Tok ikke selv kontakt med Toska

Vekteren fortsatte sin forklaring i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Vekteren, som både pleiet kontakt med Toska og politiet, fortsatte sin forklaring i retten i dag. Toskas forsvarer, Øystein Storrvik, gikk hardt ut mot den 27 år gamle mannen. Han ville blant annet vite om det var tilfeldig at vekteren møtte Toska et halvt år etter at han tipset politiet om at Toska var innblandet i innbruddet på Tellesentralen på Løren. Dette hadde vekteren overhørt i en samtale på en restaurant.

- Hvis det ble trukket i noen tråder var det i alle fall helt utenfor min kontroll. Det var ikke jeg som søkte kontakt med Toska, svarte 27-åringen. Han skal ha kommet i kontakt med Toska via fetteren til en kamerat.

Toska erkjenner de faktiske forhold i saken, men nekter straffskyld. I stedet hevder han at vekterens delaktighet og hans rolle som politi-informant gjør at han er blitt utsatt for politiprovokasjon. Forsvarer Storrvik var svært interessert i hva slags instruksjoner og beskjeder vekteren hadde fått av politiet. Han ville også vite hva 27-åringen hadde snakket med politiet om i forkant av rettssaken.

- Jeg fikk ingen instrukser av politiet, utover det at jeg ikke måtte gi fra meg fortrolig informasjon, gjøre noe straffbart eller ta i mot penger fra Toska. Før denne saken skulle opp har vi bare snakket om hvilke spørsmål jeg kunne regne med å få, sa vekteren.

Da forsvarer Storrvik spurte hva 27-åringen hadde fortalt til Toska om alarmsystemer og vaktrutiner, svarte han lite konkret. Han sa at dette skjedde for så mange år siden at han hadde problemer med å huske hva som var blitt sagt. Samtidig var han sikker på at de opplysningene han gav Toska var av en slik karakter at Toska lett kunne finne ut av dette selv. Toska har tidligere hevdet at informasjonen var essensiell for at innbruddene kunne finne sted.

I etterkant av tystingen har 27-åringen blitt utsatt for vold og han måtte være del av et vitnebeskyttelsesprogram. Ville du gjort dette igjen, spurte aktor Mandt.

- Mest sannsynlig, men jeg ville nok gjort en del ting annerledes, svarte 27-åringen, som nå har sluttet i jobben som securitasvekter.