Tok feil buss - ble borte i 25 år

I 1982 skulle Jaeyaena Beuraheng (76) besøke ektemannen sin i Malaysia, men thaikvinnen hoppet på feil buss. Det kostet henne 25 år uten familien. Men en gammel sang reddet henne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no):  Men på vei tilbake til Narathiwat provinsen som ligger i grenseområdet mellom Malaysia og Sør-Thailand tok Jaeyaena bussen til Bangkok.

Hovedstaden ligger over 1000 kilometer unna fra hjemmet hennes i Narathiwat. I Bangkok var det lite hjelp å få, Jaeyana snakker kun den lokale dialekten Yawi, og den er det få thaier som skjønner. Hun kunne heller ikke lese thai, og hoppet dermed på en buss til Chiang Mai, 700 kilometer nord for Bangkok.

Trodde hun var død

Etter fem år som tigger, ble hun sendt til et herberge i Phitansanulok provinsen i 1987.

- Jeg trodde at jeg skulle dø der. Jeg tenkte på å rømme mange ganger, men da var jeg bekymret for at jeg ikke ville klare å komme meg hjem. Jeg savnet virkelig barna mine, fortalte Jaeyaena ifølge AFP.

Men barna i Narathiwat hadde fått beskjed fra politiet at moren deres ble drept i en bilulykke.

Reddet av sang

På herberget pleide Jaeyaena å synge en gammel sang på Yawi, men ingen der skjønte hva hun sang om.

Gjenforent: Jaeyaena Beuraheng (76) er endelig tilbake i Narathiwat etter 25 år. Her hilser hun på gamle venner. Foto: REUTERS/Surapan Boonthanom
Gjenforent: Jaeyaena Beuraheng (76) er endelig tilbake i Narathiwat etter 25 år. Her hilser hun på gamle venner. Foto: REUTERS/Surapan Boonthanom Vis mer

Helt til tre legestudenter fra hennes hjemprovins kom på besøk til herberget. De kjente igjen sangen, og Jaeyaena fikk fortalt hele sin utrolige historie. De tok et bilde av henne med mobilkameraet sitt og sendte det til hennes yngste sønn Mamu.

- Jeg ble sjokkert og overlykkelig når jeg så bildet. Det var virkelig min mor. Jeg husket ansiktet hennes, selv om jeg ikke hadde sett henne på 25 år, fortalte han til den thailandske avisen The Nation. 

På tirsdag gråt Jaeyaena gledestårer da hun ble hentet av Mamu og resten av familien. Nå kunne hun endelig dra hjem.