Massepågripelse i USA:

Tok foreldrene mens barna var på skolen

Da dagen var omme satt mange barn igjen på skolen eller barnehagen uten foreldre å dra hjem til.

MISSISSIPPI: Da ICE arresterte 680 ulovlige immigranter ble barna glemt. Video: CNN Vis mer

Tirsdag begynte et barn i barnehagen i Scott County i Mississippi. Da barnet var i barnehagen onsdag, ble barnets foreldre pågrepet mens de var på jobb.

Historien er ikke unik, ifølge skolesjefen i Scott County, Tony McGee, skriver lokalavisa Clarion Ledger.

Bare i hans distrikt, hvor det bor under 30 000 personer, kjente McGee på ettermiddagen til seks familier som ble rammet av onsdagens storstilte politiaksjon i delstaten Mississippi.

Da pågrep ICE, USAs immigransmyndigheter, minst 680 personer som ikke har lovlig opphold i USA.

TÅREGASS: Rundt 500 migranter forsøkte søndag å komme over til den amerikanske siden på grensen mellom USA og Mexico. Video: CNN Vis mer

Tomme hus

Alle de pågrepne var på jobb da ICE gikk til aksjon. Mange av dem hadde barn som da enten var i barnehagen eller på skolen.

Da flere av barna kom hjem etter skolen, var ikke foreldrene der. De kom heller ikke hjem med det første, skriver BBC.

Disse barna ble tatt til en lokal gymsal, skriver den britiske kringkasteren.

ICE gikk til aksjon mot en rekke bedrifters anlegg som bearbeider kylling i byene Bay Springs, Canton, Carthage, Morton, Pelahatchie og Sebastopol.

Direktøren for ICE, Matthew Albence, beskriver aksjonen som en av de største aksjonene de har gjennomført mot personer uten lovlig opphold, skriver BBC.

- Kan jeg se moren min

Etter massepågripelsen har flere videoer av de menneskelige konsekvensene av aksjonen spredt seg. En 45 minutter lang video som ble lagt ut på Facebook, viser en rekke mennesker som har samlet seg utenfor en av de aktuelle bedriftene i Morton.

I videoen kan man høre et barn, dattera til en kvinne som blir pågrepet, gråte mens de pågrepne blir ført om bord i busser som venter utenfor.

- Moren hennes er der inne. Moren er hennes eneste foresatte, sier en kvinne i videoen til en polititjenesteperson, før den lille jenta selv tiltaler polititjenestepersonen.

- Vær så snill, kan jeg se moren min, vær så snill, spør hun.

Jenta fikk lov til å se moren, før moren ble ført om bord i bussen med de andre pågrepne, skriver BBC.

Onsdag natt var jentas mor ennå ikke løslatt, slik betjenter på stedet fortalte jenta at kom til å skje, ifølge Washington Post.

«Skal rense Mississippi»

En av de som ble pågrepet i går, hevder overfor CNN at datteren hennes er blitt «traumatisert» etter at hun ble vitne til pågripelsen.

Kvinnen, som heter Cynthia, forteller at hun ble løslatt natt til torsdag, men til feil by, en time unna der hun bor.

- En agent fortalte til folk om bord bussen at «vi skal rense Mississippi» for folk som dere, hevder kvinnen.

Etter at de ulovlige innvandrerne ble pågrepet, ble de ført videre til ett sted hvor pågripelsene ble behandlet. Cynthia forteller at de ble delt opp i tre grupper:

  • De som er blitt beordret deportert.
  • De med kriminelle rulleblad.
  • De som oppholder seg ulovlig i USA, men uten å ha fått en deportasjonordre eller har kriminelle rulleblad.

Cynthias datter er amerikansk statsborger, i likhet med mange av de andre barna som ble rammet av onsdagens politiaksjon.

Frivillig mottakssenter

Det var frivillige som satte opp et provisorisk mottakssenter for barn av de pågrepne i en lokal gymsal, ifølge den lokale TV-kanalen WJTV.

WJTVs reporter, Alex Love, skrev på Twitter at alle barna var knust og at de gråt etter foreldrene.

Torsdag ettermiddag rapporterte Love på Twitter imidlertid at alle barna på mottakssenteret er gjenforent med enten sine foreldre eller en annen foresatt eller pårørende.

I mange tilfeller måtte skolene eller barnehagene også trå til for å gi barna av de pågrepne hjelpen de trengte, forteller skolesjef Tony McGee for Scott County til Clarion Ledger.

- Vi kommer til å være her på skolen til vi er sikre på at alle barna kan dra hjem eller et annet trygt sted. Vi kommer til å forsikre oss om at barna blir tatt hånd, sa McGee i går.

Varlset aksjon

I juni annonserte USAs president Donald Trump at han ville slå ned på ulovlig innvandring, og sa at «millioner av ulovlige innvandrere» ville bli kastet ut av USA.

Deretter utsatte han deporteringen, men i juli varslet Trump at han vil kaste ut papirløse innvandrere uten å gå veien om domstolene.

Onsdagens ICE-aksjon er en av de største som har skjedd i nyere tid, men har møtt politisk motbør.

Deriblant fra ordføreren i Jackson, Mississippis største by og delstatshovedstad, Chokwe Antar Lumamba, som har fordømt aksjonen.

- ICE-raidene er både dehumaniserende og ineffektive, heter det i en uttalelse fra ordføreren.

Statsadvokat Mike Hurst er uenig.

- De må komme hit lovlig, ellers behøver de ikke å komme i det hele tatt, sier han, ifølge BBC.

Det er antatt at det befinner seg om lag 11 millioner ulovlige innvandrere i USA, ifølge Washington Post.