Tok klær fra container - ble utvist fra Norge

Er det greit å utvise folk fra Norge om de har stjålet en sjokolade til 12 kroner eller klær fra en container, som skal kastes?

TIL RETTEN: 27-årige Cosmin Andrei Brasovean jobbet i et murer-firma i Haugesund, men i september i fjor, ble han bortvist fra Norge i to år. Foto: Privat
TIL RETTEN: 27-årige Cosmin Andrei Brasovean jobbet i et murer-firma i Haugesund, men i september i fjor, ble han bortvist fra Norge i to år. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Hva skjer om du stjeler en sjokolade til 12 kroner? Eller tar poser med brukte klær fra en container?

«I en sak om tyveri av en liten sjokolade ville en normal reaksjon overfor en nordmann vært et forenklet forelegg eller eventuelt et forelegg – om politiet i det hele tatt hadde blitt involvert», skriver Mari Seilskjær, jurist i Kirkens Bymisjon, før hun fortsetter:

«I saken som gjaldt naskeri av en sjokolade til 12 kroner, ble personen, som er rom fra Romania, holdt i arresten i to døgn, fikk et varsel om utvisning og et vedtak om bortvisning».

- Dette er forskjellsbehandling og klart i strid med EØS-rettens likebehandlingsprinsipp. Diskriminering av en svak gruppe, sier Gaute Brækken, leder av Kirkens Bymisjon i Rogaland.

Tyveri = utvisning

Kirkens Bymisjon engasjerer seg nå i flere saker der tilreisende personer fra Romania er tatt for tyveri eller nasking, for så å bli bortvist eller utvist fra Norge i to år. Den 27-årige Cosmin Andrei Brasovean er én av dem.

- Jeg og en venn var ute for å finne mat som var kastet i containere bak Rema 1000, der det kastes mye mat. Det var søndag formiddag og butikkene var stengt. Ved en av containerne sto det flere søppelsekker med klær og noe sportsutstyr. Vi trodde det var brukte klær som skulle kastes og tok det med oss, sier Brasovean.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer