Tok med pistol til Norges farligste

En fengselsaspirant (34) som arbeidet som vokter på Ila fengsel, fikk sparken etter at han tok med seg en revolver inn i anstalten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En fengselsaspirant (34) som arbeidet som vokter på Ila fengsel, fikk sparken etter at han tok med seg en revolver inn i anstalten.

Etter det Dagbladet kjenner til, hadde aspiranten til hensikt å ta med seg revolveren inn på verkstedet på Ila, hvor innsatte oppholder seg sammen med ansatte.

Justisdepartementet mener at revolveren kunne skapt farlige trusselsituasjoner.

De sier også det er første gang noen avskjediges i fengselsetaten på dette grunnlaget.

«Graverende»

Ila fengsel i Bærum er en anstalt med høyt sikkerhetsnivå, og huser landets farligste volds- og sexforbrytere med forvaringsdom.

Departementet karakteriserer episoden som graverende, og mener aspiranten satte både seg sjøl og andre i en farlig og sårbar situasjon.

Etter det Dagbladet forstår, mener departementet at aspiranten viste en grovt sviktende vurderingsevne, og et totalt fravær av grunnleggende sikkerhetsforståelse.

 VOKTER FIKK SPARKEN:  Fengselsaspiranten tok med en revolver inn på Ila fengsel. Det kostet ham jobben. Foto: Robert S. Eik
VOKTER FIKK SPARKEN: Fengselsaspiranten tok med en revolver inn på Ila fengsel. Det kostet ham jobben. Foto: Robert S. Eik Vis mer

Det var kolleger som meldte fra om revolveren. Aspiranten befant seg allerede da på et område hvor innsatte har adgang, sjøl om det ikke var fanger der på det tidspunktet.

Aspiranten har forklart at våpenet ikke var funksjonsdyktig, og at dette var grunnen til at han ville ta det med på verkstedet i anstalten.

For strengt

Aspiranten tok sjøl med seg våpenet ut fra Ila, og ingen skal ha kunnet bekrefte at våpenet ikke fungerte.

Mannens advokat, John Chr. Elden, mener departementet har lagt en svært streng norm til grunn, men vil ikke si noe mer om dommen.

-  Min klient ønsker ikke å gjøre noe mer i saken, og har for lengst skaffet seg ny jobb. Jeg ønsker derfor ikke nå å kommentere forholdet ytterligere, sier Elden.