KJEMPEFANGST: Artur Klavins har fisket etter havål siden 2013. Her viser Klavins fram gigantålen han tok i helga. FOTO: Julian Haugland
KJEMPEFANGST: Artur Klavins har fisket etter havål siden 2013. Her viser Klavins fram gigantålen han tok i helga. FOTO: Julian HauglandVis mer

Sportsfiske:

Tok kjempeål utenfor Bergen

Artur Klavins gjorde sjelden fangst da han var på fisketur på Sotra i helga. På stang tok han en to meter lang havål, som veide over 25 kilo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da det rykket i fiskestangen fra svabergene på Sotra lørdag kveld, forsto Artur Klavins at han hadde noe stort på kroken.

- Jeg skjønte at det var en tung fisk, og jeg håpet den veide over 20 kilo. Da jeg skjønte hvor stor den var tenkte jeg, «denne fisken må jeg få på land», sier Klavins til Dagbladet.

- Ble litt paff

Klavins har fisket målrettet etter havål siden 2013, og i helga gikk drømmen om en fangst på over 20 kilo i oppfyllelse.

På kroken satt en to meter lang havål, med en vekt på over 25 kilo.

Klavins forteller til Dagbladet at det var vanskelig å få havålen opp på land, fordi den var så stor og sterk.

- Det var kjempetungt å få den på land, brutalt. Da den endelig var oppe brølte jeg. Heldigvis var det ikke noen i nærheten, ler Klavins.

Han forteller at han flere ganger har vært nær drømmen om å ta en havål på over 20 kilo.

- Målebåndet viste to meter blank, og vekten stoppet på 25,65 kilo. Da ble jeg litt paff. Jeg følte meg nokså sikker på at jeg kom til å bikke 20 kilo en eller annen gang, men at jeg skulle komme over 25 kilo hadde jeg ikke trodd. Det er helt drøyt, men en fantastisk følelse, sier Klavins til sportsfiskenettstedet Hooked, som først omtalte saken.

Ifølge sportsfiskenettstedet er dette den største havålen som noen gang er tatt på stang i Hordaland. Norgesrekorden på havål er 32,85 kilo, tatt i Møre og Romsdal i 2010.

Men arten kan bli enda større. Store Norske Leksikon skriver at havålen på det største kan bli tre meter lang, og veie 110 kilo.

Tilbake til havet

Hvis man vil fiske etter havål må man ta fiskestangen fatt etter mørkets frambrudd, da havålen drar ut på jakt mellom stein, sand og tare, skriver Hooked.

Etter at havålen ble målt, veid og fotografert ble den sluppet tilbake til havet. Ifølge Klavins er havålen hardfør, og tåler fang og slipp.

- De tåler godt å bli fanget og sluppet fri. Men jeg er så forsiktig og kjapp som mulig.

Egentlig skulle sønnen på 6 år ha vært med på fisketuren, men måtte bli hjemme fordi det var så dårlig vær.

- Det var leit at det var denne gangen han ikke var med. Da skulle jeg iallfall tatt bilde med han sammen med ålen, sier Klavins.

Nå har sportsfiskeren klare planer for hva han skal fiske framover.

- Det blir kveite. Kanskje jeg også skal være litt guide for andre sportsfiskere som vil fiske etter havål.