oberstløytnant Siri Skare (52), som ble drept i Mazar-i-Sharif i Afghanistan fredag i forrige uke, på Gardermoen.

På den militære flyplassen på Gardermoen tar pårørende, venner og kolleger i Forsvaret i mot båren.

Båren er fraktet av gardister inn i en hangar der det holdes en minnestund for Skare.

- I fellesskap ønsker vi å vise repsekt og anerkjenne det offer hun gjorde da hun ga sitt liv for Norge og FN, sa generalinspektør for Luftforsvaret Finn Kristian Hannestad.

- Lun og full av latter Han var første taler ut og viste blant annet til nære venner som har beskrevet Skare som en positiv, glad og målrettet kvinne.

- Hun var lun og alltid full av latter, sa Hannestad

Generalinspektøren ga sine tanker til de etterlatte og at Siri Skare vil bli dypt savnet.

- Kjære etterlatte: Jeg vil at dere skal vite at våre tanker er med dere, sa han.

- Det var nok ikke alltid lett å bane vei, men hun taklet det å være kvinnelig leder i et mannsdominert miljø, sa han.

Prest Elisabeth Løvlien sa at Skare var et usedvanlig vilesterkt menneske.

- Mange er veldig berørt etter tapet av Siri Skare. Familie, kolleger og til og med mennesker som ikke kjente henne er berørt, sa hun.

Etter at man ba Fader Vår, ble båren ledsaget av nær familie til en ventende bil.

TOK FARVEL: Forsvarsminister Grete Faremo og kronprins Haakon var blant de som tok et siste farvel med 52-åringen på Gardermoen i dag. Foto: Bjørn Langsem
TOK FARVEL: Forsvarsminister Grete Faremo og kronprins Haakon var blant de som tok et siste farvel med 52-åringen på Gardermoen i dag. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Forsvarsminister Grete Faremo sa til pressen etter seremonien at Skare var en pionér. Hun var Norges første kvinnelige militærflyger.

- Det er i ærbødighet og med stor takknemlighet vi takker Siri Skare for den innsatsen hun la ned i Afghanistan, sa Faremo.

Hun sa jobben at hun utførte jobben sin som bindeledd mellom det militære og sivile på en glimrende måte.

Første kvinnelige militærflyger Skare var Norges første kvinnelige militærflyger. Hun ble drept av mobben i Afghanistan etter at tusenvis av illsinte muslimer ville hevne seg. Etter fredagsbønnen gikk de til angrep på hovedkvarteret til FNs UNAMA (United Nation Assistance Mission in Afghanistan) i Mazar-i-Sharif. Skare ble drept i opptøyene.

Skare etterlater seg foreldre i Åndalsnes, ei datter og en ektemann i Oslo.

Major Heidi Langvik-Hansen var nær venninne og kollega av Skare.

- Hun var klar over at det vare en fare ved å reise ti Afghanistan. Men Siri ønsket å komme ut. Hun brant for Forsvaret, og ville gjøre en innsats, sa Langvik-Hansen i et intervju med Dagbladet tidligere denne uka.

- Grundig Hennes tidligere kolleger og venner beskriver Skare som et varmt menneske som var dedikert til Forsvaret og friluftsliv.

- Siri var grundig. Hun likte ikke å stå i sentrum og få oppmerksomhet, sier Langvik-Hansen.

- Siri sprengte grenser. Ikke for å bli offentlig kjent, men hun var en pionér og en foregangskvinne i et miljø preget av menn. Siri var en livsnyter som levde i nuet, men som også tenkte framover, sier eks-kollegaen.

VENTER PÅ BÅREN: Kolleger av Skare i Forsvaret venter på båren på den militære delen av Gardermoen. Foto: Bjørn Langsem
VENTER PÅ BÅREN: Kolleger av Skare i Forsvaret venter på båren på den militære delen av Gardermoen. Foto: Bjørn Langsem Vis mer