FEBERSYK: Åse Michaelsen startet dagen i sykeseng på Ullevål før hun karret seg på beina og tok oppstilling på Slottsplassen sammen med regjeringskollegiet. Foto: Hans Arne Vedlog /Dagbladet
FEBERSYK: Åse Michaelsen startet dagen i sykeseng på Ullevål før hun karret seg på beina og tok oppstilling på Slottsplassen sammen med regjeringskollegiet. Foto: Hans Arne Vedlog /DagbladetVis mer

Ble historisk

Tok ikke telefonen da Siv ringte

Åse Michaelsen dro rett fra sykehuset til Slottet for å bli Norges første eldreminister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da partileder Siv Jensen var på tråden søndag med tilbud om å bli eldreminister, lå Åse Michalsen i senga med kraftig influensa.

- Jeg tok ikke telefonen. Men etter å ha våknet fra feberen så jeg at noen hadde ringt tre ganger. Det var Siv. På det tidspunktet hadde jeg så vidt fått med meg at det var enighet om ny regjeringsplattform.

- Trengte du betenkningstid?

- Jeg brukte et kvarter, måtte jo snakke med mannen min først, fordi jeg jo nettopp hadde begynt i ny jobb ved Agder universitet. Men jeg svarte ja med en gang da jeg fikk den offisielle henvendelsen fra statsministeren i går, forteller Åse Michaelsen.

Fryktet blodpropp

57-åringen fra Mandal var så dårlig på sin største politiske dag at hun ble innlagt på Ullevål for intravenøs behandling med penicillin.

- Det ble påvist lungebetennelse, og fare for blodpropp. Men jeg kom meg såpass at jeg kunne møte på Slottet. Jeg fikk jo testet helsevesenet, og kan melde at det fungerer helt utmerket, sier Åse Michaelsen og ler.

- Hva tenker du om at du nå blir historisk, som Norges første eldreminister?

- En enestående utfordring. Jeg er veldig sikker på at det er det rette som nå blir gjort. Landet trengte en eldreminister, jeg er ikke i tvil.

BLÅGRØNN: Statsminister Erna Solberg presenterte i formiddag sin utvidede regjering bestående av 10 kvinner og 10 menn. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
BLÅGRØNN: Statsminister Erna Solberg presenterte i formiddag sin utvidede regjering bestående av 10 kvinner og 10 menn. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Nederlag i Stortinget?

I regjeringsplattformen skal Frp’s prestisjeprosjekt, en forsøksordning for statlig finansiert eldreomsorg i kommunene, utvides i tid og antall.

I Dagbladet i går omtalte Olaug Bollestad , KrF-nestleder og leder i Stortingets helse- og omsorgskomite, punktet som et litt uforståelig Frp-gjennomslag.

- Tiltaket er møtt med skepsis i kommunene og ser ut til å lide nederlag i Stortinget?

- Jeg tror det skal være mulig å realisere. Det er ikke så mange kommuner som har deltatt, men grunnene er ulike. Kommunen som jeg kommer fra skal slås sammen med to andre, da valgte man ikke å gå inn i prosjektet for å unngå forskjell i prosessen.

Cyberkoordinator

Åse Michaelsen betraktes som en politisk allrounder, med 12 års erfaring fra Stortinget, fordelt på fire år hver i de tre tunge stortingskomiteene kirke-, utdannings- og forskningskomiteen (2005-09), justiskomiteen (2009-13) og transport- og kommunikasjonskomiteen (213-17).

Etter at hun forlot Stortinget i fjor høst ble Åse Michaelsen ansatt som cyberkoordinator for kritisk infrastruktur, sårbarhet og sikkerhet ved fakultetet for realfag og teknologi ved Universitetet i Agder.

Oppgaven var å bidra til å ivareta datasikkerheten i universitetets samarbeid med næringsliv og offentlig sektor.

- En god idé

Siv Jensen uttrykker stor glede over å ha fått Åse Michaelsen inn i regjeringen på et viktig område for Frp.

- At vi nå får en egen minister for eldre og folkehelse er rett og slett en god idé. Den nye statsråden skal jobbe for at kvaliteten i eldreomsorgen går opp og sikre at mennesker som har levd et langt liv og som har behov for hjelp også skal ha et liv med mening og verdighet, sier Frp-leder Siv Jensen.

Statsminister Erna Solberg har også stor tro på nyetableringen.

- Regjeringen har startet arbeidet med en kvalitetsreform i eldreomsorgen, «Leve hele livet». Målet er at alle eldre skal få bedre hjelp og støtte til å mestre livet sitt. Da var det naturlig å ha en egen statsråd for eldre og folkehelse. Jeg er glad for at Åse Michaelsen har takket ja til denne oppgaven. Hun kommer med lang politisk erfaring og sterkt engasjement på området, sier Erna Solberg.

- De aller flinkeste

PÅ PLASS: Eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen (Frp) på sitt nye kontor i Helse- og omsorgsdepartementet.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
PÅ PLASS: Eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen (Frp) på sitt nye kontor i Helse- og omsorgsdepartementet. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Helse- og omsorgsminister Bent Høie foretok den høytidelige nøkkeloverrekkelsen og ønsket Åse Michaelsen velkommen til sitt nye kontor:

- Vi skal nå dele ansvaret i dette departementet. Jeg kjenner deg, ditt engasjement og ditt gode humør, gjennom mange år på Stortinget. Her kommer du til et departement med noen av de aller flinkeste menneskene i dette landet, som virkelig brenner for saken, sa Bent Høie.

Åse Michaelsen repliserte at hun går til oppgaven med glede og ydmykhet.

- Vi har en jobb vi skal gjøre, men du og jeg, Bent, vi kommer til å levere så godt vi bare kan. Eldreomsorgen er løftet opp. De som har bygd landet stoler nå på oss, og vi skal få det til.

- Godt kvalifisert

Med seg som statssekretær får Åse Michaelsen sin partifelle Line Miriam Sandberg. Hun mener statsministeren har gjort et riktig valg av eldreminister.

- Åse er absolutt godt kvalifisert for oppgaven. Hun er aktiv og arbeidsom, og flink med folk. For Frp er det fantastisk å ha fått en egen statsråd for eldreomsorgen, som er et så viktig felt for oss.

- Regjeringen har gjort en fin jobb. Nå skal det bli enda mer fokus og enda mer trøkk, sier statssekretær Line Miriam Sandberg.

Nr. 11 siden 1945

Fædrelandsvennen påpeker i dagens utgave at Sørlandet bare har hatt 10 statsråder etter krigen. Landsdelens største avis viser til at Rogaland i samme periode har hatt 24.

De tre siste statsrådene fra Sørlandet er Tine Sundtoft (H), klima- og miljøminister 2013-2015, Ansgar Gabrielsen (H), næringsminister 2001-2004 og helseminister 2004-2005, samt Jon Lilletun (KrF), kirke-, utdannings- og forskningsminister 1997-2000.

Åse Michaelsen blir nå Sørlandets statsråd nummer 11 i løpet av de siste 72 årene.