Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tok livet av alfahannen. Nå er det 37 ulver igjen

Og her skal jegerne skyte sju til før 1. april.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ved den siste opptellingen 15. desember var det mellom 34 og 38 ulver i norsk utmark.

Mellom 28 og 30 av dem er helnorske, det vil si at de har fast base i Norge. De seks til åtte øvrige vandrer i grensetraktene mellom Norge og Sverige, viser oversikten fra Rovdata.

Alfahann Den syke, avmagrede og sterkt skabbplagede ulven som ble avlivet nær bebyggelse i Enebakk i Akerhus tirsdag, var den såkalte alfahannen i Østmarka, viste analyse av DNA-prøver før helga.

Dermed er lisenskvoten på seks dyr fylt opp i den såkalte region 4 (Oslo, Akershus og Østfold) og region 5 (Hedmark).

Alfahannen i Østmarka var den sjette.

To ulver er felt på lisensfelling (Rendalen og Stor-Elvdal kommune), en ulv er felt på skadefelling i Stange kommune og belastes lisensfellingskvoten, én ulv ble felt ulovlig, og Østmarka-tispen, mor til de gjenlevende valpene (og samtidig datter av alfahannen) ble felt i nødverge for angrep på en hund i Lørenskog i oktober.

- Jaktsesongen varer fram til 1. april, og det gjenstår fortsatt sju ulver å jakte av den samlede lisenskvoten på 18 dyr. Dessuten vil Miljødirektoratet vurdere framover om det er grunnlag for å gi flere jaktillatelser denne vintersesongen. Da er det blant annet faren for sau og rein på beite til våren som som vil bli vektlagt - vurdert opp mot revirer (oppholdsområder) for ulver, som vi nå kan se i sposnø, sier seksjonssjef Knut Morten Vangen i Miljødirektoratet til Dagbladet.

Her er det fortsatt lisens for å jakte ulv i vinter: Region 1, Vest-Norge (Hordaland, Rogaland, Vest-Agder):  Kvote 3 : 2 skutt - 1 igjen.

Region 2: Sørøst-Norge (Buskerud, Vestfold, Telemark, Aust-Agder:   Kvote 4 : 2 skutt - 2 igjen.

Region 3: Oppland: Kvote 3: 1 skutt - 2 igjen.

Region 4/5 (Hedmark, Akerhus, Østfold, Oslo): Kvote 6 - alle 6 skutt.

Region 6: (Nord-Trøndelag, Sør-Trøndelag, Møre og Romsdal): Kvote 2: ingen skutt - 2 igjen.

Det er ikke gitt noen jakttillatelser for Nordland, Troms og Finnmark denne sesongen.

Her kan du sjekke inndelingen i forvaltningregioner på Norgeskartet.

Etter at ulven ble fredet i Norge i 1971, kom rovviltforliket på Stortinget tidlig på 2000-tallet.

Denne «vektstangavtalen» mellom interessene til rovdyr og beitedyr definerer ikke hvor mange ulver det kan være totalt i Norge, men setter som mål tre ynglinger pr. år i den såkalte ulvesonen fra Hedmark og helt ned langs svenskegrensen.

- Stortingets mål om tre ynglinger ble oppfylt i fjor. I tillegg til kullet i Østmarka, kom det to kull nord i Hedmark. I Julussa i Åmot kommune er det registrert åtte ulver, hvorav trolig seks valper er fra samme kull i fjor. I Osdalen er det fire ulver. To eller tre av dem er valper fra sist vår.

Kankje tre i Østmarka Først ble det sett to valper i Østmarka, men observasjoner i det siste gir indikasjoner på at det kan være tre, sier seksjonssjef Knut Morten Vangen i Miljødirektoratet til Dagbladet.

DNA-analyser viser at Østmarka-valpene er innavlet.

Den nå avlivede alfahannen er både far og bestefar til valpebne.

 ALFAHANNEN I ØSTMARKA: DNA-analyser viser at den skabbete hannulv som tirsdag formiddag ble avlivet i Enebakk i Akershus, var den såkalte alfahannen i Østmarka. Foto: Gunnleik Seierstad, Enebakk Avis
ALFAHANNEN I ØSTMARKA: DNA-analyser viser at den skabbete hannulv som tirsdag formiddag ble avlivet i Enebakk i Akershus, var den såkalte alfahannen i Østmarka. Foto: Gunnleik Seierstad, Enebakk Avis Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media