Coronavirus:

Tok feil direkte på TV

Helseminister Bent Høie kom med feilaktige påstander, om temaer som regjeringen har vært orientert om, i «Dagsnytt 18» torsdag kveld. Motdebattant Ingvild Kjerkol (Ap) er sjokkert.

FÅR KRITIKK: Helseminister Bent Høie kom med feilaktige påstander, om temaer som regjeringen har vært orientert om, i «Dagsnytt 18» torsdag kveld. Motdebattant Ingvild Kjerkol (Ap) er sjokkert. Reporter: Jostein Sletten / Dagbladet TV. Bilder fra NRK / NTB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 59 000 +383
innlagt 132 -21
døde 522 +5
påvist smittet 95 600 000+514.0K
døde 2 040 000 +9.3K
Se mer

Helseminister Bent Høie kom med feilaktige påstander i NRK-programmet «Dagsnytt 18» torsdag kveld. Der møtte han til debatt om Aftenpostens avsløringer knyttet til regjeringens beslutning om å gi karanteneunntak for utenlandske arbeidstakere.

Dagbladet har konfrontert Høie med hans egne påstander under debatten, som omhandler temaer som regjeringen har vært orientert om.

CORONA-JULA: Disse reglene og anbefalingene gjelder i julen. Video: Regjeringen og NTB Vis mer

Påstand 1. «Polen var for eksempel ikke et rødt land på dette tidspunktet, så dette var ikke et unntak for Polen».

Det ble innført innreisekarantene for reisende fra Polen fra 15. august. Karanteneunntaket for utenlandske arbeidstakere gjaldt derfor også reisende fra Polen i tidsperioden 15. august til 28. oktober.

- Det sikter til tidspunktet unntaket ble innført, men her husket jeg feil. Alle europeiske land utenfor Norden var røde fram til 15. juli. Polen var dermed rødt da tiltaket ble innført 22. juni, men ble grønt 15. juli. Da var det ikke karanteneplikt fra Polen til Norge, verken for arbeidsinnvandrere eller andre, svarer Høie.

Påstand 2. «Når smittesituasjonen i Europa endret seg, så endret også reglene seg».

Det er vanskelig å fastslå når smittesituasjonen i Europa endret seg. Men fra 15. juli til 22. august ble 13 EU/EØS-land rødlistet. 23. august uttalte Espen Rostrup Nakstad følgende til Dagbladet: «Jeg tror dessverre at vi vil se en ganske betydelig smitteøkning i mange europeiske land de neste ukene». Karanteneunntaket for utenlandske arbeidstakere ble ikke endret før endringene i forskriften trådte i kraft 28. oktober.

- Nakstad har rett i at mot slutten av august kunne vi se tendensen til en økning i smitten i Europa. Det skjedde også, og i den jevnlige vurderingen av tiltak som Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet gjør på oppdrag fra departementet, foreslo de innstramminger som følge av dette mot slutten av oktober. Da fulgte regjeringen umiddelbart opp, svarer Høie.

COVID-19: Dette er symptomene for coronaviruset, som siden desember 2019 har spredt seg fra Kina og ut til hele verden. Utbruddet er kategorisert som en pandemi. KILDER: WHO, FHI, NHI og Helsenorge.no STILLFOTO: NTB Scanpix. VIDEO: Endre Vellene. Vis mer

Påstand 3. «Den oppmykningen her, den handler jo da i veldig stor grad om disse arbeidsplassene, og de utbruddene som har vært på disse industririggene, de har i liten grad bidratt til smittespredning ute i samfunnet».

Avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet opplyser derimot at det er uvisst hvor stor andel av smitten i Norge som skyldes utenlandske arbeidstakere.

Dette forklares med store mørketall knyttet til covid-19 i Norge. Folkehelseinstituttet anslår at man identifiserer bare 40 prosent av nye smittetilfeller i Norge. Blant disse er det en stor andel hvor det ikke finnes informasjon om antatt smittested. De øvrige 60 prosentene har vi ingen informasjon om. Direktør Camilla Stoltenberg ved Folkehelseinstituttet sto side om side med Høie da hun orienterte om dette på en pressekonferanse i Marmorhallen 18. november.

- Utsagnet er hentet fra Folkehelseinstituttet sin rapport fra 30. november. På side 18, står følgende: «Erfaringen er at disse arbeidstakerne i hovedsak smitter arbeidskolleger og i liten grad den alminnelige befolkningen i lokalsamfunnene. Man smitter de man omgås nærmest, og for tilreisende arbeidstakere er dette oftest andre arbeidsreisende», svarer Høie.

- Vet ikke nok

Avdelingsdirektør Line Vold ved Folkehelseinstituttet trekker også fram denne delen av den siste risikovurderingen. I tillegg trekker hun fram den påfølgende setningen: «Risiko for smitte fra arbeidsinnvandrere til samfunnet ellers vil avhenge av en rekke forhold, blant annet forhold ved arbeidsplassen, forhold ved bolig og i hvilken grad de er en del av lokalsamfunnet utover arbeid».

- Hva vet vi om i hvilken grad utenlandske arbeidstakere bidro til den andre smittebølgen?

- Vi vet ikke nok om dette. Vi anslår at det er så mye som 60 prosent av smitten i samfunnet vi ikke oppdager, og det er dermed uvisst også for oss hvor stor andel av smitten i Norge som kan skyldes arbeidsinnvandring, sier Vold til Dagbladet.

KUR: Slik kan vaksinen, som er under utvikling, stoppe coronaviruset. Video fra AP. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. 17.03.2020. Vis mer

Kjerkol sjokkert

Helseminister Høies motdebattant i «Dagsnytt 18» torsdag kveld, helsepolitisk talsperson Ingvild Kjerkol i Arbeiderpartiet, sier til Dagbladet at hun er sjokkert.

- Jeg er sjokkert over at statsråden ikke er mer ydmyk. Statsråden har informasjonsplikt overfor Stortinget når Stortinget spør. Jeg var i et åpent ordskifte med statsråden både onsdag og torsdag i stortingssalen, sier Kjerkol til Dagbladet og fortsetter:

- Statsråden påsto også at de har endret reglene i takt med utviklingen i Europa, men statsråden og regjeringen fjernet ikke de reglene som ble lobbet fram av Norsk Industri før 28. oktober.

Tror folk er forbannet

Kjerkol tror at mange er forbannet.

- Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad har advart mot importsmitte og veksten vi nå får i flytrafikken. Johansen advarte med tydelig røst fordi byen hans bærer mye av byrden. I Oslo er det folk som har mistet jobben varig, og fryktelig mange går permittert, sier hun og fortsetter:

- Jeg tror at folk flest er forbannet over at regjeringen har slept beina etter seg når det gjelder å tette for importsmitte, tross advarsler fra Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet.

KLARE: I denne modellen ser du hvordan man kan stoppe coronasmitten. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. En idé fra Dagens Nyheter. Vis mer

SMS-avsløringene

Onsdag la Aftenposten fram SMS-korrespondanse mellom Knut E. Sunde i Norsk Industri og statssekretær Anne Grethe Erlandsen i Helse- og omsorgsdepartementet. SMS-korrespondansen fant sted i forkant av regjeringens beslutning om å gi karanteneunntak for utenlandske arbeidstakere, og dokumenterer at Norsk Industri la press på Helse- og omsorgsdepartementet.

«Hold deg fast. Tragisk mail fra Helsedir (...) som river beina under alt vi har gjort. Og det du og jeg er skriftlig enig om», skrev Sunde til Erlandsen i en av tekstmeldingene.

Aftenposten dokumenterer også at Helse- og omsorgsdepartementet la press på helsemyndighetene. Som følge av dette har det blitt reist spørsmål om hvorvidt Helse- og omsorgsdepartementet lot seg presse av Norsk Industri, i hvilken grad smitte blant utenlandske arbeidstakere bidro til Norges andre smittebølge, og i hvilken grad Helse- og omsorgsdepartementet lyttet til helsemyndighetenes faglige råd.

Påpekte utfordringer

Torsdag kveld uttalte Høie til Dagbladet at «unntaksregelen ikke har drevet den andre smittebølgen», at «regjeringen har hørt på helsemyndighetene» og at de ikke har latt seg presse.

På spørsmål fra Dagbladet om i hvilken grad Folkehelseinstituttet opplever at de anbefalte karanteneunntaket som ble gitt til utenlandske arbeidstakere i sommer, svarer Line Vold i Folkehelseinstituttet følgende:

- Vi påpekte at det var smittevernutfordringer knyttet til det å gi et fritak. Regjeringen tok beslutningen sin etter å ha vurdert både økonomiske hensyn og smittevernhensyn.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer