- Tok løpefart og sparket ham

Tre tiltalte risikerer 21 års fengsel for buss-overfallet på Holmlia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• 30 så Kjetil bli slått i koma(Dagbladet.no): To av de tre tiltalte - en 20-åring fra Askim og en 18-åring fra Oslo - sa seg delvis skyldige da rettssaken etter det brutale buss-overfallet på Holmlia startet i Oslo tingrett i dag.

De to mennene innrømmer delvis skyld på tiltalepunktet som gjelder legemsbeskadigelse. De nekter imidlertid for å ha tatt lommeboka fra offeret - funksjonshemmede Kjetil Rusvik.

Den tredje tiltalte, en 18-åring med chilensk bakgrunn fra Oslo, nekter straffskyld på begge punkter.

Vil følge saken

Dette er første gang at de tre tiltalte står ansikt til ansikt med Kjetil Rusvik siden voldskvelden.

32-åringen ble skadd for livet og sitter nå i rullestol. Han er helt pleietrengende og kan ikke kommunisere. Framtida til 32-åringen er å bo på sykehjem på Kolbotn.

Rusvik er for skadd til å kunne forklare seg, men han vil følge rettssaken. 

De tre tiltalte mennene er tilsynelatende preget av møtet med voldsofferet. Da Rusvik ble trillet inn i rettssalen, kikket de tiltalte ned. Kun en av dem kikket bort på den invalidiserte mannen innimellom.

TRILLET INN: Kjetil Rusvik sitter i rullestol etter overfallet på bussen. Han ble trillet inn i retten av pasientkontakt Mathias Madsen. Foto: BJØRN LANGSEM
TRILLET INN: Kjetil Rusvik sitter i rullestol etter overfallet på bussen. Han ble trillet inn i retten av pasientkontakt Mathias Madsen. Foto: BJØRN LANGSEM Vis mer

Ranet og slått

Lørdag 7. januar i år ble Rusvik fraranet lommeboka på bussholdeplassen på Holmlia av seks unge menn. Aktor mener at de første slagene falt utenfor bussen fordi guttene ville stjele lommeboka fra den funksjonshemmede mannen.

Om bord på 80-bussen fortsatte mishandlingen:

Gjerningsmenenne sparket og slo ham gjentatte ganger i hodet uten at noen av de 30 andre om bord på bussen grep inn. Sjåføren i bussen skal ha forsøkt å varsle, men ble truet til å la være.


Slo og sparket

Den tiltalte 20-åringen startet å forklare seg i formiddag, som den første av de tre.

Mannen, som er født i Kuwait, fortalte retten hvordan Kjetil Rusvik først ble angrepet utenfor bussen.

Ifølge 20-åringen var det Rusvik som først kom bort til en i guttegjengen og tok i vedkommendes arm. Da skal en av de medtiltalte - 18-åringen som ikke erkjenner straffskyld - ha slått den funksjonshemmede 32-åringen.

- Jeg tror det var et hardt slag, sa 20-åringen i retten.

Deretter skal den andre tiltalte 18-åringen ha slått Kjetil Rusvik flere ganger. 

- Sparket som en fotball

Ifølge 20-åringen så han en av de medtiltalte sparke Rusvik i hodet «som en amerikansk fotball».

- Han tok løpefart da han skulle ta det sparket. Han fortalte om og om igjen om det i fengsel, sa 20-åringen i retten i dag.

Kjetil Rusvik skal ha stått bøyd etter all volden. Han holdt seg i et gjerde, mens blodet rant. Likevel ble han påført flere spark.

- Hva tenkte du da du så dette? spurte aktor Johan Overberg.

- Jeg syntes synd på mannen. Jeg var redd for at han skulle bli alvorlig skadd.

Slått inne på bussen

Ifølge 20-åringens forklaring gikk de de tiltalte inn på bussen og satte seg bakerst. Rusvik skal ha fulgt etter og henvendt seg til dem. Han sjanglet og var blodig.

- Han var full av blod og var ikke noe fint syn. Det kom blod på meg. Jeg ville få ham bort, sa den tiltalte i retten.

Ifølge den tiltalte 20-åringen ble han irritert og tildelte Rusvik ett slag. Den funksjonshemmede 32-åringen måtte sette seg etter slaget.

20-åringen avviser at han eller andre slo ham flere ganger inne på bussen og hevder han aldri så noen lommebok. Han sier at de forlot bussen på første holdeplass etter slaget.

Etter at de gikk av bussen, byttet den tiltalte mannen jakke med en kompis. Jakka var full av blod.

Etter å ha byttet jakke gikk 20-åringen og en av de andre tiltalte på besøk til en venninne, og deretter gått hjem.

- Endret forklaring

Ifølge 20-åringens forklaring var det 18-åringen som nekter straffskyld som var mest aktiv i mishandlingen av Kjetil  Rusvik.

Under sin utspørring av 20-åringen påpekte 18-åringens forsvarer, Harald Stabell, at 20-åringen tidligere skal ha forklart til politiet at han ikke husket hva som skjedde utenfor bussen fordi han var for full.

Stabell sier han er overrasket over det som kom fram i retten i dag.

- Denne forklaringen er ny. I politiavhør sa han ingenting om min klient. Han har heller ikke nevnt noe om «fotballsparket», sier Stabell til Dagbladet.no i en pause.

Ifølge Stabel har 18-åringen forklart at han ikke slo eller sparket Kjetil Rusvik, men at han tvert imot forsøkte å hindre andre i å utøve vold mot den forsvarsløse mannen. 

Falt i koma

Kjetil Rusvik gikk av bussen igjen etter overfallet uten at noen hadde reagert. Ikke lenge etter falt han i koma.

Overfallsmennene ble avslørt ved hjelp av overvåkingskameraene på bussen. Tre av ungdommene møtte i dag i Oslo tingrett, tiltalt for ran under særdeles skjerpende omstendigheter og betydelig legemsbeskadigelse. Strafferammen er inntil 21 års fengsel.

- Dette er en grov sak. Tiltalen som er tatt ut av Riksadvokaten er alvorlig, sa aktor Johan Overberg til Dagbladet.no tidligere i dag.

Ingen av de som satt i bussen, meldte seg som vitner etter overfallet.

- Det var mange kvinner og ungdommer på bussen. Det var ikke mennesker som kan gjøre særlig motstand mot en gjeng, da utsetter de seg selv for fare, sa overbetjent Finn Abrahamsen ved Oslo politidistrikt til Dagbladet.no 12. januar i år.• Dagbladet.no følger rettssaken utover dagen