Politivoldsaken:

Tok opp sletting med kollega

Allerede samme natt som voldsepisoden utenfor bensinstasjonen på Kongsberg, var mobilvideoen som ble slettet et tema blant politifolkene som var på stedet.

FORELEGG: Politibetjenten som slettet en video i forbindelse med politivoldsaken i Kongsberg, får et forelegg på 12 000 kroner. «En alvorlig sak», sier Dagbladets kommentator Marie Simonsen. Programleder: Jostein Sletten / Dagbladet Vis mer
Publisert

Torsdag ble det klart at en polititjenestemann i Sør-Øst politidistrikt godtar forelegget han er ilagt fra Spesialenheten for politisaker på 12 000 kroner.

Politimannen ble anmeldt av politidistriktet etter at de ble kjent med at han hadde slettet en video fra videoene fra mobiltelefonen til Marius Stormo - først fra kamerarullen, deretter fra «Nylig slettet»-mappa.

Ifølge Stormo skal videoen vise hvordan politimannens kollega går løs på kameraten hans Kevin Simensen med flere slag.

Den aktuelle politimannen er nå tiltalt for vold, etter at Sør-Øst politidistrikt anmeldte ham til Spesialenheten på bakgrunn av en overvåkingsvideo fra bensinstasjonen der hendelsen fant sted.

At den voldstiltalte politimannens kollega slettet bevis i saken i form av mobilvideoen, representerer et grovt brudd på tjenesteplikten og var uhjemlet, konkluderer Spesialenheten.

I «kampens hete»

I ettertid har politimannen selv gitt uttrykk for at det var dumt at han slettet videoen. Han har forklart at det skjedde i «kampens hete», og at tanken bak var at han ville hindre at den ble spredt på sosiale medier av hensyn til Kevin Simensens personvern, framkommer det av påtalevedtaket fra Spesialenheten.

«Det var ikke hans intensjon å slette bevis i en potensiell straffesak, eller å slette filmen for å dekke over politiets inngripen overfor V6 (Kevin Simensen, journ.anm.) på stedet», heter det i påtalevedtaket.

Politimannen skriver det samme i rapporten han leverte samme natt som episoden utenfor bensinstasjonen på Kongsberg.

SLETTET BEVIS: Marius Stormo forteller at politimannen holdt telefonen opp mot ansiktet hans for å låse den opp - før han slettet mobilvideoen. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
SLETTET BEVIS: Marius Stormo forteller at politimannen holdt telefonen opp mot ansiktet hans for å låse den opp - før han slettet mobilvideoen. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

Spurte om hensikten

Etter det Dagbladet får opplyst hadde slettingen da vært et tema blant flere av politifolkene som var på stedet. Da de kom tilbake på politistasjonen, skal politimannen ha spurt en kollega om han burde ta det med i rapporten sin.

Da skal kollegaen ha spurt ham hvorfor han slettet videoen, framkommer det i et avhør med Spesialenheten for politisaker.

Da skal politimannen ha svart at han var «litt overrasket» over seg selv, men at han slettet videoen fordi han ikke ønsket at den skulle gå viralt av hensyn til Simensens personvern.

Deretter skal kollegaen ha fulgt opp med om det virkelig var hensikten med å slette videoen:

«NN (bøtelagt politimann, journ.anm.) sa at Stormo hadde filmet under hele slåsskampen. NN sa at han ikke ville at denne videoen skulle gå viralt med tanke på personvernet. YY (kollegaen, journ.anm.) spurte hvem han tenkte på. NN svarte at han tenkte på Simensen», er det gjengitt i Spesialenhetens avhør av kollegaen - og videre:

«YY stilte da et oppfølgingsspørsmål i forhold til om det var dette som var den egentlige hensikten, om han var sikker på det. NN svarte "ja", han var sikker på dette og ikke tenkte på noe annet. YY slo seg til ro med denne forklaringen til NN».

FIKK BANK: Kevin Simensen ble slått flere ganger av en politimann i fjor høst. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FIKK BANK: Kevin Simensen ble slått flere ganger av en politimann i fjor høst. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

«Ta det som det kommer»

Politimannen kom til slutt til at han ville omtale slettingen i rapporten sin og «ta det som det kommer», får Dagbladet opplyst.

«Sett i ettertid var det dumt av meg å slette denne filmen, men tanken med å slette den var å opprettholde personvernet til siktede Simensen. Det er gode overvåkningskamera på Esso som mest sannsynlig har fanget opp hele/deler av hendelsen», skriver politimannen i den første rapporten sin, som Dagbladet tidligere har omtalt.

I rapporten sin skriver han at telefonen var ulåst da han tok den fra Marius Stormo. Stormo hevder på sin side at det ikke stemmer, men at politimannen holdt den opp mot fjeset hans for å aktivere ansiktslåsen og åpne telefonen. Telefonen skal også ha blitt kastet i bakken, har han forklart i avhør.

BATONGSLAG: Stormo ble selv slått av politiet utenfor bensinstasjonen på Kongsberg - noe blåmerket på låret vitner om. Foto: Privat
BATONGSLAG: Stormo ble selv slått av politiet utenfor bensinstasjonen på Kongsberg - noe blåmerket på låret vitner om. Foto: Privat Vis mer

Avbrutt av pepperspray

Først da han skulle vise videoen til politiet, ble Stormo oppmerksom på at den var slettet fra telefonen. I avhør har han anslått at videoen var på om lag 30 sekunder, og at filmingen ble avbrutt da han ble sprayet med pepperspray.

At slettingen endte i en bot på 12 000 kroner, har vakt reaksjoner hos Stormo. Han mener at politimannen slipper for billig unna.

- Forelegget er mildt. Hadde det ikke vært for overvåkingskameraene, hadde vi ikke hatt noe bevis for hva som faktisk skjedde. Da hadde jeg og Kevin i alle fall blitt dømt for vold mot offentlig tjenesteperson. Mobilvideoen hadde vært det eneste beviset, har Stormo tidligere uttalt til Dagbladet.

Advokaten hans Sidra Bhatti er enig.

- En hvilken som helst annen person ville normalt fått en strengere straffereaksjon enn det som ble gitt her, har hun sagt til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer