Tok imot hest i ensom majestet

Kongens rådgivere ble ikke tatt med på råd da kongen bestemte seg for å si ja takk til den mye omtalte hesten. Kabinettsekretær Magne Hagen bekrefter overfor Dagbladet at han ikke var informert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kongens milliarder er en privatsak

Avgjørelsen om å ta imot en hest fra Rimi-Hagen og skipsrederne Petter Sundt og Morten Bergesen ble tatt av Kongen selv, i samråd med prinsesse Märtha Louise.

- Verken jeg eller andre i kabinettsekretariatet var informert om hesteavtalen på forhånd, bekrefter kabinettsekretær Magne Hagen ved Slottet.

Rådgivere skyteskive

Det har av flere kommentatorer nært kongehuset, og av lederskribenter i landets største aviser, blitt satt et stort spørsmålstegn ved om fingerspissfølelsen holdt da kongen valgte å si ja til at Märtha fikk tilgang på en hest til 8,5 millioner kroner. Kjell Arne Totland, hoffreporter i Se og Hør, sa det slik: «I veldig stor grad har kongehuset vist en musikalitet og klart den vanskelige balansegangen mellom kongelig verdighet og sunn folkelighet. Nå ser det ut som de er kommet noe i utakt. Det forundrer meg at Slottets rådgivere ikke ser dette.»

Slottets rådgivere blir skyteskive, men nå viser det seg altså at ingen i kabinettssekretariatet var rådspurt i forbindelse med hesteavtalen.

Uro i staben

- At kabinettsekretariatet ikke var informert, betyr ikke at kongen ikke har drøftet det med andre ved Slottet. Men dette var kongens og prinsessens avgjørelse, sier Magne Hagen.
Etter det Dagbladet erfarer er det ikke bare i Utenriksdepartementet man er forbauset over at kongen valgte å si ja til hestehandelen. Også i Slottets rådgiverkorps har det skapt uro at enkeltpersoner har fått lov å sponse kongefamilien med en så stor sum det her er snakk om. Samtidig blir det rådgiverkorpset, ved pressetalsmann Magne Hagen, som må rydde opp etterpå.

- Det er min jobb som presseansvarlig å stille som talsperson for kongefamilien.

- Synes du det var lurt å ta imot «hestegaven»?

- Jeg er enig i alle avgjørelser kongen tar, svarer Hagen.