Tok første stikk i racet etter Bush

Romneys millioner skviser ut republikanske presidentkandidater.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med 31 prosent av stemmene vant republikaneren Mitt Romney som forventet den republikanske prøveavstemningen i Iowa. Men seieren viste først og fremst kandidatens finansielle muskler.

Den tidligere guvernøren i Arkansas, Mike Huckabee, endte som nummer to, med 18 prosent av stemmene.

Men tidligere ordfører i New York Rudy Giuliani, senator i Arizona John McCain og tidligere senator i Tennessee Fred Thompson, som alle er blant de heteste republikanske kandidatene, droppet avstemningen for å spare penger.

- Vi vil gi hele nasjonen beskjed om at vi ønsker et Washington som faktisk kan få jobben gjort, sa Massachusetts eksguvernør Romney til sine tilhengere i forkant av avstemningen.

Romney er en av de kandidatene som har klart å samle inn mest penger til valgkampen, og han viste sine finansielle og organisatoriske muskler under valgkampsirkuset i Iowa.

Prøveavstemningen er den første kampen mellom republikanerne som kjemper om å bli partiets presidentkandidat ved valget i 2008.
35 dollar billetten
Området rundt basketballbanen ved Iowa State University, der avstemningen ble holdt, yret av liv og kandidatene forsøkte å overgå hverandre i tilbudet av gratis mat, underholdning og lekeområder.

Prøveavstemningen skulle skaffe penger til det republikanske partiet i Iowa, en billett til valgkampsirkuset kostet 35 dollar (drøyt 200 kroner) og kandidatene betalte for så mange tilhengere som de hadde råd til. Busser med Romney-tilhengere fra delstaten rullet inn på området hele morgenen.

Flere av Romneys rivaler sa at de ikke kunne konkurrere med kandidatens mulighet til å bruke millioner for å dra i land seieren.

- Jeg er ikke den kandidaten som har fått størst økonomisk støtte. Jeg kan ikke kjøpe dere, sa Huckabee til velgerne før avstemningen.


Fjerne kandidater
Prøveavstemningen har ingen annen betydning enn å få bort de kandidatene som ikke har noen som helst sjanse til å gjøre seg gjeldende når folkemøtene og nominasjonsvalgene tar til i januar neste år.
 VANT FØRSTE SJARMOFFENSIV:  Mitt Romney - hånd i hånd med kona Ann slik det ter seg en amerikansk presidentkanidat - tok første stikk i den republikanske prøveavstemningen i Iowa i natt norsk tid. Foto: Scanpix/Reuters.
VANT FØRSTE SJARMOFFENSIV: Mitt Romney - hånd i hånd med kona Ann slik det ter seg en amerikansk presidentkanidat - tok første stikk i den republikanske prøveavstemningen i Iowa i natt norsk tid. Foto: Scanpix/Reuters. Vis mer

Tidligere guvernør i Wisconsin Tommy Thompson, som endte på sjetteplass i prøveavstemningen, hadde sagt at han ville avslutte sin kampanje dersom han ikke var blant de to kandidatene som fikk flest stemmer.

14.302 velgere avga sine stemmer lørdag, valgdeltakelsen var dermed betydelig lavere enn ved forrige prøveavstemning i delstaten i 1999, da rundt 24.000 velgere deltok. (NTB - Reuters).