Tok med seg 19 i døden

Selvmordsbomberen Hanadi Tayseer Jaradat (29) drepte seg selv og 19 restaurantgjester i Israel. Islamsk hellig krig tar ansvar for aksjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Minst 19 mennesker ble drept og 45 skadd da 29 år gamle Hanadi Tayseer Jaradat detonerte en bombe i en restaurant i byen Haifa nord i Israel i ettermiddag. Hun tok med seg 19 mennesker i døden.

I kveld tok den ytterliggående palestinske bevegelsen Islamsk hellig krig på seg ansvaret for aksjonen.

- Vi kan bekrefte at 19 mennesker ble drept, sier Gil Kleiman, som er nasjonal talsmann for politiet. Han legger til at dette antallet ikke inkluderer selvmordsbomberen.

- Vi vet at fem av ofrene var barn, understreker Kleiman.

Angrepet mot den populære restauranten Maxim kom dagen før den hellige jødiske fastedagen Yom Kippur. Ingen har foreløpig tatt på seg ansvaret for terroraksjonen.

- Det var en veldig stor eksplosjon som blåste ut vinduene. Det var forferdelig, sier øyenvitnet Eliad til en israelsk TV-kanal.

Ber om stans i angrep

Palestinernes påtroppende statsminister Ahmed Qurie oppfordrer alle palestinske grupper til straks å stoppe alle angrep på israelske sivile.

- Vi fordømmer denne stygge operasjonen som var rettet mot arabiske og israelske sivile på en restaurant i Haifa, sier Qurie i en uttalelse.

- Vi ber alle palestinske fraksjoner, nasjonale og islamske, om øyeblikkelig å stoppe disse operasjonene mot sivile, sier Qurie, og påpeker at aksjonene bare har negative konsekvenser for den palestinske saken.

Den påtroppende regjeringssjefen ber samtidig Israel stoppe konfiskeringen av palestinsk jord og andre overgrep mot palestinere.

Anklager palestinerne

David Baker, en av Israels statsminister Ariel Sharons rådgivere, anklager palestinske selvstyremyndigheter for å være ansvarlige for terroraksjonen, fordi palestinske terrorgrupper ikke er blitt oppløst.

- Dette angrepet viser nok en gang at den palestinske selvstyremyndigheten fullstendig avviser å oppløse terrororganisasjoner i de områdene den kontrollerer, sier Baker.

- Må gripe inn

Palestinernes sjefforhandler Saeb Erekat fordømmer dagens selvmordsangrep, og krever at verdenssamfunnet umiddelbart griper inn for å stanse en videre opptrapping av volden i regionen.

- Den palestinske selvstyremyndigheten fordømmer slike angrep som dette i Haifa, sier Erekat til AFP.

- Vi krever at USA og kvartetten umiddelbart griper inn for å stanse en videre opptrapping, og for at veikartet skal forbli på bordet, sier Erekat.

Det såkalte veikartet for fred tar til orde for en umiddelbar stans i all voldsbruk mellom Israel og palestinerne, og målet er en egen palestinsk stat innen 2005. Men veikartet, som er utarbeidet av kvartetten EU, FN, USA og Russland, har ikke vært til noen hjelp siden voldsspiralen nylig igjen ble trappet opp i regionen.

Populær restaurant

Dagens selvmordsangrep skjedde i restauranten Maxim på Ha'Haganah-gaten i den sørlige enden av byen Haifa nord i Israel. Redningspersonell kom raskt til stede for å bistå de sårede og få dem til sykehus. De materielle skadene på restauranten er store.

Israelske sikkerhetsstyrker har vært i høy beredskap foran Yom Kippur-feiringen, og de okkuperte områdene Vestbredden og Gaza er fullstendig avstengt.

(Dagbladet.no/NTB-Reuters-AFP)

SIKKERHETSVAKT: En israelsk sikkerhetsvakt omkom i eksplosjonen.
SMADRET: Redningspersonale arbeider inne i restauranten Maxim etter selvmordsaksjonen.
SELVMORDSAKSJON:</B> 29 år gamle Hanadi Tayssir Jaradat, en advokat-lærling fra Jenin på Vestbredden, tok seg inn på restauranten Maxim hvor hun detonerte bomben som drepte henne selv og 19 andre mennesker.
BARN: Folk løfter et skadd barn inn i ambulansen etter eksplosjonen på restauranten Maxim i Haifa i dag. Flere barn omkom i selvmordsaksjonen.
SKADD: En av de mange skadde bæres ut av den ødelagte restauranten.
SØRGER: Moren til Hanadi Tayssir Jaradat trøstes av en slektning etter at datteren (det lille bildet) drepte seg selv og 19 andre i en selvmordsaksjon i dag.