Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tok hjemmelagd herpesmedisin. Funnet død i isolasjonstank

«Biohacker» Aaron Traywick (28) jobbet også med medisin mot hiv og aids.

SATTE SPRØYTA SELV: Aaron Traywick sto på scenen foran en mengde tilhørere da han i februar satte sin egenutviklede herpesmedisin på seg selv. Foto: News2Share.com
SATTE SPRØYTA SELV: Aaron Traywick sto på scenen foran en mengde tilhørere da han i februar satte sin egenutviklede herpesmedisin på seg selv. Foto: News2Share.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den amerikanske såkalte biohackeren Aaron Traywick (28), som i februar injiserte sin egenutviklede, men uutprøvde herpesmedisin på seg selv, ble søndag funnet død på et floating-senter i Washington D.C., melder BBC News.

Dødsårsaken er ikke kjent, men ifølge politiet tyder ingenting på at noe kriminelt har tilstøtt 28-åringen. Resultatene fra obduksjonen er så langt ikke offentliggjort.

ISOLASJONSTANK: Traywick ble funnet død i en slik innretning - en kapsel som stenger all lyd ute og er fylt med svært saltholdig vann. Foto: Floatguru / Wikimedia Commons
ISOLASJONSTANK: Traywick ble funnet død i en slik innretning - en kapsel som stenger all lyd ute og er fylt med svært saltholdig vann. Foto: Floatguru / Wikimedia Commons Vis mer

Flyteterapi

Traywick lå ifølge nettstedet News2Share.com i en flyteterapikapsel - en lydtett tank fylt av svært saltholdig vann som gjennom sansefrarøvelse skal gi følelsen av å flyte i et tomrom og ha helende egenskaper - da han ble funnet.

28-åringen har gjort seg bemerket som foregangsmann innen transhumanisme - en bevegelse som søker å «forbedre» mennesket fysisk og psykisk - og biohacking, der tilhengerne prøver å manipulere sin egen biologi gjennom bl.a. livsstil- og kostholdsendringer, kirurgi og eksperiementell medisinsk behandling.

GRÜNDER: Traywick ledet selskapet Ascendance Biomedical, som utvikler medisin mot hiv, aids og herpes basert på genterapi. Foto: News2Share.com
GRÜNDER: Traywick ledet selskapet Ascendance Biomedical, som utvikler medisin mot hiv, aids og herpes basert på genterapi. Foto: News2Share.com Vis mer

Traywick var daglig leder for selskapet Ascendance [Oppstigning] Biomedical, som ifølge ham selv har utviklet et «forskningsstoff» som kan kurere hiv, aids og herpes. Medisinen bygger ifølge den avdøde gründeren og aktivisten på genterapi.

Loven setter klare begrensninger for medisinske eksperimenter, men Traywick omgikk dette ved å bruke seg selv som forsøkskanin. I februar, foran en mengde tilskuere, satte 28-åringen ei sprøyte med medisinen i låret på seg selv.

- Om et par uker vil vi utføre tester på blodet mitt, og vi vil utføre en PCR (en DNA-test) i et laboratorium, for å måle konsentrasjonen av herpes i kroppen. Vi vil også kunne se tilstedeværelsen av selve medisinen, fortalte han frammøtte pressfolk.

Hiv-eksperiment

Traywick gjorde seg først bemerket i oktober i fjor, da han foran tilhørere ga hivpasient Tristan Roberts sin selvutviklede medisin mot sykdommen. En måned seinere uttalte imidlertid Roberts at antallet virus i kroppen hans hadde steget, ikke sunket.

Saken fikk det amerikanske mat- og helsetilsynet (FDA) til å utstede en advarsel mot å bruke uutprøvd genterapi, samt kjøpe og bruke slike produkter - men Traywick og Roberts satte altså dosene på seg selv istedenfor å selge dem.

BBC intervjuet Traywick i februar. 28-åringen fortalte at han planla å flytte virksomheten til Venezuela.

På spørsmål om det er etisk å oppmuntre syke mennesker til i praksis å bli forsøkskaniner, var svaret:

- Det beste vi kan gjøre, er å si til disse menneskene: ' Vi vet at du ikke har tilgang på denne medisinen.' De har ingen andre muligheter - alt vi vet, er at dersom det virker, kommer de ikke til å dø.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media