Avslører internt drama:

Tok oppgjør på kammerset

Camilla Stoltenberg avslører oppgjør på kammerset i sin nye bok.

DRAMA: Camilla Stoltenberg avslører internt drama i sin nye bok. Foto: Terje Pedersen / NTB
DRAMA: Camilla Stoltenberg avslører internt drama i sin nye bok. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Store deler av fjoråret var for mange preget av strenge tiltak, testing og karantene.

Også for helsemyndighetene, som ble kastet inn i en uforberedt krise, ble 2020 et spesielt år. Forfatter og NRK-journalist Lilla Sølhusvik har gjennom ukentlige samtaler med Camilla Stoltenberg, direktør i Folkehelseinstituttet (FHI), skrevet ei bok om landets coronahåndtering.

I boka «Året som aldri tok slutt» røper forfatteren flere detaljer fra interne diskusjoner mellom regjeringen og FHI.

- Kraftig provosert

19. mars 2020 innførte regjeringen hytteforbud i hele landet på grunn av pandemien. Det ble dermed forbudt for nordmenn å overnatte på fritidseiendom utenfor egen kommune.

Tiltaket falt ikke i god jord hos den norske befolkning, og en rekke ordførere i hyttekommuner og hytteeiere tok til orde for å få forbudet opphevet - uten hell. Presset på regjeringen ble imidlertid ikke mindre da FHI-overlege Preben Aavitsland like før påske stilte opp i Dagens Næringsliv og sa at regjeringen kunne ha lempet på hytteforbudet, restriksjoner og grensetiltak uten at antall smittede i Norge ville økt nevneverdig.

I boka avslører forfatteren at dette intervjuet skapte store reaksjoner. Helseminister Bent Høie skal, ifølge Stoltenberg, ha blitt «kraftig provosert» av Aavitsland utspill.

«Helseminister Bent Høie irriterte seg altså voldsomt over utspillet til Preben Aavitsland. Han mente FHI ikke trengte å uttale seg i det hele tatt, fordi hytteforbudet handlet om kommunenes manglende beredskap, ikke spesielt om smittevern», heter det i boka.

UVISST: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad svarer på hvordan han vurderer risiko for spredning av influensa og RS-virus utover vinteren. Video: Dagbladet TV Vis mer

Overfor Dagbladet forklarer Høie hvorfor intervjuet irriterte ham.

- Gjennom coronapandemien har vi hele tiden hatt en holdning om at vi på den ene siden skal være åpne om uenigheter og dilemmaer, men på den annen sid må vi ha en tydelig og forståelig kommunikasjon til befolkningen. Det er ofte en krevende balansegang.

Han fortsetter:

- Jeg mente at utspillet fra Aavitsland om hytteforbundet ikke ivaretok den balansen. Det var helt legitimt at FHI uttalte at hytteforbudet ikke hadde stor smittevernmessig betydning, men de burde lagt til hovedbegrunnelsen. Det var at forbudet likevel var nødvendig for at kommunene som har mange hytter skal kunne håndtere en helsekrise i sin kommune.

Les Aavitslands svar lenger ned i saken.

Internt oppgjør

Intervjuet utløste også et internt oppgjør i FHI.

«Camilla ringte Preben og sa at han måtte informere henne på forhånd om han ville gå ut mot regjeringen og helsemyndighetene. Hvis han skulle fortsette å være talsperson for FHI, kunne han ikke komme med denne typen soloutspill.»

Alvorspraten skal imidlertid ha endt med et smil:

«De lo litt av at hun stadig måtte ut og forsvare ham, og han innrømmet at intervjuet kanskje var blitt litt mer harselerende enn han hadde planlagt.»

- God støtte

Til tross for alvorspraten med Stoltenberg rundt påsketider i fjor, kom det 6. juni 2021 nok en oppsiktsvekkende uttalelse fra FHI-overlegen.

På sin Twitter-profil - hvor han har i overkant av 13 000 abonnementer - skrev han følgende: «Det var den pandemien».

Heller ikke denne hendelsen ble tatt godt imot av FHI, som sammen med regjeringen på dette tidspunktet forsøkte å motivere den norske befolkningen til å «holde ut litt til.» I boka står det at Stoltenberg «ristet oppgitt på hodet» da hun så hva kollegaen hadde publisert, til tross for at det på overlegens Twitter-konto er presisert at han ytrer seg på egne vegne.

FHI var raskt ute med å korrigere uttalelsen, men hvorvidt det ble et nytt oppvaskmøte bak lukkede dører, vites ikke.

Dagbladet har forelagt Aavitsland kritikken. Han understreker at han ikke har lest boka, men skriver følgende i en e-post til Dagbladet:

- Jeg har hatt noen hundre intervjuer, foredrag, kronikker og andre uttalelser om pandemien, og et par av dem har vakt litt misnøye hos min sjef og hos helseministeren. Det tror jeg vi alle tre har kommet over. Jeg har fått god støtte og veiledning av Camilla underveis.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer