Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

SeaWorld:

Tok livet av tre mennesker i fangenskap. Nå er en av verdens mest kjente spekkhoggere død

Tilikum døde etter over tretti år i fangenskap. 

Blackfish - Official Trailer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Livet til spekkhoggeren Tilikum er en tragisk historie, og nå er det over.

- Tilikum forlot oss i morges, 6. januar, omgitt av trenere, veterinærer og ansatte som ga ham den beste pleien døgnet rundt, skriver SeaWorld på sine nettsider.

Tilikum var hovedkarakteren i CNNs dokumentar «Blackfish» fra 2013. En film som vakte sterke reaksjoner verden over.

Filmen, som også har blitt beskyldt for å være for ensidig, portretterer forholdene til spekkhoggerne i SeaWorlds mange parker, og forteller historier om mennesker som har mistet livet sitt på grunn av dette.

Dokumentaren er i hovedsak basert på intervjuer gjort av tidligere trenere og ansatte i SeaWorld. Filmen har gjort Tilikum til en av verdens mest kjente spekkhoggere, men det er ikke en lykkelig spekkhogger man blir kjent med. Tilikum portretteres som en psykisk ustabil, trist og aggressiv hval.

Fanget i det fri

Tilkum ble tatt til fange utenfor kysten av Island 9. november 1983. Da var han omtrent to år gammel, og ble brutalt tatt fra sin mor.

Derretter havnet han i parken Sealand of the Pacific langs vestkysten av Canada. Her bodde han sammen med to eldre hunner fra et helt annet sted på jorda enn ham selv.

Ifølge dokumentaren er det her han skal ha begynt å få alvorlige forstyrrelser på personligheten sin.

DREPT: I 2010 ble spekkhoggertrener Dawn Brancheau drept av Tilikum. Disse bildene viser dem to trene sammen. Nå er også Tilikum død. Video: AP Vis mer

Treningen av det som skulle bli et show-dyr var brutal. Tilikum måtte gjøre som hunnene, ellers ble de alle nektet mat. Dette forstod de intelligente skapningene. Dermed lot de to andre spekkhoggerne aggresjonen sin gå utover den minste da de ble stengt inne for natten.

Disse episodene etterlot fysiske arr på Tilikums kropp, som var synlig hele hans liv.

Tre menneskeliv på samvittigheten

Det var også her den første tragedien inntraff. En av trenerne, Keltie Byrne, ble dept av de tre spekkhoggerne 20. februar 1991. Hun falt ned i tanken og ble dratt under vann av hvalen. De holdt henne fast til hun til slutt druknet.

I 1992 ble Tilikum flyttet til SeaWorld i Orlando i Florida. Sju år senere ble en mann funnet omkommet i tanken hans. 27 år gamle Daniel P. Dukes hadde vært på besøk i SeaWorld, og gjemte seg inne i parken etter stengetid. Han skal så ha brutt seg inn hos spekkhoggerne.

Dukes døde av drukning, ifølge offisielle rapporter, men skal også ha flere synlige skader på kroppen påført av spekkhoggeren.

Litt over ti år seinere inntraff nok en tragisk hendelse. I 2010 ble 40 år gamle Dawn Brancheau drept av Tilikum. Etter et show ble Brancheau druknet av spekkhoggeren. Han tok tak i henne, og dro henne under vann.

Det er spesielt dette dødsfallet som blir omtalt i «Blackfish». Årsaken er at SeaWorld la skylden for hendelsen på Brancheau selv, og skal ifølge dokumentaren ha kommet med uriktig informasjon knyttet til hvordan hun havnet i vannet.

Slutter med spekkhoggere

I 2011 var Tilikum tilbake i showet, men nå fikk ikke trenerne være i vannet med ham lenger.

Selskapet ville ikke uttale seg i «Blackfisk», og har beskyldt CNN for å ha laget en svært feilaktig og ensidig framstilling av forholdene i parkene deres.

I en skriftlig kommentar skrev SeaWorld:

- Filmen er feilaktig, misledende, og dessverre utnytter den også en tragedie.

Også familien til den avdøde Dawn Brancheau reagerte på framstillingen av forholdene i parken:

- Dawn ville ikke fortsatt som trener i parken i 15 år hvis hun følte at dyrene ikke ble ordentlig behandlet, skal de ha skrevet i en pressemelding ifølge CNN.

Likevel ga de etter for presset. I mars 2016 annonserte de at de skal slutte med spekkhoggere i fangenskap.

Tilikum har vært en god ressurs for selskapet. I fangenskap har de avlet fram 21 kalver ved hjelp av ham. 11 av dem er fortsatt i live.

- Dødsårsaken vil bli kjent så snart vi får foretatt en obduksjon. Veterinærene ved SeaWorld har behandlet ham for en komplisert bakteriell infeksjon i lungene, forteller SeaWorld, ifølge CNN.

Sterke reaksjoner

På sosiale medier reagerer mange med sorg over hans død.

- Endelig fri, skriver én.

Dyrevernorganisasjonen PETA har blant annet delt et bilde hvor de skriver:

«Hvil i fred Tilikum. Død etter tre tiår i lidelse»

- I det fri liver spekkhoggere i over 80 år, påpeker en annen.

Flere reagerer også med sinne mot Seaworld. I pressemeldingen skriver de blant annet at de er trist for å ha mistet en som har vært et medlem av familien deres i 25 år.

- Han var ikke et «familiemedlem», han var en fange, skriver blant annet en.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling