- Tok halsgrep på mann (48) som døde

Samme politimann tiltalt i Baidoo-saken. Nå blir han på ny gransket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): En av de fire politimennene som er mistenkt i pågripelsessaken, har også vært i søkelyset for Sophia Baidoo-saken i 1999, skriver Adresseavisen.

Ifølge Adresseavisa skal politimannen som tok halsgrep på den 48 år gamle Eugene Ejike Obiora da han ble pågrepet, være samme politimann som for sju år siden stod tiltalt for rasistisk motivert vold i Baidoo-saken. Obiora døde kort tid etter pågripelsen lørdag.

- Jeg har ingen kommentar til denne saken. Snakk med min advokat, sier politimannen til Dagbladet.no.

Ikke rasistisk

Advokat Jens-Ove Hagen, som representerer politimannen, avviser et rasistisk motiv bak hendelsen.

- Man legger tydeligvis til grunn at dette har noe med rasisme å gjøre. Det har det ikke. Det er en ren tilfeldighet at vedkommende var en afrikaner og ikke en nordmann. Han ble fullstendig rebelsk, og politimennene måtte gjøre noe, sier Hagen til Dagbladet.no.

Han representerer alle de fire politimennene som nå granskes internt i politiet etter dødsfallet.

- Jeg har fire klienter som er de første til å beklage at den pågrepne senere avgikk ved døden. De tar det tungt, men det gjenstår å se hva som egentlig er årsaken, sier han.

ANMELDTE POLITIMANNEN: Sophia Baidoo anmeldte politimannen for voldsbruk. Her er hun fotografert etter politimannen ble frikjent i tingretten for stygg ordbruk under pågripelsen av henne. Foto: Tom E. Østhuus
ANMELDTE POLITIMANNEN: Sophia Baidoo anmeldte politimannen for voldsbruk. Her er hun fotografert etter politimannen ble frikjent i tingretten for stygg ordbruk under pågripelsen av henne. Foto: Tom E. Østhuus Vis mer

Frikjent for voldsanklagen

Sophia Baidoo anmeldte politimannen for voldsbruk etter den spesielle saken i Trondheim i 1999. Hun jobbet som vaskehjelp da hun utløste en ransalarm i en bank på Heimdal, og politiet brukte både vold og stygge ord mot jenta da hun ikke kunne gjøre rede for hvorfor hun var i lokalet.

- Hvis det stemmer at det er den samme politimannen som er involvert i denne hendelsen, er jeg ikke overrasket, sier Sophia Baidoo til Dagbladet.no.

Politimannen ble frikjent for voldsanklagen mot Baidoo, og endte opp med en bot på 3000 kroner. Men han ble seinere frifunnet i Trondheim byrett og boten ble annullert.

Brakk ribben

Stasjonssjef Ove Sem ved sentrum politistasjon i Trondheim vil ikke kommentere opplysningene om at den ene politimannen også var involvert i Baidoo-saken overfor Adresseavisen.

- Jeg har ingen kommentar til denne påstanden. Det er ikke noe poeng i vår etterforskning nå, sier advokat Arve Opdahl, som leder Spesialenheten for politisaker i Midt-Norges etterforskning av saken, til Dagbladet.no.

Han sier at de fire politimennene som er mistenkte i saken, ikke vil bli avhørt igjen før politiet begynner noen analyse av saksforholdet. Så langt er 20 vitner avhørt i forbindelse med saken.

- Tok halsgrep på mann (48) som døde

Politimannen som sammen med tre kolleger nå etterforskes av Spesialenheten for politisaker, ble påført et ribbeinsbrudd under pågripelsen. Han er nå sykemeldt.

- Han er en av fire tjenestemenn som er gjenstand for en undersøkelsesetterforskning. Bakgrunnen for det er at Spesialenheten har en plikt til å foreta undersøkelser når det har oppstått dødsfall i etterkant av pågripelse, sier advokat Jens-Ove Hagen til Dagbladet.no.

Kan ha dødd av kvelning

I går ble det klart at Obiora kan ha dødd av kvelning, men politiet utelukker ikke at dødsfallet kan skyldes sykdom eller bruk av medisiner eller rusmidler.

Politimennene er fremdeles i tjeneste etter hendelsen, og de har status som mistenkte i saken.

Afrikanske foreninger i Norge demonstrerer i dag mot håndteringen av norsk-nigerianske Obiora under pågripelsen. I Oslo vil flere foreninger ha en markering utenfor justisdepartementet kl. 12. I Trondheim arrangeres det fakkeltog til minne om 48-åringen i kveld.

Advokat Hagen sier at han oppfatter det som et slag under beltestedet at Baidoo-saken nå trekkes inn i den pågående etterforskningen.

- Nå må man forholde seg til at det er domstolene som dømmer og frifinner her til lands. Min klient ble enstemmig frifunnet for utilbørlig tjenestehandling i Baidoo-saken, sier han.

DØDE ETTER PÅGRIPELSE: Norsk-nigerianske Eugene Ejike Obiora.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer