TØFT ÅR: Frp-leder Siv Jensen har vært igjennom et år med mange krevende saker, men kunne ha håndtert det annerledes, mener PR-eksperter. FOTO: Torbjørn Berg/Dagbladet
TØFT ÅR: Frp-leder Siv Jensen har vært igjennom et år med mange krevende saker, men kunne ha håndtert det annerledes, mener PR-eksperter. FOTO: Torbjørn Berg/DagbladetVis mer

Tok ryddejobben andre ikke ville ha rørt

Men Siv får likevel slakt av PR-eksperter, mens Jens roses.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Jens Stoltenberg vinner ikke bare nordmenns hjerter.

Også norske aviser trykker statsministeren til sitt bryst.

Stoltenberg er på tampen av året omtalt i nesten 60 000 artikler.

En økning på over 26 prosent sammenlignet med 2010.

- Veldig mange har sett Stoltenberg som veik og konfliktsky. Jeg er veldig glad for at han var statsminister den 22. juli. Han beholdt roen i en krevende situasjon, sier kommunikasjonsekspert Trond Albert Skjelbred i Nor PR.

Og helt riktig: Det er de dramatiske hendelsene i juli som har gitt Stoltenberg et oppsving i media.

Sammenlignet med høsten 2010 har han denne høsten hatt en markant økning, viser Dagbladets gjennomgang.

- Håndtert dårlig Jens har også kommet mer til orde i norske aviser viser tellingen, men sett i forhold til omtale er det kanskje Siv Jensen som kommer oftest til orde overfor norske journalister.

I rundt 22 000 artikler er hun sitert i nesten 7 000 artikler.

- Dette er god Frp-tradisjon. Siv Jensen er spissformulert, og journalistene får overskrifter når de ringer henne. Hun er tilgjengelig og i opposisjon, sier Trond Albert Skjelbred.

Men ikke all omtale er god omtale.

Partiet har vært preget av mange konflikter i år, fortsetter kommunikasjonseksperten. En gjennomgang av artiklene bekrefter dette.

- Hun gjorde også en del uheldig uttalelser i forbindelse med terroren den 22. juli, sier Skjelbred.

Kommunikasjonsrådgiver Haakon B. Schrøder i Playground er enig.

Må snakke sant - Hun har virkelig måttet håndtere mange sure saker i 2011. Saker vi PR-rådgivere ikke ønsker å jobbe med. Eksempelvis sex-skandalene, sier han.

Stoltenberg kommer riktig nok i antall artikler mer til orde, men han er nesten tre ganger så mye omtalt som Jensen.

- Siv Jensen forbedringspotensiale er å snakke sant og snakke mer om egen politikk istedenfor å angripe andre partier. Her er Høyre-leder Erna Solberg et godt forbilde, sier Trond Albert Skjelbred.

- Høyre-lederen kanskje er litt traust, men man vet hva man får. Frp er mer sirkus, fortsetter han.

SVs Kristin Halvorsen er omtalt i knappe 600 artikler mer enn Siv Jensen, men hun er til sammenligning lang mindre sitert. Halvorsen komme til orde i rundt 4 700 artikler.

Må ikke kommentere alt Gjennomgangen viser også at de fleste partilederne siden stortingsvalget i 2009 har fått mindre oppmerksomhet.

Unntaket er Knut Arild Hareide og Trine Skei Grande, men de to har tatt over som partiledere i henholdsvis 2011 og 2010.

SOLID, MEN TRAUST: Erna Solberg er kanskje en litt traust politiker, mener en kommunikasjonsrådgiver. Her er Solberg under Nobelkonserten i Oslo Spektrum med datteren Hilde. Foto: Haakon Eikesdal/Dagbladet
SOLID, MEN TRAUST: Erna Solberg er kanskje en litt traust politiker, mener en kommunikasjonsrådgiver. Her er Solberg under Nobelkonserten i Oslo Spektrum med datteren Hilde. Foto: Haakon Eikesdal/Dagbladet Vis mer

- Grande har hoppet greit etter Wirkola - etter den forrige Venstre-lederen Lars Sponheim. Hareide er kronprisen som ble kronet. Han er også en uredd politiker som det kanskje er lett å undervurdere, sier rådgiver Skjelbred.

Kommunikasjonsrådgiver Haakon B. Schrøder mener det ikke alltid er sammenheng mellom mye omtale og politisk suksess.

- Da ville Frp vært landets nest største parti, sier Haakon B. Schrøder.

Sliter med Grande og Navarsete Opptelling viser at norske papir- og nettaviser sliter mest med å stave navnet til Venstre-lederen og Senterpartiets leder Liv Signe Navarsete.

Sistnevnte er også den eneste partilederen som opplever fall i omtale sammenlignet med 2010.

POPULÆRT SPALTEFYLL: Statminister Jens Stoltenberg er pop i norske aviser. Her under den halvårlige pressekonferanse i statsminsterboligen før jul. Foto: Thomas Haugersveen/Dagbladet
POPULÆRT SPALTEFYLL: Statminister Jens Stoltenberg er pop i norske aviser. Her under den halvårlige pressekonferanse i statsminsterboligen før jul. Foto: Thomas Haugersveen/Dagbladet Vis mer