Tok røykepause uten å snakke sammen

ORKANGER (Dagbladet): - Jeg synes det har gått greit, jeg er veldig fornøyd med dagen, sier den kreftsyke storrøykeren Robert Lund (67) etter første dag av rettsforhandlingene i Orkdal herredsrett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den døende kreftpasienten har saksøkt produsenten av rulletobakken Petterøes nr. 3. I over 40 år har tobakken vært Lunds følgesvenn. Nå håper Lund å få med seg rettssaken, før livet tar slutt.

- Legene har sagt at hans dager er talte, eller som han selv har bedt meg om å si: Han skal snart dø, sa advokat Edmund Asbøll i sitt innledningsforedrag i retten i går morges.

Søksmålet gjelder ikke utmåling av erstatning, men det kommer i neste omgang, hvis Lund vinner fram.

Det er penger å hente:

- Tiedemanns overskudd siste år er oppgitt til å være 260 millioner kroner, påpekte advokaten.

Alvorlig

Mange var møtt fram for å følge den historiske rettssaken, som er en Davids kamp mot Goliat. Rettslokalet, som for anledningen er flyttet til Bårdshaug herregård, var fylt til trengsel.

På den ene siden: en svartkledd, avmagret Robert Lund, alvorlig, med hendene i kors, sammen med advokat Edmund Asbøll og advokatfullmektig Kari Fossvold.

På motsatt side sitter den mektige tobakksfabrikkens representanter: informasjonssjef Jan Robert Kvam og advokatene Harald Hjort, Erik Keiserud og Kristel Heyerdahl.

Kaffe og røyk

- Det har ikke vært for slitsomt. Jeg har ventet lenge på dette, så det er godt å være i gang, sa Robert Lund da første dag gikk mot slutten.

Han synes det er viktig å være til stede under rettssaken.

- Sannheten skal fram, sier Lund, som har et eget rom i tilknytning til rettslokalet, der han kan trekke seg tilbake og hvile, i den grad han har behov for det.

I går tok han med seg kaffekoppen og rulletobakken inn på rommet ved 15-tida, mens rettsforhandlingene fortsatt pågikk.

- Jeg er ikke så veldig sliten, men det er litt kjedelig stoff nå. Det er godt å slappe av litt, uten så mye folk rundt seg.

Pause

Det røynte på, også for tobakkskongen, som satt på tilhørerplass i Orkanger i går: Johan H. Andresen sr. valgte å ta hvilepausen inne i rettssalen. Med lukkede øyne hvilte han haka lenge mot brystkassa.

- Det er ikke bare Lund som er sliten, kommenterte en av tilhørerne.

Sakens hovedpersoner, storrøykeren Lund og tobakkskongen Andresen, var bare noen meter fra hverandre, både i rettslokalet og i pausene, men vekslet verken ord eller håndtrykk i går.

- Andresen ser ut som en grei kar, han. Jeg har ingen ting imot ham personlig, sier Robert Lund til Dagbladet.

Ville slutte

Den uføretrygdede tidligere trygdefunksjonæren har gjort flere forsøk på å slutte å røyke. Første gang i 1967, da han greide seg uten tobakk i ti dager, samt to forsøk på syttitallet, da han holdt ut i tre- fire dager.

- Røyking er ikke bare en vane man kan velge å legge bak seg, men det er egentlig en sykdom, sa advokat Asbøll i retten i går.

I dag går Robert Lund glipp av første del av rettsforhandlingene. Når retten settes, møter han på Regionsykehuset, der han skal ha strålebehandling under rettssaken.

TOBAKKSKRIGEN: Storrøykeren Robert Lund (67) og tobakkskongen Johan H. Andresen sr. (69) var bare noen meter fra hverandre, men vekslet ikke verken ord eller håndtrykk.