Tok over regjeringsbygningen

Flere tusen rasende demonstranter har tatt kontroll over presidentens hovedkvarter i Kirgisistans hovedstad Bishkek.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Konflikten i Kirgisistan er dramatisk opptrappet etter at flere tusen demonstranter i formiddag stormet regjeringsbygningen i sentrum av byen.

Demonstrantene krever president Askar Akajevs avgang, og tok kontroll over presidentens hovedkvarter «Det hvite hus» - selve symbolet på Akajevs regime.

De rasende demonstrantene kom seg inn etter at flere hundre opprørssoldater ble tvunget til å forlate postene sine. Omtrent 500 tok seg inn i bygningen, og heiste det kirgisiske flagget, melder AP.

Tidligere i dag ble demonstrantene - som var bevæpnet med steiner og kjepper - stanset av regimets sikkerhetsstyrker. Seinere lot de demonstrantene ta over regjeringsbygningene tilsynelatende uten motstand, og det antas at Akajev har gitt ordrer om å ikke slå ned et eventuelt opprør med makt.

Frykter hva som vil skje

Den russiske journalisten Vera Tokombaeva var på stedet da regjeringsbygningen ble stormet.

- Det hele var over på kort tid, i løpet av et par timer. Politiet gjorde ingenting for å stoppe demonstrantene. Vi så en del vinduer ble knust og at dokumenter ble kastet ut, forteller hun til Dagbladet.no.

Tokombaeva beskriver en spesiell stemning i hovedstaden i øyeblikket. Noen av dem som var med på stormingen feirer i gatene, men folk flest holder seg hjemme.

STORMET REGJERINGSBYGNINGEN: Presidentens tilhengere flyktet da demonstrantene inntok presidentens hovedkvarter. Foto: SCANPIX/REUTERS
STORMET REGJERINGSBYGNINGEN: Presidentens tilhengere flyktet da demonstrantene inntok presidentens hovedkvarter. Foto: SCANPIX/REUTERS Vis mer

- Mange er nok redde for hva som kommer til å skje senere, om det vil bli mye kriminalitet og plyndring i gatene.

Mange får lite informasjon om det som har skjedd.

- Den nasjonale TV-kanalen har sluttet å sende. Mobildekningen er dårlig og enkelte lokale internettsteder er blokkert, sier hun til Dagbladet.no.

Bekymringen er også stor blant folk flest i forhold til hva som kommer til å skje med økonomien.

- Akajev kontrollerer de aller fleste store bedriftene her, og vi vet ikke hva som kommer til å skje med disse. Frykten er stor for at landet faktisk kan bli langt fattigere som følge av denne revolusjonen. Trolig blir vi helt avhengig av hjelp fra Vesten, mener Tokombaeva .

Presidenten måtte flykte

President Akajev og hans regjering har kontorer i regjeringsbygningen som nå er overtatt av opposisjonstilhengere.

Ifølge CNN forlot presidenten bygningen kort tid før den ble stormet. Akajev skal ha kommet seg ut via ei sidedør, og det er ikke kjent hvor presidenten befinner seg nå.

Ifølge det russiske nyhetsbyrået Interfax skal presidenten fortsatt befinne seg i hovedstaden.

Sammenstøt

Demonstrasjonene begynte som en rolig marsj gjennom hovedstadens gater, men utover formiddagen sluttet tusenvis av mennesker seg til demonstrasjonen før folkemengden troppet opp foran regjeringsbygningen.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters var opptil ti tusen demonstranter samlet på et torg, og i løpet av formiddagen kom det til flere sammenstøt mellom demonstrantene og tilhengere av presidenten.

Akajevs tilhengere gikk ifølge NTB løs på ei gruppe demonstranter med kjepper og steiner. Ifølge Reuters-korrespondent Dmitry Solovyov var det opprørspoliti på stedet da gruppene støtte sammen.

Det skal ha blitt avfyrt skudd i folkemengden, men det er foreløpig uklart hvem som skal ha avfyrt dem.- Det pågår kamper mellom flere tusen mennesker. Situasjonen er spent og folk løper i alle retninger, sa Solovyov tidligere i dag.

Minst èn person skal være drept etter sammenstøtene.

Valgfusk

Situasjonen i Kirgisistan er på bristepunktet etter at Akajevs regime skal ha stått bak omfattende valgfusk under valget til ny nasjonalforsamling nylig.

Akajev prøvde desperat å sikre seg en tredje presidentperiode, men var avhengig av flertall i parlamentet for å endre grunnloven.

Opposisjonen ble avspist med noen få plasser i parlamentet, og for tredje uke på rad demonstrerer rasende opposisjonstilhengere mot regimet og valgfusket.

Vil ikke gå av

Demonstranter har tidligere tatt kontroll over byene Jalal-Abad og Osj sør i landet, hvor opposisjonen har vært sterkest.

Ifølge opposisjonsledere skal de nå kontrollere tre fjerdedeler av Kirgisistan.

Den hardt pressede Askar Akajev har sittet som Kirgisistans president siden Sovjetunionen gikk i oppløsning.

Akajaev har tidligere gjort det klart at han verken vil annullere det omstridte valget eller gå av.

Lover nyvalg

En opposisjonsleder har allerede gått ut og lovet det krigisiske fol et nyvalg, melder Reuters.

- Vi skal etablere ro og orden, og vil ikke tillate plyndring. Vi skal avholde egne valg for å starte vårt styresett, sa den tidligere statsministeren Kurmanbek Bakiev. I løpet av de siste ukene har Bakiev seilt opp som en av de fremste kritikerne av president Akajev.

ROSA OPPRØR: Mange demonstranter bruker rosa armbånd. Fargen er blitt et symbol på motstanden mot presidenten.
ØYENVITNE: Den russiske journalisten Vera Tokombaeva var til stede da regjeringsbygget ble stormet.
INNTOK HOVEDKVARTERET: Demonstranter stormet bygningen og heiste det kirgisiske flagget.
SAMMENSTØT: Det kom tidligere i dag til voldelige sammenstøt mellom demonstranter og tilhengere av presidenten.
KREVER PRESIDENTENS AVGANG: Opptil 10 000 demonstranter samlet seg i protest i hovedstaden i dag.
GJORDE LITEN MOTSTAND: Presidenten skal ha gitt sikkerhetspolitiet ordre om å ikke slå ned opprør med våpenmakt.
OMSTRIDT: Kirgisistans president sammen med utenriksminster Kjell Magne Bondevik. Forrige gang Akajev var i medienes søkelys i Norge, var da han forsøkte å forære Bondevik to sjeldne rasehunder.