Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kjempefeil på Amazons taleassistent:

Tok opp samtale og sendte til tilfeldig person. - Oh, shit. Du hørte oss faktisk

Amazon beklager at selskapets taleassistent «Alexa» sendte privat samtale.

TOK OPPTAK: Amazon beklager for at «Alexa» tok opptak av en privat samtale og sendte den til en tilfeldig person på kontaktlista på telefonen. Video: CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et ektepar i Parkland i USA fikk tidligere denne måneden oppleve noe de beskriver som ubehagelig.

Taleassistenten «Alexa» tok nemlig opp en samtale i parets hus og sendte den til en tilfeldig person på kontaktlista på mannens telefon, skriver den lokale TV-stasjonen Kiro 7.

- Mannen min og jeg har tullet om at disse teknologiske gjenstandene hører på hva vi sier, forteller Danielle til kanalen, som ikke ønsker å oppgi etternavnet sitt.

Men det var nettopp dét som ble en realitet for henne og ektemannen.

LYTTER: «Alexa» styres gjennom din stemme. Foto: NTB scanpix
LYTTER: «Alexa» styres gjennom din stemme. Foto: NTB scanpix Vis mer

Fikk en telefon

Hvert rom i familiens hus er knyttet opp til Amazon-gjenstander som både kontrollerer husets varme, lys og sikkerhetssystemer. «Alexa» kan gjennom din stemme styre ulike teknologiske funksjoner, som telefonen eller lyset.

En dag fikk imidlertid mannen hennes en telefon som fikk dem til å koble fra samtlige gjenstander.

- Personen på den andre enden sa: Slå av Alexa-gjenstanden nå. Du har blitt hacket, sier Danielle.

Personen som ringte var en av mannens ansatte, som bor i Seattle.

- Vi slo dem av med en gang, og han (den ansatte, journ.anm.) fortalte at han hadde lydfiler og opptak fra innsida av huset vårt. Først sa mannen min: Det kan ikke stemme. Men så sa den andre personen: Du satt og snakket om tregulv. Da sa mannen min: Oh shit, du hørte oss faktisk, sier hun.

Ekteparet tok kontakt med Amazon etter hendelsen. Danielle forteller at hun fikk 15 beklagelser på en halvtimes telefonsamtale med selskapet.

Retter feil

Amazon sier i en uttalelse til Kiro 7 at de har undersøkt hva som skjedde, og sier at dette er noe som foregår ekstremt sjeldent. Selskapet sier også at de gjør endringer for å hindre at dette skjer igjen.

- Echo (Alexa-gjenstanden) våknet på grunn av et ord i bakgrunnen av samtalen som hørtes ut som «Alexa». Deretter ble den etterfølgende samtalen hørt som en «send melding»-forespørsel. På et tidspunkt spurte «Alexa» «til hvem?». Deretter ble samtalen i bakgrunnen tolket som et navn i kundens kontaktliste, forklarer Shelby Lichliter, talsperson i Amazon, til TV-kanalen og fortsetter:

- «Alexa» gjentok navnet på en person. «Alexa» tolket deretter samtalen i bakgrunn for at det var riktig. Siden dette foregår svært sjeldent, vurderer vi tiltak som gjør at dette forekommer enda sjeldnere.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media