Tok fyr under mageoperasjon

ÅLESUND (Dagbladet): Pasienten var i full narkose og operasjonen var kommet halvveis da det oppsto brann i det elektriske anlegget på operasjonsstua ved sentralsykehuset i Ålesund.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi fikk avverget en svært dramatisk situasjon, sier overlege Knut Rusten.

To leger og tre sykepleiere fullførte inngrepet på en annen operasjonsstue, mens andre ved sykehuset slokket brannen ved hjelp av pulverapparat.

- Det som møtte oss var røykutvikling og flammer som sto opp fra det elektriske anlegget tilknyttet operasjonsutstyret. Det som gjør en brann i en slik situasjon ekstra farlig, er oksygenlekkasjer. Vi fikk slått av tilførselen av gasser tidsnok til å hindre utvikling av brannen, sier Knut Rusten.

Visste ikke noe

- Sykehuset har prosedyrer når slikt skjer. Det har skjedd røykutvikling før, men det er helt nytt for oss at det tar fyr i forbindelse med en operasjon. Så langt jeg oppfattet det, fulgte vi prosedyrene godt, sier Rusten.

Den middelaldrende mannen på operasjonsbenken var helt uvitende om dramatikken som utspant seg rundt ham. Det gikk trolig flere timer før han våknet og fikk vite det.
Samtidig fikk han beskjed om at operasjonen hadde vært vellykket, selv om den ble gjennomført under uvanlige omstendigheter.

Ute av drift

Konstituert teknisk sjef ved sentralsykehuset i Ålesund, Paul Hanken, regner med at det knapt et år gamle narkoseinstrumentet til 300000 kroner er ødelagt som følge av pulver fra brannslokningsapparatet. Ifølge Hanken blir operasjonsstua trolig ute av drift en tid framover.

- I mine ti år ved sykehuset har jeg ikke opplevd maken. Pasienten var tilkoblet narkoseutstyret, men dette fikk heldigvis ingen konsekvenser for gjennomføringen av operasjonen. Et tretthetsbrudd i støpslet er den mest sannsynlige årsaken til at dramatikken oppsto.

- Elektriske anlegg blir kontinuerlig sjekket, forsikrer Paul Hanken.

<B>MØTT AV FLAMMER: </B> Vi ble møtt av flammer som slo ut av det elektriske anlegget tilknyttet opersjonsutstyret, forteller overlege Knut Rusten.