Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tok opp amerikansk overvåking med USAs justisminister

Justisminister Anders Anundsen tok opp temaet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

WASHINGTON D.C. (Dagbladet): Justisminister Anders Anundsen (Frp) tok opp den særdeles sensitive NSA-overvåkingen da han traff sin amerikanske kollega, Eric Holder, for første gang.

Dagbladet sto utenfor da de to i forrige uke møttes på Holders kontor i den amerikanske hovedstaden.

- Det var veldig trivelig og en god stemning hvor vi understreket viktigheten av et fortsatt godt samarbeid, sier Anundsen.

I forkant var det ikke bestemt at NSA-avsløringene skulle bli et tema, selv om norske justismyndigheter på embetsnivå var i møte i det amerikanske justisdepartementet om saken 29. august. Likevel valgte Anundsen å ta opp den sensitivte saken.

- Ja, jeg tok det opp for å understreke det norske utgangspunktet og behovet for at vi fortsetter dialogen om dette.

- Hvordan var responsen du fikk fra Holder?

- Jeg synes han viste en stor forståelse for det norske utgangspunktet.

- Vanskelig å kommentere Ifølge NSA-dokumenter Dagbladet har fått tilgang til, har USA overvåket 33 millioner norske telefonsamtaler (krever Pluss-abonnement). Anundsen sier han ikke er kjent med opplysningene.
 
- Det er vanskelig å kommentere dette uten videre. Men det understreker viktigheten av dette temaet og behovet for en fortsatt dialog med amerikanske myndigheter for å få klarhet rundt hva som faktisk er situasjonen. Vi skal ha en veldig nær dialog videre med amerikanske justismyndigheter, sier justisministeren.

- Er du overrasket over disse opplysningene?

- Jeg har lyst til å se saken dere publiserer før jeg kommenterer det.

- Er det akseptabelt at amerikansk etterretning overvåker norske telefonsamtaler på denne måten?

- Jeg vil sette meg mer inn i detaljene før jeg kommenterer det. Jeg har notert meg at president Obama har vært veldig tydelig på at de tar disse spørsmålene på alvor og skal ha en gjennomgang. Nettopp derfor er det så viktig at vi fortsetter denne dialogen med amerikanske myndigheter.

- Mange hemmeligheter Tidligere har Anundsen og regjeringen gjort det klart at de mener det er uakseptabelt at allierte land driver etterretning mot hverandres politiske ledelse.
 
- Hvordan ser du på at vanlige norske borgere er blitt overvåket av amerikanske myndigheter?

- Jeg har ikke lyst til å diskutere hypoteser om det. Jeg er opptatt av at vi har et lovverk som setter rammer de hemmelige tjenestene skal drive innenfor, og de rammene forutsetter jeg at blir fulgt både fra norsk og amerikansk side.
 
- Vil du beskrive Snowden som en varsler eller forræder?

- Jeg beskriver ikke Snowden overhodet. Jeg forholder meg til at det er mange hemmeligheter på avveie. Utover det har jeg ingen følelser overfor Snowden.

- Vil du ta ytterligere kontakt som følge av opplysningene fra Dagbladet?

- Vi vil fortsette den gode dialogen vi har med amerikanerne.

I USA: Justisminister Anders Anundsen har vært på besøk hos sin amerikanske kollega, Eric Holder, og diskutert overvåking. Foto:Johannes Worsøe Berg
I USA: Justisminister Anders Anundsen har vært på besøk hos sin amerikanske kollega, Eric Holder, og diskutert overvåking. Foto:Johannes Worsøe Berg Vis mer