Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Karanteneregler:

- Tok knekken på oss

Lege Dag Jacobsen forteller til Dagbladet at han er svært glad for at myndighetene gikk tilbake på innstrammingen av karantenereglene fredag.

CORONAVIRUSET: Lege Harald Dobloug svarer på spørsmål knyttet til hvilke tiltak barnefamilier bør gjøre. Video: Dagbladet TV Vis mer

Professor og leder for intensivavdelingen på Ullevål, Dag Jacobsen, forteller til Dagbladet at han er svært fornøyd med regjeringens tiltak mot videre spredninig av coronaviruset i Norge.

- Tiltakene som nå er satt inn av våre myndigheter, er veldig gode. Vi burde ha tatt affære tidligere, men når vi ser hvor inngripende tiltakene er, så er det forståelig at de har kviet seg i det lengste før de satte inn tiltak, sier Jacobsen til Dagbladet.

Til nå har 907 personer blitt bekreftet smittet, opplyser Folkehelseinstiuttet. Foreløpig er tre personer bekreftet omkommet som følge av coronavirusinfeksjon

Karanteneregler

Lørdag ble det kjent at både helsedirektør Bjørn Guldvog og direktør i Folkehelseinstituttet (FHI), Camilla Stoltenberg, er satt i karantene. I tillegg ble Helse- og omsorgsminister Bent Høie satt i karantene tidligere denne uka på grunn av en nylig utenlandsreise.

Torsdag ble det kjent at alle som har ankommet Norge fra utenfor Norden skal settes i karantene. Fredag morgen opplyste FHI at husstandsmedlemmer til personer som er satt i karantene, også skal settes i karantene. Få timer seinere gikk FHI tilbake på dette igjen.

Det er Jacobsen svært glad for.

- Det tok knekken på oss. Fordi dette tiltaket omfattet så mange helsepersonell, så gikk ikke kabalen opp. Derfor er det bra at de gikk tilbake på det. Samtidig ser jeg at det var gode hensikter bak tiltaket, men at det fikk et uheldig utfall for helsevesenet. Heldigvis ble tiltaket trukket, og det må være lov, sier han.

HÅNTRYKK: Flere fikk med seg at Erna Solberg glemte seg da regjeringen orienterte om tiltakene mot coronaviruset. Bilder fra NTB. Laget av Marte Nyløkken Helseth. 13.03.2020. Vis mer

Gul beredskap

Fredag ble det også kjent at alle sykehusene øker fra grønn til gul beredsskap. Dermed er det bare et nivå igjen - rød - før sykehusene er på sitt aller høyeste beredsskapsnivå.

- Sykehusene synes jeg har håndtert situasjonen veldig bra. Gradvis har vi innført forhøyet beredskap, og utsatt planlagte operasjoner for å behandle pasienter som er smittet med coronaviruset. Slik som det ser ut nå, er intensivmiljøet ved Oslo universitetssykehus klart for å ta i mot coronapasienter.

Folkehelseinstituttet har laget et scenario hvor det legges til grunn at 2,2 millioner mennesker kan bli smittet med coronaviruset i Norge. De regner også med at 733 000 personer kan bli syke. På det meste kan det bli 1700 sykehusinnleggelser samtidig.

Jacobsen forteller at de er beredt.

- På Ullevål er det nå veldig god stemning blant de ansatte, som samarbeider godt i situasjonen vi er stilt ovenfor. Her på landets fremste akutt-, traume- og beredskapssykehus er det mange som har jobbet sammen i årevis, og som nå er beredt på det som kommer, avslutter han.

Hele Norges coronakart