Tok på Veronica med silkehansker

Pers forsvarer Harald Stabell var svært forsiktig med å peke ut Veronica Orderud som hjernen bak trippeldrapet. Han hevder at Per er for ubesluttsom til å planlegge å utrydde familien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det har vært knyttet stor spenning til Harald Stabells avsluttende prosedyre i trippeldrapssaken. Per har gjentatte ganger forsøkt å kvitte seg med ham for å hindre Stabell i å peke ut Veronica som drivkraften bak drapene. Men i dag viste det seg at Per hadde lite å frykte.

Silkehansker

Striden har stått om hvorvidt Stabell skal holde en såkalt subsidiær prosedyre. Dersom juryen mener at Per visste om drapsplanleggingen og våpenoverleveringen, så kan Per likevel være uskyldig dersom Per ikke trodde at planene ville bli gjennomført. Det er hovedpoenget i prosedyren, og kan altså føre til Pers frifinnelse.

Men i retten i dag var Stabell lite villig til å peke på Veronica som pådriveren bak drapene. Han gjorde det klart at han ikke ville bruke spissformuleringer.

Stabell nøyde seg med å referere til psykolog Gisli Gudjonsson som karakteriserte Veronica som en målrettet person som måtte ha kontroll. I tillegg henviste forsvareren til vitenmålet til Sverre Kirkemo som sa at Veronica var manipulerende og egoistisk og tenkte mest på det som var til fordel for henne selv. Dette satte han opp mot Pers personlighet som karakteriserte som vag, ubesluttsom, nølende og underdanig.

- Per må ha hatt andre hensyn med en eventuell planlegging og våpenbytte enn å fullbyrde et drap, under den forutsetning at Per kjente til det, sa Stabell i retten.

Ikke innrømmet noe

- Jeg vet at Per ønsker at jeg ikke skal gjøre dette, særlig av hensyn til Veronica. Men jeg gjør dette fordi jeg faglig sett er forpliktet til at denne muligheten prøves og for å gi Per det mest mulige forsvar, sa Stabell da han begynte på den omstridte delen av forsvaret.

Stabell minnet juryen på at Per ikke har innrømmet å ha drept familien sin.

- Det er viktig å forstå at Per ikke har innrømmet noe som helst i forhold til trippeldrapet. Det ligger i bunnen selv om jeg nå kommer med en subsidiær prosedyre når det gjelder manglende fullyrdelsesforsett.

I dag la forsvarerne ned påstand om at Per må frifinnes, subsidiært at han ikke med forsett deltok i drapsplanlegging.

FORSIKTIG: Harald Stabell ville ikke selv trekke fram Veronica som hjernen bak drapene.