- Tok regninga for Røkke

Havforskingsinstituttets styreleder lobbet for Kjell Inge Røkke. Fjorårets forskningstokt passet Røkke perfekt.

KRITISK TIL ROLLEBLANDING: Nestleder i Kystfiskarlaget og varamedlem i Havforskningsinstituttet, Arne Pedersen. Foto: Ingjerd Tjelle.
KRITISK TIL ROLLEBLANDING: Nestleder i Kystfiskarlaget og varamedlem i Havforskningsinstituttet, Arne Pedersen. Foto: Ingjerd Tjelle.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): I går fortalte Dagbladet at Leiv Grønnevet, mens han var styreleder i det statlige Havforskingsinstituttet, ordnet lisenser for krillfiske for sin arbeidsgiver Kjell Inge Røkke.

Nå viser det seg at beslutninger Havforskingsinstituttet tok mens Grønnevet var leder, passer som hånd i hanske med Kjell Inge Røkkes behov. I fjor dro instituttet på forskningstokt som endte opp med å fortelle Røkke det han trenger å vite om hvor han kan finne krill, og hvor mye det er av den lille rosa reka. Styremedlem Arne Pedersen sier toktet bare kommer Røkke til gode.

Røkke til gode
— Toktet skulle ikke kartlegge om krillfiske er fornuftig, men hvor mye krill som finnes og hvor den befinner seg. Hvorfor det var interessant for norsk forskning, er et åpent spørsmål. Det er ingen tvil om at den kartleggingen bare kom Røkke til gode.

Han sier at kartlegging av krill er en kostbar affære. Samlet kostet toktet 35 millioner kroner. Hovedformålet var kartlegging av krill.

— Havforskningsinstituttet tok regninga for Røkke. Jeg kan ikke skjønne at dette skulle være en prioritert oppgave, sier Pedersen til Dagbladet.

Som nestleder i Kystfiskarlaget og vararepresentant i Havforskningsinstituttets styre, har han sittet ved siden av Grønnevet i flere år. Han har lenge vært klar over at Grønnevet også sitter i styret til Røkke-selskapet Aker Seafoods.

Overrasket
Han var derimot ikke vært klar over Grønnevets tredje rolle som konsulent for Røkke-selskapet Aker BioMarine, før Dagbladet kontaktet ham om dette før helgen.

 MANGE ROLLER: Leiv Grønnevet var både styreleder i Havforskningsinstituttet, styremedlem i Aker Seafoods og konsulent for Aker BioMarine da instituttet bestemte seg for å reise på krilltokt i Antarktis. Foto: Svein Aam/ Sunnmørsposten.
MANGE ROLLER: Leiv Grønnevet var både styreleder i Havforskningsinstituttet, styremedlem i Aker Seafoods og konsulent for Aker BioMarine da instituttet bestemte seg for å reise på krilltokt i Antarktis. Foto: Svein Aam/ Sunnmørsposten. Vis mer

— Det var jeg ikke klar over. Det forundrer meg. Dette framkommer ikke av styrepapirene. Der står det bare at Grønnevet ved behandling av toktsaken erklærte seg inhabil. Dette er en svært uheldig rolleblanding. Resultatet er at vi har brukt Havforskningsintituttets ressurser til å kartlegge krillforekomstene i Antarktis for et selskap som ender opp med halvparten av konsesjonene, sier Pedersen.

Omstridt
I 2007, da Havforskningsinstituttet vedtok å sende forskningsskipet G.O. Sars på tokt til Antarktis, var Leiv Grønnevet både styreleder i Havforskningsinstituttet (HI), styremedlem i Aker Seafoods og konsulent for Røkkes krillselskap, som seinere skulle bli til Aker BioMarine. Omtrent samtidig gikk krillselskapet Aker BioMarine på børs. Alt var klart for den kommende storsatsingen.

Men havforskningstoktet var omstridt innad. Ansatterepresentant i styret, forsker Magnus Johannessen, var også skeptisk. Forskningsskipet måtte tas ut av tjeneste i Barentshavet og det kunne gå ut over forskningen der. Og allerede på dette tidspunktet var spørsmålet om Leiv Grønnevets dobbeltrolle oppe.

Inhabil eller inkompetent
Leiv Grønnevet avviser at han hadde noe som helst med toktbeslutningen å gjøre.

— Jeg vurderte det slik at siden jeg var knyttet til Aker-konsernet, var det naturlig å melde seg inhabil. Jeg fratrådte styret på alle behandlinger som hadde med toktet til Sørishavet å gjøre, sier Grønnevet til Dagbladet.

Ifølge Grønnevet ønsket ikke bare Aker, men også departementene, og særlig UD, at Norge skulle sikre sine interesser i Antarktis.

 HAR FLINKE FOLK: Akersjef Kjell Inge Røkke. Foto: SCANPIX.
HAR FLINKE FOLK: Akersjef Kjell Inge Røkke. Foto: SCANPIX. Vis mer

Han mener han ikke har hatt for mange hatter i krillsaken.

— Nei, alle har vært klar over mine roller, og ingen i departementene har sett på dette som noe problem, sier Grønnevet.

— Har du forståelse for at noen kan synes det er problematisk?

— Andre må si hva de vil. Men Norge er et lite land. For å sitere en venn av meg; i Norge er man enten inhabil eller inkompetent, sier Grønnevet spøkefullt.

Egen idé
Havforskingsinstituttets forskningsdirektør Ole Arve Misund tilbakeviser at Aker har hatt noe med planlegging og gjennomføring av Antarktis-toktet å gjøre.

— Vi var klar over at det var aktører i Norge som hadde interesse av å høste krill og at Aker var i gang med dette, men det var ikke bakgrunn for toktet. Ideen ble unnfanget i Havforskningsinstituttet selv. I forbindelse med det internasjonale polaråret, 2007-2008, mente vi at Norge burde delta med et fartøy for å skaffe basiskunnskap om økosystemet i Antarktis, sier han.