Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tok klær fra container - ble utvist fra Norge

Er det greit å utvise folk fra Norge om de har stjålet en sjokolade til 12 kroner eller klær fra en container, som skal kastes?

TIL RETTEN: 27-årige Cosmin Andrei Brasovean jobbet i et murer-firma i Haugesund, men i september i fjor, ble han bortvist fra Norge i to år. Foto: Privat
TIL RETTEN: 27-årige Cosmin Andrei Brasovean jobbet i et murer-firma i Haugesund, men i september i fjor, ble han bortvist fra Norge i to år. Foto: Privat Vis mer

Hva skjer om du stjeler en sjokolade til 12 kroner? Eller tar poser med brukte klær fra en container?

«I en sak om tyveri av en liten sjokolade ville en normal reaksjon overfor en nordmann vært et forenklet forelegg eller eventuelt et forelegg – om politiet i det hele tatt hadde blitt involvert», skriver Mari Seilskjær, jurist i Kirkens Bymisjon, før hun fortsetter:

ENGASJERT I SAKEN: Gaute Brækken i Kirkens bymisjon, Rogaland. Foto: Kirkens bymisjon
ENGASJERT I SAKEN: Gaute Brækken i Kirkens bymisjon, Rogaland. Foto: Kirkens bymisjon Vis mer

«I saken som gjaldt naskeri av en sjokolade til 12 kroner, ble personen, som er rom fra Romania, holdt i arresten i to døgn, fikk et varsel om utvisning og et vedtak om bortvisning».

- Dette er forskjellsbehandling og klart i strid med EØS-rettens likebehandlingsprinsipp. Diskriminering av en svak gruppe, sier Gaute Brækken, leder av Kirkens Bymisjon i Rogaland.

Tyveri = utvisning

Kirkens Bymisjon engasjerer seg nå i flere saker der tilreisende personer fra Romania er tatt for tyveri eller nasking, for så å bli bortvist eller utvist fra Norge i to år. Den 27-årige Cosmin Andrei Brasovean er én av dem.

UTVIST: Jean Carlos fra Cuba har ikke vært ulovlig i Norge, men hans norske kone har 90.000 for lite i inntekt til at han får oppholdstillatelse. Nå må han reise fra både kona og deres 9 måneder gamle datter. Video: Endre Vellene / Dagbladet Vis mer

- Jeg og en venn var ute for å finne mat som var kastet i containere bak Rema 1000, der det kastes mye mat. Det var søndag formiddag og butikkene var stengt. Ved en av containerne sto det flere søppelsekker med klær og noe sportsutstyr. Vi trodde det var brukte klær som skulle kastes og tok det med oss, sier Brasovean.

Det kom en mann ut og ropte at det ikke var lov å ta tingene som sto der.

FLERE SAKER: Jurist i Kirkens bymisjon, Mari Seilskjær, er svært kritisk til et rundskriv fra Justisdepartementet fra 2013. Foto: Kirkens bymisjon
FLERE SAKER: Jurist i Kirkens bymisjon, Mari Seilskjær, er svært kritisk til et rundskriv fra Justisdepartementet fra 2013. Foto: Kirkens bymisjon Vis mer

- Vi ble redde, kastet sekkene og løp, sier Brasovean.

- Diskriminering

Han og vennen gikk til Amandasenteret, et kjøpesenter like ved. Kort tid etter kom politiet og tok dem med inn i politibilen for å høre om hva som hadde skjedd.

- Personen fra butikken ønsket ikke å anmelde forholdet og saken ble avsluttet der og da, ifølge Brasovean.

Episoden ble starten på en lang prosess, der 27-åringen til slutt ble bestemt utvist fra Norge. På vei til jobb en dag i september i fjor, ble han stoppet i bilen sin, påsatt håndjern og så gjort klar for utsendelse til Romania. I Haugesund satt kona igjen. Parets datter, som fremdeles var i Romania, skulle etter planen skulle begynne på skole i Vestland-byen.

- Vi har skaffet til veie masse dokumentasjon som utlendingsmyndighetene ikke har vurdert. Brasovean hadde fast arbeid som murer, og er en EØS-borger med like rettigheter. Men fordi han tilhører en gruppe med lite ressurser, tar myndighetene seg til rette, mener Brækken, og fortsetter:

- Kirkens Bymisjon mener dette handler om en systematisk feilbehandling som norske myndigheter gir fattige, tilreisende EØS-borgere. Vi har sett mange eksempler, og vil ta flere inn i rettssystemet, sier Brækken.

Tapte i retten

«Det er grunnlag for å utvise klageren fordi «offentlig orden» tilsier det, og fordi han utgjør en trussel mot grunnleggende samfunnshensyn», skriver Utlendingsnemnda (UNE) i sitt vedtak av september i fjor.

- Brasovean tok sportsutstyr fra en container som sto utenfor en stengt butikk, fordi de trodde det var ting som skulle kasseres. Da er det ikke så rart at han antok det gikk an å forsyne seg av, sier Brækken.

Saken til Brasovean ble behandlet i Oslo tingrett tidligere i mai.

UTSENDT: 17 år etter at han første gang ble utvist fra Norge i 2003, er Mulla Krekar nå på vei til Italia. Video: NTB og Dagbladet TV Vis mer

I dommen står det at retten har kommet fram til at det hos Andrei-Cosmin Brasovean «må antas å foreligge «personlige forhold som innebærer en virkelig, umiddelbar og tilstrekkelig alvorlig trussel mot grunnleggende samfunnshensyn». Vilkårene for utvisning i utlendingsloven § 122 første ledd er således til stede», står det i dommen, der UNEs syn vant fram.

Sjokolade-tyveri

En annen sak som kan havne i domstolene, er en annen person fra Romania, som ble tatt for å stjele en 12-kroners sjokolade.

- Personen, som er fra Romania, ble holdt i arresten i to døgn, fikk varsel om utvisning og vedtak om bortvisning. Det er i strid med våre EØS-forpliktelser, og det utgjør ulovlig forskjellsbehandling, sier Mari Seilskjær, jurist i Kirkens Bymisjon.

Hun fortsetter:

- Utlendingsmyndighetene mener naskeri av en sjokolade er nok til at personen anses som en «alvorlig trussel mot grunnleggende samfunnshensyn». Vi mener dette er en aktuell sak å ta til retten.

Bymisjonen mener norske utlendingsmyndigheter har ført en ulovlig praksis helt siden 2013, da Justisdepartementet kom med et rundskriv for å «justere praksis, slik at utlendingsmyndighetene alltid vurderer om det skal opprettes utvisningssak og fattes vedtak om utvisning overfor en utlending som straffes for naskeri og tyveri av mindre verdier».

- Denne instruksen har gått under radaren i mange år, fordi mange blir sendt ut av landet veldig raskt, og de ikke får rettshjelp for å prøve saken i retten. Vi mener Norge ikke har adgang til å utvise EØS-borgere på grunn av så lite alvorlige forhold. Derfor ønsker vi å ta opp disse sakene nå, sier Brækken.

Etter dommen i Oslo tingrett denne uka, sier han følgende:

- Vi vil vurdere videre rettslig oppfølging av saken, sier Brækken.

Vil tilbake til Norge

Rumenske Brasovean er nå i England, i et håp om å skaffe seg jobb. Men det er vanskelig på grunn av corona-situasjonen.

- Vi hadde det bra i Norge og Haugesund, hvor jeg jo hadde fast jobb, og hvor dattera mi på sju år skulle begynne på skole, sier Brasovean.

Hans arbeidsgiver og navnebror, Cosmin Dima, mener at Brasovean har blitt utsatt for forskjellsbehandling.

- Jeg la merke til den unge mannen som solgte blader og tigget penger. Han har hatt et hardt liv, og jeg ønsket å gi ham en sjanse og gjøre noe godt for et annet menneske. Det endte med at jeg ga ham fast jobb. Han er en takknemlig og veldig ydmyk mann. En flink mann som har blitt behandlet urettferdig, sier Dima.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!