Tok hovedvitnet feil?

KOPERVIK/OSLO(Dagbladet): Karmsund herredsrett la stor vekt på forklaringen til tenåringsjenta som sprakk fetterens alibi drapsnatta. Nye vitneforklaringer stiller spørsmål ved jentas observasjoner. Flere vitner som kjenner jenta, bekrefter ikke hennes forklaring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

og GEIR SELVIK

Jenta var bare 14 år da hun ble politiets hovedvitne i drapssaken mot den 20 år gamle fetteren. Drapsnatta hadde hun vært ute med flere venninner i Kopervik sentrum.

14-åringen skal ha drukket alkohol denne kvelden .

Kontaktet av fetteren

Politiet foretok en omfattende rundspørring like etter drapet. I denne rundspørringen skulle vitnene blant annet oppgi om de hadde sett noen gående eller syklende denne natta.

14-åringen opplyste ikke at hun hadde sett fetteren på sykkel drapsnatta. Det gjorde hun først etter at fetteren hadde kontaktet henne.

Etter å ha vært i politiavhør 11. mai 1995 ble fetteren bedt om å skaffe seg vitner for drapsnatta. Han mente han haddepassert en ung jente ved Litlabrua rundt midnatt og pekte seinere ut 14-åringen.

Det var fetteren som ba henne gå med sine observasjoner til politiet. Selv husket hunikke eksakt når møtet skulle ha funnet sted, men politiet mente at det måtte ha skjedd ved 01.45-tida.
Dette klokkeslettet kom de fram til etter å ha snakket med flere andre vitner som oppholdt seg i Kopervik sentrum drapsnatta. Etterforskerne mener at 14-åringen har sittet på murkanten ved brua fra klokka 01.10 til 01.45.

Knuste alibiet

Denne opplysningen knuste alibiet til fetteren, som selv forklarte at han hadde vært hjemme kort tid etter midnatt.

Vitnemålet til 14-åringen førte til pågripelsen av fetteren den 10. februar 1997.

Dagbladet har vært i kontakt med en rekke personer som oppholdt seg i Kopervik natt til lørdag 6. mai 1995. Flere av disse har passert Litlabrua i det aktuelle tidsrommet uten å ha sett tenåringsjenta.

Blant vitnene er det personer som kjenner henne godt. De er tidligere politiavhørt, men har ikke opplyst noe som bekrefter jentas vitneprov.

På grunn av de nye vitneforklaringene vil jentas troverdighet og bevegelser stå sentralt i Gulating lagmannsrett.

Hvis jentas forklaring kan trekkes i tvil, mister politiet sitt beste kort utenom tilståelsen.

Statsadvokaten vil legge vekt på fetterens fortid. Han vil trekke fram tiltaltes blotting og anmeldelsen for utuktig atferd. Anmeldelsen ble etter kort etterforskning henlagt.

Vitneopplysningene om at fetteren skal ha forsøkt å påvirke sine venner til å endre forklaring om når han forlot Kopervik drapsnatta, vil også bli vektlagt. Fetteren skal overfor sine venner, få dager etter drapet, ha vært usikker på om han reiste rett hjem drapsnatta, eller om han var innom vennene først.

Etterforskningen har avdekket at han ikke reiste rett hjem, men var i Kopervik til om lag 00.15 drapsnatta.

Ingen så

Siste sikre observasjon av Birgitte Tengs er i Kopervik klokka 00.08 drapsnatta. På vei hjem møtte tror politiet hun møtte fetteren og slo følge med ham inn Gamle Sundsveg. Turen fra sentrum til åstedet tar minst 42 minutter å gå.

Det var omlag 1500 personer i Kopervik natt til lørdag 6. mai. Området hun skal ha gått igjennom er tett trafikkert av både gående og bilister. Likevel er det ingen som har sett Birgitte eller fetteren på denne strekningen.

En rekke vitner vil i lagmannsretten forklare seg om det de ikke har sett.

Hovedspor

Observasjonen av Birgitte i Kopervik ble gjort utenfor Tor-fæus Pub. Der ble hun av flere vitner sett stående og prate med en bilfører. Han er gjentatte ganger etterlyst, men har aldri meldt seg.

Også en annen observasjon som styrket bilteorien ble gjort av et par i Øygardsveien ti minutter seinere. De måtte flytte seg for en bil som kom i stor fart og kjørte inn på en snarvei som munner ut ved Gamle Sundsveg.

I bilen skal det ha vært to personer. Opplysningene om selve bilen er vage, men strider ikke med observasjonen i sentrum.

MØTESTEDET:</B> Her, på Litlebrua i Kopervik, hevder den da 14 år gamle jenta at hun så Birgittes fetter drapsnatta.