Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tok nye DNA-prøver - frikjent etter 26 år

Nye DNA-bevis førte til at både VanDyke Perry og Gregory Counts kunne løslates etter til sammen 36 år i fengsel i USA.

FRIKJENT: VanDyke Perry ble i 1992 dømt til ti års fengsel for å ha voldtatt en kvinne. Mandag ble han renvasket. Gregory Counts ble i samme sak dømt til 26 år i fengsel. Foto: NTB scanpix
FRIKJENT: VanDyke Perry ble i 1992 dømt til ti års fengsel for å ha voldtatt en kvinne. Mandag ble han renvasket. Gregory Counts ble i samme sak dømt til 26 år i fengsel. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I 1992 ble VanDyke Perry og Gregory Counts dømt til fengsel for å ha voldtatt en kvinne i Central Park i New York.

Det var derfor to glade menn som satt i byretten på Manhattan mandag denne uka da de fikk beskjed om at de hadde blitt renvasket, skriver nyhetsbyrået AP.

De da 21 og 19 år gamle mennene ble anklaget for å ha kidnappet en kvinne og deretter voldtatt henne i parken i 1991. Ifølge kvinnen ble hun presset til dette av hennes daværende kjæreste.

FRIKJENT: VanDyke Perry og Gregory Counts er frikjent etter 26 år. Foto: NTB scanpix
FRIKJENT: VanDyke Perry og Gregory Counts er frikjent etter 26 år. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Ødelagt liv

Politiet hadde ingen fysiske bevis som knyttet mennene til anklagene. Likevel var hennes forklaring nok og Perry ble dømt til ti års fengsel.

Gregory Counts ble dømt til 26 års fengsel, og ble løslatt i fjor.

Perry sier til AP at kvinnen «virkelig ødela livet mitt».

- Jeg kan ikke få en anstendig jobb. Men jeg er frikjent. Jeg har barn, og jeg må strebe for dem. Selv da ryggen min var vond, og jeg begynte å få grått hår for å jobbe hardt som ung, hadde jeg håp, sier han.

Avslørt av prøver

Det var nye DNA-bevis som gjorde at mennene slapp ut.

Gregory Counts ba «Innocence Project» se på saken på nytt for noen år tilbake. Innocence Project er en organisasjon som ser på straffesaker på nytt.

I samarbeid med påtalemyndigheten, ble det utført nye tester av kvinnens undertøy hun brukte den kvelden hendelsen skal ha skjedd. Der fant politiet sædceller som verken stammet fra Perry eller Counts, men fra en tredjeperson.

I 1991 skal kvinnen ha forklart til politiet at hun visste hvem Perry og Counts var, fordi de kjøpte narkotika av hennes daværende kjæreste. Hun hevdet den gang at mennene voldtok henne, sammen med en tredjemann, flere ganger i en bil og i Central Park. Årsaken var at hun nektet å fortelle dem hvor ekskjæresten hennes var, hevdet hun den gang.

Ifølge New York Times skal hun videre ha forklart at mennene skal ha slått henne hardt og at øynene hennes svulmet, men en lege som undersøkte henne etterpå, fant ingen bevis som støttet hennes forklaring.

Kvinnens forklaring på sædcellene skal være at hun hadde ubeskyttet sex med kjæresten natta før, og på morgenen sammen dag som det antatte angrepet, USA Today.

Støttet seg på hennes forklaring

I 1991 støttet påtalemyndigheten seg på hennes forklaring. Den gang testet de aldri hvem disse sædcellene kunne tilhøre.

Bilen der dette angivelig skal ha skjedd, ble heller aldri undersøkt.

Til tross for manglende bevis, ble Perry og Counts dømt til henholdsvis 10 og 26 år i fengsel.

Endret forklaring

Sæden som lå i trusa til kvinnen tilhørte en tredjeperson som døde i 2011. Da FBI ble kjent med dette, avhørte de kvinnen på nytt. Da endret hun forklaring.

Kvinnen skal den gang ha forklart at sæden kunne ha kommet fra en mann som kjøpte sex av henne. Hun har forklart at hun den gang solgte sex for å få råd til narkotika.

I samme avhør innrømmet hun noe som endret livet i Perry og Counts:

Hun innrømmet av voldtektene aldri skjedde.

Kvinnen hevder at kjæresten presset henne til å falskt anklage Perry eller Counts for gruppevold, skriver USA Today.

Kvinnen får ikke straff for løgnene sine, ettersom det har gått så lang tid siden det skjedde, skriver AP.

Innocence Project sier at denne saken «maler et mørkt bilde av rettssystemet i New York».

- Som så mange andre saker som har blitt kjent de siste åra, så ble disse unge svarte mennene dømt og gitt lange fengselsstraffer uten å bry seg om å finne sannheten, sier Seema Saifee, advokat i organisasjonen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media