Tok hun løsepengene selv?

Nye anklager mot det tyske gisselet Susanne Osthoff.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): 25.november i fjor ble den tyske arkeologen Susanne Osthoff (43) kidnappet i Irak. Etter tre uker med dødsangst og søvnløse netter ble hun endelig løslatt 18.desember.

Omstendighetene rundt løslatelsen og om hvor vidt det ble utbetalt løsepenger var uklare. Broren Robert Osthoff sa han ikke «ante» hvordan søsteren ble frigitt.

Susanne Osthoff kom raskt i sikkerhet da hun ble sluppet fri, og hun skal ha vært i god fysisk form da hun ble tatt hånd om av den tyske ambassaden i Bagdad.

Historien om den 43-årige arkeologen tok imidlertid en uventet vending. Det vil si, det gjorde ihvertfall opinionen hjemme i Tyskland. Fra å ha hele nasjonens sympati mens hun ble holdt som gissel, ble Osthoff møtt av en økende grad av mistenksomhet fra sine landsmenn.

- Tror tyskerne hater meg

Ikke ville Osthoff gi intervjuer eller stå frem i den tyske offentligheten. I stedet valgte hun å gi det første intervjuet til den arabiske tv-kanalen al-Jazeera.

Ikke dro hun tilbake til Tyskland for å leve sammen med sin 12 år gamle datter, og hun var ikke nådig i sin kritikk mot familien, som hun har et anstrengt forhold til. Osthoff, som har konvertert til islam, ville fortsette tilværelsen i Irak.

Og ikke minst har hun i intervjuer gitt uttrykk for medfølelse og sympati for kidnapperne.

HADDE DOLLARSEDLER: Da Susanne Osthoff kom i sikkerhet, skal ambassadepersonell ha funnet dollarsedler gjemt i klærne hennes. Var hele kidnappingen en bløff, spør tyskerne seg. Bildet er fra videoen som kidnapperne sendte ut 29. november. Foto: Scanpix/AP
HADDE DOLLARSEDLER: Da Susanne Osthoff kom i sikkerhet, skal ambassadepersonell ha funnet dollarsedler gjemt i klærne hennes. Var hele kidnappingen en bløff, spør tyskerne seg. Bildet er fra videoen som kidnapperne sendte ut 29. november. Foto: Scanpix/AP Vis mer

Slikt blir man ikke populær av.

- Jeg tror tyskerne hater meg, sa Osthoff i ekslusivt intervju hun ga til magasinet Stern ved årsskiftet.

I intervjuet ga hun også uttrykk for at hun følte seg misforstått av det tyske folk.

- Ingen står på min side. Alle prøver å fremstille meg som en forvirret person som snubler mellom miner og bomber i Irak.

Nå tyder alt på at stormen vil blåse enda kraftigere rundt Osthoff.

Fant dollarsedler

Da Osthoff ble frigitt til den tyske ambassaden i Bagdad, skal ambassadepersonell ha funnet bunter av dollarsedler gjemt i klærne hennes, skriver Focus.

Pengebuntene som ble funnet i klærne hennes - over tusen dollar - hadde samme serienummer som de pengene som ble utbetalt i løsepenger.

Ifølge det tyske nyhetsbyrået Deutscher Depeschendienst skal den tyske regjeringen ha betalt intet mindre enn fem millioner dollar for at Osthoff skulle løslates.

Nå sår tyske medier tvil om Osthoff egentlig ble kidnappet i det hele tatt.

Mange uklarheter

Helt fra starten av har det vært mange uklarheter og spørsmål rundt kidnappingen av Osthoff.

- Hun har understreket at kidnappingen ble gjennomført av politiske årsaker, men det synes jeg høres usannsynlig ut. Det handler alltid om penger, sier Rolf Tophoven, sjef for det tyske instituttet for terror- og sikkerhetsforskning til Focus.

Verken Osthoff selv eller den tyske regjeringen har vært tilgjengelige for kommentar etter at de nye opplysningene er kommet frem.

Fra offisielt hold står man fast ved at det ikke ble utbetalt løsepenger for at kidnapperne skulle løslate Osthoff, og forbundskansler Angela Merkel og utenriksminister Frank-Walter Steinmeier har tidligere erklært at Tyskland ikke lar seg presse av kidnappere.

<B>BRED STØTTE:</B> Hele Tyskland stod sammen for å få Susanne Osthoff løslatt. Her er det personer fra det tyrkiske miljøet som viser sin støtte.
<B>STORE DEMONSTRASJONER:</B> Folk tok til gatene i Tyskland i de tre ukene Susanne Osthoff ble holdt som gissel.
<B>FALSKT BILDE:</B> Mye har helt fra starten av vært uklart omkring bortføringen av den tyske arkeologen.