DELTAKELSE:  Beslutningen om å sende seks norske kampfly til Libya ble tatt etter en rekke telefonsamtaler. Dette bildet viser et av de norske jagerflyene som deltar i militæroperasjoner i Libya.
Foto: Lars Magne Hovtun / FORSVARET / Scanpix
DELTAKELSE: Beslutningen om å sende seks norske kampfly til Libya ble tatt etter en rekke telefonsamtaler. Dette bildet viser et av de norske jagerflyene som deltar i militæroperasjoner i Libya. Foto: Lars Magne Hovtun / FORSVARET / ScanpixVis mer

Tok Libya-avgjørelsen på mobilen

Beslutningen om å sende seks norske kampfly til Libya ble tatt uten et eneste formelt møte verken i regjeringen eller i Stortinget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Beslutningen 19. mars ble tatt etter en lang serie med telefonsamtaler på tomannshånd fredag og lørdag morgen, skriver Aftenposten.

Det første formelle møtet om saken fant sted 21. mars, altså to dager senere, mens utenrikskomiteen på Stortinget ikke ble innkalt før 22. mars.

Nå stiller flere sentrale politikere spørsmål ved den politiske beslutningsprosessen.

- Personlig mener jeg at diskusjonen om at Norge skal delta i krig bør tas av Stortinget i plenum. Saklig sett er det helt feil at Stortinget bruker tid på å diskutere justeringer av småpenger i budsjettet, men ikke har tid til å diskutere om Norge skal sende kampfly i krig, sier SVs parlamentariske leder Bård Vegar Solhjell.

Venstre-leder Trine Skei Grande er enig og mener det minste man kunne gjøre var å sørge for at saken ble diskutert i Stortinget.

Høyres Ine Marie Søreide Eriksen, som er leder av Stortingets utenrikskomité, har imidlertid forståelse for beslutningsprosessen.

- Ting skjedde så fort, og situasjonen i Libya krevde det, sier hun, og viser til at det var bred enighet om å bidra.

(NTB)

REAGERER:  SVs parlamentariske leder Bård Vegar Solhjell mener en slik diskusjon skulle vært tatt av Stortinget i plenum. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
REAGERER: SVs parlamentariske leder Bård Vegar Solhjell mener en slik diskusjon skulle vært tatt av Stortinget i plenum. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer