Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tok oppgjør fra talerstolen:
- Jeg vet ikke om Carl I. Hagen husker vårt første møte

Høyres ordførerkandidat Saida Begum spurte i 2008 Carl I. Hagen om hun noen gang kunne bli norsk i hans øyne. Svaret bærer hun fortsatt med seg.

Under et møte i Oslo bystyre gikk Høyres ordførerkandidat Saida Begum opp på talerstolen, og snakka om en hendelse fra 2008. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Carl I. Hagens forslag om å opprette en egen integreringsetat i Oslo skapte debatt i bystyresalen.

Bakgrunnen for forslaget er at en av fire førsteklassinger i Oslo snakker for dårlig norsk til å begynne vanlige lese- og skriveopplæring når de begynner på skolen. Oslo bruker 280 millioner kroner på særskilt norskopplæring.

Debatten tok imidlertid en uventet vending da Høyres ordførerkandidat Saida Begum tok ordet.

Se video av innlegget og Hagens svar øverst i denne saken.

- Jeg vet ikke om forslagsstiller Hagen husker vårt første møte. Jeg husker det veldig godt, startet Begum innlegget, og fortalte følgende historie fra elleve år tilbake:

«Det var i 2008, et halvt års tid før jeg ble aktiv i Oslo Unge Høyre. Representanten Hagen hadde vært i en debatt på Litteraturhuset. Og etter debatten løp jeg etter ham, fordi jeg hadde hatt et spørsmål i mange år. Var jeg norsk?

Jeg la ut om meg selv. Født på Aker sykehus. Vokst opp i Oslo. Vært i arbeid siden jeg gikk på videregående. Tilhørighet til Norge. Aldri hatt en sykedag etter at jeg begynte å jobbe. Var jeg norsk?

Svaret til Hagen var nei.

Det å være norsk handler om etnisitet og opphav, var svaret. Rundt oss sto flere mennesker, og det var flere jenter som begynte å rope. «Ja, Saida. Skal du kalle deg norsk, må du operere deg hvit.»

Hagen: - Selvsagt er du norsk

Carl I. Hagen gikk på talerstolen i etterkant og sa han ikke kan huske samtalen med Høyres ordførerkandidat for mer enn ti år siden.

- Det er lett å kritisere undertegnede, og jeg kan beklage. Jeg kan ikke huske hvilke omstendigheter det var og hva jeg visste i et kort svar. Selvsagt er ordførerkandidaten til Høyre norsk. La meg slå fast det, sa Hagen.

Carl I. Hagen bekrefter i dag til Dagbladet på direkte spørsmål at han oppfatter angrepet fra Saida Begum som et slag under beltestedet.

- Jeg reagerte med fortvilelse og oppgitthet på det hun sa. Jeg har ingen mulighet til å forklare eller forsvare meg mot et sånt angrep. På det tidspunktet var jeg et kjent ansikt og møtte massevis av mennesker i forskjellige situasjoner.

- Kan du i dag tenke deg at du svarte nei på spørsmålet hennes på om hun var norsk?

- Nei. Det kan jeg ikke forestille meg.

- Hva legger du i å være norsk?

- Er man norsk statsborger, er man norsk. Det er det eneste man kan si. Så er det opp til hver enkelt hvordan man føler seg. Det er kanskje noen som føler seg knyttet til det landet foreldrene reiste fra, men det er opp til hver enkelt, sier Carl I. Hagen.

- Ødeleggende signaler

Saida Begum utdyper overfor Dagbladet hvorfor hun fortalte den elleve år gamle historien. Hun delte også videoen på sin Facebook-side i helgen, men da uten Hagens svar i salen - noe Frp-nestoren også reagerer på.

- Jeg trakk fram mitt første møte med Carl I. Hagen på grunn av innholdet i forslaget hans. Han foreslår en egen integreringsetat med «10 råd til innvandrerforeldre - hilsen Carl I. Hagen».

- Signalet han sender med et sånt forslag er ødeleggende. Det finnes ingen suksessoppskrift for en norsk familie. Alle må ikke lese norske eventyr eller se norsk barne-TV, sier Begum.

Begum mente hun i 2008 hadde oppfylt absolutt alt som skulle tilsi at hun var godt integrert - og norsk ut ifra kriterier Hagen ofte trekker opp som mål for integrering.

- Det som gjorde at jeg stilte spørsmålet den gang var for å høre om han virkelig mente det han sa. Hva skal til for å bli norsk i hans øyne? Jeg tok en sjekk på alle indikatorene for god integrering, og selv om jeg oppfylte alt sammen kunne jeg aldri bli norsk i hans øyne, sier Begum, som legger til at hun er glad for at Hagen i dag sier at hun er norsk og at han har beveget seg.

Sier fra

- Er dette et slag under beltestedet? Hvordan skal Carl I. Hagen kunne forsvare seg mot et sånt angrep i en politisk debatt?

- Jeg ville understreke at integrering handler om inkludering, og jeg mener at Hagens forslag er det motsatte av inkludering. Veien til integrering går gjennom arbeid og utdanning, ikke ved å stille ulike befolkningsgrupper opp mot hverandre, eller stille ulike krav basert på etnisitet.

- Vi samarbeider mye, men Høyre og Frp er to forskjellige partier. Hvis vi er uenige, så vil vi si fra. Høyre vil aldri stemme for et forslag om å forskjellsbehandle folk ut fra etnisitet, et forslag som har en ovenfra og ned-holdning. Som jeg sa i innlegget mitt, det er mange i Oslo som ikke har fulgt denne «suksessoppskriften» og som vokser opp til å bli godt integrerte og hardt arbeidende innbyggere som har Oslo som vårt felles hjem.

- Hagen tar opp problemet med at en av fire som begynner på skolen i Oslo ikke kan godt nok norsk, snakker du deg vekk fra saken når du trekker fram denne episoden?

- Nei, tvert imot. I innlegget snakker jeg også om hvordan vi tilrettelegger skolen og barnehagen for barn. Frp og vi i Høyre har vært enige om at skolen og barnehagen må kompensere mer for at barna skal kunne norsk, reformere introduksjonsprogrammet og sørge for at foreldrene kommer inn i arbeidslivet. Denne typen tiltak gjør at man får folk raskere inn i samfunnet, ikke at man ser på norske TV-serier eller leser eventyr.

- Jeg ble ikke lest norske eventyr for av mine foreldre. Det var mine eldre søsken som lærte meg norsk. Av de ti forslagene, har jeg kanskje fulgt fire. Sånn er det i mange familier i Oslo. Det handler om grunnleggende valg familiene må få ta selv, det blir helt feil av det offentlige å gå inn og overstyre. Mange av disse rådene kolliderer med det som bør være opp til hver enkelt familie.

Hagen: - Foreldrenes ansvar

Carl I. Hagen framholdt foreldrenes ansvar da Dagbladet intervjuet ham da han lanserte forslaget.

- Foreldrenes ansvar er det suverent viktigste. Hvis foreldre ikke gjør en innsats for at barna lærer norsk, må de ha samtaler med integreringsarbeidere. De må få forklart at her i Norge gjelder følgende regler, og at barnet skal lære norsk før det begynner på skolen. Dette er for å hjelpe foreldrene og komme med tiltak.

- Det er barna jeg tar hensyn til. Vi vil ikke lenger akseptere at barn som blir født i Oslo ikke kan norsk og ikke aksepterer norske verdier, sa Hagen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!