«SNØMANN»: Dette bildet som romsonden New Horizons har sendt hjem til Jorden, viser stein- og isklumpen Ultima Thule. På bildet ser objektet ut som en snømann. Foto: NASA / AP / NTB scanpix
«SNØMANN»: Dette bildet som romsonden New Horizons har sendt hjem til Jorden, viser stein- og isklumpen Ultima Thule. På bildet ser objektet ut som en snømann. Foto: NASA / AP / NTB scanpixVis mer

Tok historiske bilder av «snømann» i verdensrommet

Det første bildet av stein- og isklumpen Ultima Thule, som romsonden New Horizons har tatt, viser et objekt som ligner en snømann, opplyser Nasa.

Som Dagbladet omtalte, passerte Nasa-sonden New Horizons i går det fjerneste objektet som noen gang er forsøkt utforsket - en stein- og isklump som har fått navnet Ultima Thule.

- Aldri i historien har en sonde utforsket noe så langt unna, sa New Horizons' sjefforsker Alan Stern da det var forventet at sonden passerte Ultima Thule.

På grunn av den enorme avstanden, som er på omkring 6,4 milliarder kilometer, måtte jordboerne vente i spenning på at sonden skulle «ringe hjem» for å bekrefte at den hadde overlevd turen. Det skjedde i går, etter flere timer med neglebiting hos Nasa.

Av samme årsak ble bilder av isklumpen først publisert i dag. Og bildene viser det som både Nasa og BBC mener ligner fryktelig på en snømann.

Om noen dager vil store og skarpe bilder kunne lastes ned fra den fjerne sonden.

De første signalene fra New Horizons etter at den hadde passert Ultima Thule, kom fram til NASAs kontrollsenter i Florida tirsdag, om lag ti timer etter passeringen. Det tok imidlertid lenger tid for de første bildene å komme til Jorden. Men onsdag var det jubel hos NASA da det første skarpe bildet kom, ifølge BBC.

LANG REISE: Denne animasjonsvideoen viser NASA New Horizons reise mot Pluto.Vis mer Vis mer Vis mer

Kupier-beltet

Objektet har det offisielle navnet 2014 MU69, og er rundt 33 kilometer langt. Det ble funnet av Hubble-teleskopet for fire år siden og var dermed ikke engang oppdaget da New Horizons ble skutt opp fra Cape Canaveral i januar 2006.

New Horizons var allerede sikret en plass i historien etter at den sommeren 2015 fløy forbi Pluto og sendte hjem de aller første nærbildene av den fjerne dvergplaneten.

Sonden er nå inne i det såkalte Kuiperbeltet, et fjerntliggende område som strekker seg fra Neptuns bane og utover.

LYD: Dette er den historiske lyden fra Mars, naboplaneten vår. Video: Nasa TV / NTB Scanpix. Klipp: Ørjan Ryland Vis mer Vis mer

Mylder av objekter

– Det myldrer, det er bokstavelig talt av milliarder av kometer, millioner av objekter som Ultima, som kalles planetesimaler, og en håndfull dvergplaneter på størrelse med kontinenter, som Pluto, sa New Horizons sjefforsker Alan Stern i forrige uke.

– Dette er viktig for forskningen fordi denne regionen av solsystemet, som ligger svært langt fra solen, har beholdt de originale forholdene fra opprinnelsen for fire og en halv milliarder år siden. Når vi flyr forbi Ultima, vil vi se hvordan tingene var helt i starten, la han til.

ULTIMA THULE: Et bilde fra Nasa-sonden New Horizons viser Ultima Thule, markert i midten. Første nyttårsdag flyr New Horizons tett forbi det 30 kilometer store objektet i det såkalte Kuiperbeltet, et fjerntliggende område som strekker seg fra Neptuns bane og utover. Foto: Nasa / Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute via AP / NTB scanpix
ULTIMA THULE: Et bilde fra Nasa-sonden New Horizons viser Ultima Thule, markert i midten. Første nyttårsdag flyr New Horizons tett forbi det 30 kilometer store objektet i det såkalte Kuiperbeltet, et fjerntliggende område som strekker seg fra Neptuns bane og utover. Foto: Nasa / Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute via AP / NTB scanpix Vis mer