Tok kona med på agenttur

Dobbelagenten Svein Lamark avslører i dag at kona Bjørg deltok på innledende agentmøter: De inviterte rekrutteringsoffiser, Igor Tsjalyj med kone på seiltur. Det var like etter denne seilturen, Lamark kontaktet POT, noe Bjørg Lamark var fullstendig klar over. - Da ble jeg helt trygg, sier Bjørg Lamark til Dagbladet..

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da Svein gikk til POT var jeg helt trygg på at han var i gode hender. Derfor har ikke disse årene vært en påkjenning for meg, sier Bjørg Lamark til Dagbladet.

I VG har det kommet fram at Lamarks kone var uvitende om mannnens aktiviteter i forhold til russerne. Det stemmer ikke. Hun var selv vertinne for Igor Tsjalyj med kone på en seiltur helt tidlig i denne prosessen. Igor Tsjalyj var Lamarks rekrutteringsoffiser. «En veldig hyggelig mann, rekrutteringsoffiserer er gjerne det», er Lamarks tørre kommentar.

- Men visste du da hva det dreide seg om?

- Ja, det skjønte vi nok, begge to. Men rekrutteringsoffiserer er ikke ute etter å få noe, så man kan aldri være helt sikker.

Det var imidlertid Tsjalyj som betalte regninga for de 27 treffene Lamark og han hadde på forskjellige restauranter i Oslo.

Utslitt og sveket

Det er en utslitt og skuffet Lamark Dagbladet møter få timer før familien igjen kaster loss. Seilerbagen er allerede pakket og klar, nå ønsker familien seg vekk fra offentligheten en tid.

- Ferien er pålagt meg, men det passer egentlig bra, sier Lamark, som ikke har hørt mer fra sin arbeidsgiver. Han er ikke redd for framtida i kommunaldepartementet.

- Jeg er ikke er noen karrierist og tar det hele helt med ro, sier Lamark.

Men han legger ikke skjul på at han er skuffet over POT.

- Jeg føler meg sveket. Det var POT selv som helt tidlig i prosessen tok opp om jeg var villig til å stå offentlig fram og skrive bok. De ville til og med at det skulle bli film av dette.

- Ville POT bidra til at det ble laget film?

- Ja, men det var ikke jeg interessert i, sier Lamark.

- Var bokprosjektet og offentliggjøringen det som skulle sikre at du skulle få noe økonomisk igjen for jobben du gjorde?

- Ja. Jeg ønsket ikke å jobbe for bare knapper og glansbilder. Jeg vil imidlertid understreke at vi ikke hadde noen skriftlige avtaler om dette. Men både POT og jeg var interessert i at offentligheten fikk vite mest mulig om deres arbeid. POT har et problem i opinionen og jeg hadde ingentidng imot å hjelpe POT i å fortelle at deres arbeide er viktig, også i dag.

- Men en del av din motivasjon var altså også økonomisk?

- Bokprosjektet var en drivkraft helt fra starten av. Men det viktigste for meg var å gjøre en best mulig jobb. Avdekke mest mulig av KGBs spill.

Lamark siser at han så sent som dagen før utvisningen fikk en juridisk ekspert i POT til å vurdere om det var greit at han gikk ut med sine informasjoner. Eksperten ga Lamark grønt lys.

Tre år til

-For meg er det sørglig å konstatere at vi kunne kommet mye lenger enn vi kom. Men det hele ble stoppet.

- Har du fått noen forklaring på hvorfor man valgte å stanse akkurat nå?

- Nei. Det vet jeg rett og slett ikke, men det er et godt spørsmål. Riktignok fikk jeg beskjed fra første stund at operasjonen kunne bli stoppet når som helst og det var jeg forberedt på. Men selv kunne jeg tenkt meg å fortsette to-tre år til. Da ville vi visst mye mer. Slik det er nå får KGB fritt spillerom.

Det er såvidt Lamark greier å holde øynene oppe. Han vrir seg urolig i stolen. Kona Bjørg ser engstelig på mannen og ber oss være raske. De skal snart dra.

De siste døgnene har tatt på.

- Det er vanskelig for meg å forstå hvorfor POT gikk ut mot meg. Jeg ser Alf R. Jacobsen i Dagbladet kaller det politisk taktikkeri og lefling med opinionen. Jeg tror han har rett. Men det er dumt av dem, mener Lamark.

- Føler du at det blir satt spørsmålstegn ved din troverdighet?

- Det er jo nettopp det de forsøker å gjøre.

Lamark reiser seg i stolen. Nå er han engasjert.

-Det er bare helt utrolig når Per Gammelgård sier at jeg ikke var i livsfare. Det er rent ut sagt tøv, og faller på sin egen urimelighet. Hva som helst kunne skjedd med meg i Russland.

- Du sa til Dagbladet lørdag at du ikke stolte på systemet og det var derfor du gikk til VG?

- Ja, og det som har skjedd de siste dagene har jo vist nettopp det. POT har ikke vært til å stole på.

- Du har ikke vært i kontakt med overvåkingsjef Per Sefland selv. Tyder de uklare meldingene fra POT på at det er splid internt?

- Det vet ikke jeg noe om.

Ville pågripe Serebrjakov

Lamark fastholder overfor Dagbladet at planen var å overtale toppdiplomaten Jevgenigj Serebrjakov til å hoppe av.

- Men du sa at planen var å pågripe han. Men han har diplomatisk immunitet?

- Man kan late som man ikke vet at han er diplomat og pågripe ham. Det kan gi en nok tid til å forelegge han tilbud om å hoppe av.

- Så det var ikke du som skulle gi han tilbudet?

- Nei, det ble vurdert en tid, men man gikk tilbake på det.

Lamark sier at han ikke vet om andre lands tjenester var inne i bildet når det gjaldt å få Serebrjakov til å hoppe av. Men han regner med at det var naturlig.

- 10 millioner kroner er mye penger?

- Ikke for en toppoffiser. Dette ville vært en stor fisk å dra i land.

- Men POT benekter at dette var planen?

- Jeg ser det. Du får spørre dem hvorfor de benekter det som er sant.

Bak justisministerens rygg?

-Utenriksministeren snakket om at det var to saksforhold. Det blir spekulert i om du er bare en liten bit i det ene saksforholdet?

- Det vet ikke jeg noe om.

- I VG står det at justisminister Gerd Liv Valla nektet å gi POT dokumenter du kunne gi videre til russerne. Da gikk POT til Sverige og fikk dokumentene de trengte der. Gikk virkelig POT bak justisministerens rygg?

- Nei, det var klarert at operasjonen gikk videre. Det var umulig for justisministeren å avbryte en slik operasjon. Men justisministeren nektet å tro at det fantes spioner. Svenskene er ikke så naive. Vi fikk også god hjelp av finnene som var interessert i å få ryddet opp i dette.

- Snakket du og din føringsoffiser mye om Treholt?

- Ja, han var den store helten. Et viktig tema var at jeg ikke måtte gjøre det samme tabbene som han gjorde. Men dette skal jeg skrive mer om i boka mi.

Koste oss

Bjørg Lamark ser på klokka, Svein Lamark ser utover Oslofjorden. Det er bare tre dager siden saken eksploderte. Nå ønsker han ro. Men den kvelden landets journalister sprang hælene av seg for å finne ut hvem som var forsøkt vervet av russerne, satt Svein Lamark og VGs politiske redaktør, Olav Versto, midt i smørøyet - på Tostrupkjelleren - journalistenes treffsted i Oslo.

- Dere koste dere da?

- Å ja.

- Tostrupkjelleren var ikke tilfeldig valgt?

- Nei. Det var planlagt. Smiler Svein Lamark.

SLITEN: Svein-Erik Lamark er utslitt etter hardkjøret. I går kveld så han overvåkningssjef Per Sefland redegjøre for spionsaken. Under Bjørg Lamark som fikk være med på det første spionmøtet.
Bjørg Lamark