SOLDATER GJENNOMSØKER HOTELLET: Taj Palace Hotel, et av hotellene i Mumbai som ble angrepet onsdag, avbildet torsdag kveld. Her skal personene bak terrorangrepet ha opprettet "kontrollrom". Foto: AP/SCANPIX
SOLDATER GJENNOMSØKER HOTELLET: Taj Palace Hotel, et av hotellene i Mumbai som ble angrepet onsdag, avbildet torsdag kveld. Her skal personene bak terrorangrepet ha opprettet "kontrollrom". Foto: AP/SCANPIXVis mer

Tok Mumbai med gummibåter og avanserte våpen

Indiske myndigheter mener angrepet har vært planlagt i månedsvis.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Mens situasjonen i Mumbai fortsatt er kaotisk og uoversiktelig, kommer det samtidig nye, delvis ubekreftede opplysninger om de som gjennomførte det som omtales som det største terrorangrepet i Indias historie.

Indiske myndigheter mener alt tyder på at angrepet har vært planlagt i månedsvis, og at terroristene i stor grad hadde sirklet inn ofrene på forhånd.

På luksushotellene Taj Mahal og Oberoi satte de opp «kontrollrom», og derfra fortsatte de å spre vold og terror i finanshovedstaden Mumbai.

Situasjonen er klokka halv ett norsk tid fremdeles uavklart. Nyhetsbyrået AP melder om at kommandosoldater har reddet ut ytterligere 39 av dem som har sittet fanget på hotellet Trident Oberoi i Mumbai. Disse skal ha gjemt seg på et rom.

Indiske sikkerhetsstyrker har også pågrepet tre militante personer på det terrorrammede hotellet Taj Mahal i Mumbai. Blant de pågrepne er en pakistansk statsborger, ifølge NTB.

125 personer er bekreftet omkommet etter terrorangrepet.

- Identifiserte målene tidlig
Kapil Sibal, medlem av den indiske nasjonalforsamlingen, sier terroristene ikke brukte russiskproduserte AK-47, slik det først ble antatt. Derimot skal de ha hatt tyskproduserte MP6 maskinpistoler, som er svært avanserte og mer moderne versjoner enn MP5-geværene Forsvaret og politiet i Norge bruker.

- Terroristene hadde identifisert målene tidlig. Noen hadde fortalt dem det på forhånd. Det lå enorm planlegging bak. Terroristene ble sluppet av et moderskip og dro i gummibåter som de la til kai i Mumbai, sier Sibal, ifølge nyhetsbyrået Press Trust of India.

Sibal sier de væpnede mennene gikk målrettet etter politi som var utstyrt med hjelm og skuddsikker vest. De var de første som ble drept da terroristene slo til.

Ratan Tata, som driver selskapet som eier Taj Mahal-hotellet, kommer også med opplysninger som bekrefter inntrykket av at de væpnede mennene visste hva de gjorde.

- Det virket som de visste veien til bakrommet, kjøkkenet. Det må ha blitt gjort enormt mye detaljert planlegging, sa han på en pressekonferanse, melder nyhetsbyrået AP.

Nyhetsbyrået Reuters sier at gjennomføringen av det koordinerte angrepet tyder på at terroristene hadde fått opplæring, enten av yrkesmilitære eller av veteraner i en islamistgruppe.

Ifølge øyenvitner snakket angriperne hindi og hadde indisk utseende. Indiske myndigheter antyder imidlertid at terroristene har en utenlandsk tilknytning.

Jakter på skip
Den indiske marinen jakter i natt på et skip utenfor kysten av Mumbai. Ifølge indiske kilder skal båten ha bragt terroristene og blodbadet til byen onsdag.

Politiet skal ha reagert på mistenkelige radiomeldinger fra skipet etter at angrepene i storbyen hadde startet, men innen den tid hadde fartøyet allerede lettet anker. Ifølge indiske aviser holdt båten kurs mot Pakistan.

Marinen håper likevel å ha fått tak spor fra angriperne. De har fått tak i en av de lette småbåtene de unge angriperne brukte for å komme seg i land. I båten skal marinen ifølge The Guardian ha funnet vært både ammunisjon og en satellittelefon som kan gi informasjon om angripernes opprinnelse.

Vitner i bydelen Colaba fortalte i går om flere mistenkelige ankomster onsdag.

Bydelen, som er et senter for fiske, ligger bare få minutter fra Hotell Taj Mahal, som ble angrepet onsdag. Det er også kort vei til Kafé Leopold, som var det første stedet terroristene angrep.

—Seks unge menn med store bager kom på land, før de to som var igjen i båten satte fart ut. De var lyse, rike og så ut til å være mellom 20 og 25 år gamle. Da vi spurte hva de drev med, sa de at de var studenter. De snakket aggresivt og jeg ble redd, sier vitnet til tv-kanalen.

Flere andre fortalte indiske medier om gjengen med unge menn i går.

—De hadde en stor oransje bag, fortalte to unge gutter.