Tok jordanalyse fra flere steder regimet har angrepet i Syria: President Assad bruker kjemiske våpen i angrep mot barn

Britisk avis hevder å ha bevis for kjemisk krigføring.

KJEMISKE VÅPEN: Syria bruker kjemiske våpen mot sivile, ifølge Daily Telegraph. Foto: AFP Photo/Mohammed Al-Khatieb/NTB Scanpix
KJEMISKE VÅPEN: Syria bruker kjemiske våpen mot sivile, ifølge Daily Telegraph. Foto: AFP Photo/Mohammed Al-Khatieb/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Syrias president Bashar al-Assad bruker kjemiske våpen mot sivile. Det skriver den britiske avisa Daily Telegraph i en omfattende reportasje, der de har gjort egne vitenskaplige undersøkelser og jordprøver.

- Regimet står bak På oppdrag for avisa har kyndige personer samlet inn jordprøver på åstedene for tre ulike angrep. Jordprøvene ble deretter undersøkt og analysert av en ekspert på kjemisk krigføring.

Resultatet er nedslående: Analysene viser betydelige og entydige spor av klorin og ammoniakk på alle tre steder.

De tre angrepene ble utført fra lufta ved hjelp av helikopter, skriver Daily Telegraph. I den blodige konflikten i Syria er det bare regimets styrker som har tilgang til krigføring fra lufta.

- Utvetydig bevis Avisa konstaterer at det dermed bare er Assads styrker som står bak den kjemiske krigføringen, og ikke opposisjonen.

Mens de fleste av de fagkyndige som har hjulpet Daily Telegraph med å dokumentere dette har skjult identitet på grunn av sikkerhetshensyn, står en av dem fram.

- Vi har utvetydig bevist at regimet har brukt klor og ammoniakk mot sivile de siste to-tre ukene, sier den britiske eksperten Hamish de Bretton-Gordon.

OPCW oppretter spesialgruppe Daily Telegraphs reportasje kommer samtidig som Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen OPCW sier at de vil undersøke påstandene om et angrep med bruk av klorgass i krigen i landet.

Leder for OPCW (Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons), Ahmet Uzumcu, opplyste tirsdag at organisasjonen oppretter en spesialistgruppe som skal reise til Syria og undersøke hvilke fakta som foreligger i saken. Gruppen vil reise til Syria snart, tilføyde Uzumcu, som opplyste at Syrias regjering har akseptert at OPCW gjennomfører oppdraget og har påtatt seg å sørge for spesialistenes sikkerhet.

Også Frankrike og USA har påstått at syriske regjeringsstyrker kan ha brukt industrikjemikalier.

President François Hollande var den første som sa at Frankrike hadde informasjon, men ikke bevis, for at Assad-regimet fortsatt brukte kjemiske våpen. Deretter sa talsmannen for Det hvite hus at USA hadde «indikasjoner» på det samme.

BEHANDLES: Dette bildet fra aktivsitgruppa Kafr Zita skal vise barn som blir behandlet etter at de har inhalert det som skal være giftmidler fra et luftangrep i Syria. Foto: AFP Photo/DSK/Kafr Zita/NTB Scanpix
BEHANDLES: Dette bildet fra aktivsitgruppa Kafr Zita skal vise barn som blir behandlet etter at de har inhalert det som skal være giftmidler fra et luftangrep i Syria. Foto: AFP Photo/DSK/Kafr Zita/NTB Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer