Tok flyplassen i natt

Amerikanske styrker hevder å ha kontroll over den internasjonale flyplassen i Bagdad. 320 irakiske soldater skal ha mistet livet i slaget. For andre natt på rad skal spesialstyrker ha operert inne i Bagdad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er BBC som melder at flyplassen utenfor Bagdad nå skal være i invasjonshærens hender. Nyhetsbyrået AP melder at deler av flyplassen fremdeles holdes av irakske soldater. Kampene har pågått i hele natt.

Det amerikanske forsvaret hevder at 320 irakiske soldater er drept i slaget om flyplassen.

Flere britiske aviser skriver i dag at britiske og amerikanske spesialstyrker har operert inne i Bagdad for andre natt på rad, melder NTB.

Den britiske avisa The Guardian siterer militære kilder i Qatar som hevder at flere dusin grupper med spesialtrente soldater kom seg inn i byen etter strømbruddet klokka 21 i går lokal tid.

Strømmen forsvant i mesteparten av Bagdad for første gang siden krigen startet og samtidig som militære kilder sier at spesialstyrker er aktive inne i byen, skriver The Financial Times.

Kampen om flyplassen

Reuters-journalisten Luke Baker, som følger de amerikanske styrkene, sier amerikanske militærkilder fortalte ham at en enhet fra den 3. infanteridivisjonen angrep Saddam internasjonale flyplass i går kveld.

CNN melder at amerikanerne "myldret over Bagdads internasjonale flyplass". Det samme sier tv-kanalen ABC.

På spørsmål fra nyhetsbyrået AFP om de amerikanske styrkene kontrollerer flyplassen utenfor Bagdad, svarte major Morris Goins seint i går kveld norsk tid at de har delvis kontroll.

- Vi har deler av den, svarte Goins, som tilhører USAs 3. infanteridivisjon.

Vettskremte sivile

De fremrykkende amerikanske styrkene står nå bare 15 kilometer fra Bagdad. I hele går strømmet sivile ut av byen av frykt for hva som kan skje de neste dagene, ifølge amerikanske styrker. En reporter fra tv-kanalen ABC følger amerikanske marinesoldater sør for Irak. Han beskriver synet slik:

- Det som sinker oss nå, er flommen av desertører og sivilister i busser, lastebiler, taxier og alt som kan kjøres.

Minst 60 busser med flyktninger er telt, skriver Spiegel.

Krigen om Bagdad begynner

Flere tusen amerikanske soldatene står nå bare mellom seks og ti kilometer fra Bagdad, og rett ved flyplassen. Det er i denne sonen de amerikanske soldatene mest av alt frykter at Saddam Husseins styrker skal ta i bruk kjemiske våpen.

Foreløpig har det ikke vært noen tegn til bruk av kjemiske våpen. Men amerikanske soldater skal ha funnet døde irakiske soldater med beskyttelsesdrakt mot kjemiske våpen.

- Våre folk ser konturene av Bagdad, så nærme er vi, sier tjenestemenn i Washington.

- Vi kommer nærmere og nærmere, sier talsmann for USAs kommandosentral i Qatar, Frank Thorp.

- Så snart beslutningen blir tatt, vil det bare være et spørsmål om timer før vi er i Bagdad.

Rett ved Bagdad

Motstanden har ikke vært så kraftig som ventet, melder CNN.

Det irakske lederskapets mulighet til å gi kommandoer og lede sine styrker er betydelig svekket, sier Thorp til CNN.

Og de amerikanske styrkene testet natt til i går Saddams soldater inne i Bagdad.

- Spesialtroppen kunne gå inn i flere kommandosentraler, og inn i et palass. De fikk tatt seg en titt før de trakk seg ut igjen, sier Thorne.

Han opplyser at de også har funnet flere broer som har vært armert av irakske styrker, og at de har fjernet sprengstoffet.

CNNs reporter Walter Rodgers refererer fremdeles direkte fra stridsvogna, og var i går på vei til Bagdad sammen med USAs tredje skvadron.

Han fikk ikke si nøyaktig hvor han var.

- Vi må droppe bildet dersom vi passerer gjenkjenbare bygninger, sa Rogers som konstant filmer stridsvogna som kjører foran den han sitter i. Han la til at amerikanske stridsvogner skyter mot irakske soldater et par hundre meter unna.

- Vi ser døde soldater som ligger langs veien, men det har ikke kommet med noen ordentlig motstand, sa Rogers. Han mente det ikke kunne være snakk om noen organisert motstand, men mer spredte trefninger med lommer av soldater.

Frykter kjemiske angrep

En militær talsmann sier til nyhetsbyrået AP at de nå er inne i rød sone, og at det er her de venter at Republikanergarden kan ta i bruk kjemiske våpen.

Koalisjonsstyrkenes fly har bombardert Saddams elitesoldater i dagesvis, men det er usikkert hvor stor effekt dette har hatt på deres evne til å forsvare millionbyen Bagdad.

- Vi blir beskutt, men de skyter bare med sovjetiske AK-47 automatgeværer, og ser ikke ut til å ha tyngre våpen, sa Rodgers direkte fra CNN.

<B>RETT UTENFOR BAGDAD: En M1A1 Abram stridsvogn på vei mot Bagdad i går ettermiddag.
<B>RULLEBANEN: Ødelagte fly på rullebanen i dag. Stridsvogna er fra USAs tredje infateridivisjon.
FLYPLASSEN I DAG: En bensintank brenner i en hangar på flyplassen i Bagdad i dag.
VAR INNE I BAGDAD: Amerikanske spesialsoldater var i natt inne i et av Saddam Husseins mange palasser natt til i går. I natt var de inne i millionbyen igjen.
SATELITTFOTO:</B> Dette satelittbildet av flyplassen ble tatt i går.