Per Sandbergs ferietur

Tok med regjeringens saksbehandlings­system på uanmeldt Iran-tur

Sandberg var orientert om den alvorlige trusselsituasjonen mot toppolitikere i Iran. Så tok han jobbtelefonen med regjeringens saksbehandlingssystem installert på reise til landet, uten å orientere statsministerens kontor.

REISTE TIL IRAN: Fiskeriminster og 1. nestleder i Frp Per Sandberg innrømmer flere feil på sin reise til Iran.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
REISTE TIL IRAN: Fiskeriminster og 1. nestleder i Frp Per Sandberg innrømmer flere feil på sin reise til Iran. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I går skrev Dagbladet at fiskeriminister Per Sandberg ikke fulgte PSTs sikkerhetsråd på sin private Iran-reise i slutten av juli.

Både PSTs egne råd til statsråder på utenlandsreise og Stortingets retningslinjer, som er utarbeidet på bakgrunn av råd fra Statsministerens kontor og PST, anbefaler at man medbringer lånetelefoner på reiser til «høyrisikoland» som Iran.

Høyrisikoland regnes som Russland, Iran og Kina: De ligger langt framme innen avansert elektronisk etterretning og jobber aktivt for å få tak i sensitiv informasjon om norske interesser.

- Har gjort feil

På spørsmål fra Dagbladet om Iran-reisen svarer Sandberg følgende i ettermiddag:

- Jeg innrømmer selvfølgelig at jeg har gjort feil. Jeg burde varslet om reisen i forkant, og jeg skulle ikke tatt med jobbtelefonen til Iran. Det er alltid viktig å følge veiledende sikkerhetsrutiner, og jeg opererte ikke i tråd med rutinene. Dette har jeg tatt lærdom av, sier fiskeriminister Per Sandberg.

Sandberg har opplyst at telefonen lå i bagasjen store deler av turen. Bilder han har delt på sosiale medier viser at han blant annet sto på vannski.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer