Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tok langfri etter drapstips

Etter å ha mottatt tips om at Rahila Iqbal skulle drepes, tok politimannen langfri - uten å varsle sine kolleger om drapsplanene. Dagen etter ble Rahila funnet omkommet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Kvelden før 20 år gamle Rahila Iqbal ble funnet omkommet i Pakistan, ble en polititjenestemann i Oslo tipset om drapsplaner mot Oslo-jenta.

Men politimannen varslet ikke sine kolleger i Norge og Pakistan.


Ikke loggført

Samtalen med drapstipset ble ikke loggført i politiets system da tipset ble ringt inn klokken 18:00 tirsdag 31. mai i fjor. Først ti dager senere ble det skrevet en rapport om samtalen, etter at politimannens overordnede ba om det.

Det viser politidokumenter Dagbladet.no har fått tilgang til.

- Det ville ikke gjort noen forskjell om jeg hadde varslet om dette, sier polititjenestemannen selv om rapporten han har skrevet. Utover det vil han ikke kommentere saken.

Bare timer før Rahila Iqbal omkom, ringte en fortvilt venninne av 20-åringen til polititjenestemannen på hans arbeidssted i Oslo politidistrikt. Venninnen fryktet at det forelå konkrete planer om å ta livet av Oslo-jenta i Pakistan etter en langvarig konflikt i familien.

Tok fri

Likevel tok polititjenestemannen neste dag langfri uten å ha loggført samtalen eller varslet kolleger om drapstipset.

SKOLEELEV OG HJELPEPLEIER: Rahila jobbet ved et sykehjem i Oslo og gikk på videregående skole. Foto: Privat
SKOLEELEV OG HJELPEPLEIER: Rahila jobbet ved et sykehjem i Oslo og gikk på videregående skole. Foto: Privat Vis mer

Deretter reiste han på en tjenestereise til utlandet. Først ti dager etter at han først mottok tips om at Rahila Iqbal kunne være i livsfare, skrev han rapport i saken etter at etterforskningsledelsen ba om det.

Oslo politidistrikt vil i dag ikke si noe om polititjenestemannens handlemåte i Rahila-etterforskningen.

- Dette er forhold vi ikke kommer til å kommentere, sier politiadvokat Øyvind Holst.

Andre polititjenestemenn sier imidlertid til Dagbladet.no at politiet ofte får tips om alvorlige kriminelle handlinger uten at de loggføres.

Dagen etter at politimannen ble oppringt, kom meldingen om at Rahila Iqbal var død. Ifølge hennes familie omkom hun da bilen hun satt i skrenset ut i en elv nær landsbyen Rahdheer. Familiens sjåfør kjørte bilen hun satt i. Sjåføren unnslapp ulykken med lettere skader.

Slo alarm

Da venninnen fikk den tragiske nyheten, ringte hun gråtende den samme polititjenestemannen. I mellomtiden hadde også Rahilas 21 år gamle ektemann meldt sin kone savnet ved Manglerud politistasjon. Han fryktet at hun var utsatt for noe kriminelt, etter en langvarig familiestrid om deres ekteskap.

Først da slo norsk politi full alarm.

Den norske politisambandsmannen i Islamabad ble varslet og sendt til Randheer, der også pakistansk politi ble varslet. Etterforskningen førte til at sjåføren som kjørte Rahila da hun omkom, hennes far Azhar Iqbal og morfaren ble arrestert og siktet for medvirking til drap.

Rahilas familie har hele tiden hevdet sin uskyld, og sjåføren av bilen forklarte kort tid etter at han kjørte svært fort, og at han mistet kontrollen over bilen slik at den havnet i vannet.

En obduksjonsrapport viste imidlertid at Rahila var neddopet, og det ble funnet DNA-materiale som kunne tyde på at hun var utsatt for voldtekt før hun døde. Rapporten viste også at Rahila Iqbal hadde vann i magen, men ikke i lungene - slik det er vanlig ved drukningsdød. Det var heller ingen tegn til at Rahila hadde forsøkt å komme seg ut av bilen hun satt i etter at den traff vannet.

I slutten av denne måneden skal Supreme Court of Pakistan ta stilling til om drapsaken skal forkastes i det pakistanske rettsystemet eller om bevismaterialet i saken er godt nok til å sette i gang rettsak fra laveste instans. Norsk politi har ennå ikke sendt over sitt bevismateriale til Pakistan..

DØDE I BILEN: I denne bilen døde Rahila Iqbal. Sjåføren ble fengslet og siktet for drap sammen med Rahilas far og bestefar.
SIKTET FOR DRAPET: Rahilas far (t.h.) Azhar Iqbal og bestefar og sjåføren føres ut av retten i Manda Bahaudin etter et fengslingsmøte. Sjåføren i bakgrunnen. Pakistansk høyesterett avgjør senere denne måneden om de blir tiltalt i Pakistan.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media