Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Per Sandbergs ferietur

Tok med regjeringens saksbehandlings­system på uanmeldt Iran-tur

Sandberg var orientert om den alvorlige trusselsituasjonen mot toppolitikere i Iran. Så tok han jobbtelefonen med regjeringens saksbehandlingssystem installert på reise til landet, uten å orientere statsministerens kontor.

REISTE TIL IRAN: Fiskeriminster og 1. nestleder i Frp Per Sandberg innrømmer flere feil på sin reise til Iran.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
REISTE TIL IRAN: Fiskeriminster og 1. nestleder i Frp Per Sandberg innrømmer flere feil på sin reise til Iran. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går skrev Dagbladet at fiskeriminister Per Sandberg ikke fulgte PSTs sikkerhetsråd på sin private Iran-reise i slutten av juli.

Både PSTs egne råd til statsråder på utenlandsreise og Stortingets retningslinjer, som er utarbeidet på bakgrunn av råd fra Statsministerens kontor og PST, anbefaler at man medbringer lånetelefoner på reiser til «høyrisikoland» som Iran.

Høyrisikoland regnes som Russland, Iran og Kina: De ligger langt framme innen avansert elektronisk etterretning og jobber aktivt for å få tak i sensitiv informasjon om norske interesser.

- Har gjort feil

På spørsmål fra Dagbladet om Iran-reisen svarer Sandberg følgende i ettermiddag:

- Jeg innrømmer selvfølgelig at jeg har gjort feil. Jeg burde varslet om reisen i forkant, og jeg skulle ikke tatt med jobbtelefonen til Iran. Det er alltid viktig å følge veiledende sikkerhetsrutiner, og jeg opererte ikke i tråd med rutinene. Dette har jeg tatt lærdom av, sier fiskeriminister Per Sandberg.

Sandberg har opplyst at telefonen lå i bagasjen store deler av turen. Bilder han har delt på sosiale medier viser at han blant annet sto på vannski.

Utover kontaktlister og sms-er, er statsråders jobbtelefoner normalt synkronisert med e-post, sosiale medier og andre applikasjoner de bruker til daglig.

Både sikkerhetseksperter og andre politikere er sterkt kritiske til Sandbergs opptreden og frykter informasjon som kan skade norske interesser er på avveie.

Saksbehandlingssystem

Dagbladet spurte i dag Fiskeridepartementet om Sandberg hadde installert regjeringens saksbehandlingssystem på telefonen. Det bekrefter departementet.

- Jobbtelefonen han hadde med på reisen til Iran i sommer hadde installert saksbehandlingssystem, skriver kommunikasjonssjef Martine Røiseland i en e-post til Dagbladet.

Dagbladet kjenner til at saksbehandlingssystemene i departementene normalt kan brukes til å lese pågående saker til behandling, utkast til regjeringsnotater og ferdige regjeringsnotater.

Disse er konsekvent unntatt offentligehet og berører ofte politisk sensitive saker. Saksbehandlingssystemet inneholder også andre sensitive dokumenter som vil være av stor interesse for uvedkommende.

VANNSKI: Sandbergs telefon med epost og regjeringes saksbehandlingssystem var i bagasjen store deler av reisen. Foto: Privat

Kjente til trusselbildet

Sandberg var også i Iran i 2016. Den gang som statsråd for å promotere norsk fisk.

Dagbladet har stilt Sandberg to spørsmål om reisen:

- Reiste du, og brukte du, den vanlige jobbtelefonen under Iran-besøket i 2016? Eller fikk du en erstatningsmobil i henhold til PSTs råd?

- Fikk du en sikkerhetsbrief i forkant av reisen med informasjon om trusselbildet og elektronisk etterretning?

Svaret viser at Sandberg var kjent med sikkerhetssituasjonen og trusselbildet, da han i juli valgte å ta med seg sin vanlige jobbtelefon på Iran-ferien:

- Sandberg reiste ikke med sin jobbtelefon til Iran i 2016. Han hadde med seg lånetelefon. Sandberg fikk en sikkerhetsbrief i forkant av reisen, skriver Røiseland til Dagbladet.

KLAR TALE: Pressen møtte Erna Solberg da hun besøkte Ekebergsletta under Norway Cup i dag. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet, Video: NTB Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!