Tok Saddams menn på senga

I dag før soloppgang stormet amerikanske styrker en rekke hus i Saddams hjemby Tikrit. Flere Saddam-lojalister er arrestert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Koalisjonsstyrkene tror den falne presidenten gjemmer seg et eller annet sted i hjembyen eller i en palmeskogene i utkanten av Tikrit. Han flytter på seg tre eller fire ganger om dagen for å slippe unna, sier en amerikansk kommandant.

Tror Saddam er her

- Om han gjør en feil har vi han, sier generalmajor Ray Odierno i den fjerde infanteridivisjonen. - Det er det vi venter på.

Odiernos tropper har i løpet av de siste månedene fanget en rekke av Saddams livvakter i dette området, og de mener de nærmer seg Saddam selv. Ved flere raid har troppene funnet indikasjoner på at noen «ekstremt viktige» har oppholdt seg på disse stedene, opplyser generalen, som også har arrestert en rekke irakiske generaler og medlemmer av Fedayeen.

Odierno er sjef for omkring 20 000 soldater i området nord for Bagdad til Kirkuk og øst til den iranske grensa. De holder mulighetene åpne for at Saddam kan gjemme seg hvor som helst, hjemme hos en stammeleder eller til og med i et offentlig anlegg.

Tikrit er en av de farligste stedene å oppholde seg for amerikanske tropper akkurat nå. Troppene til Odierno har base på en inngjerdet palasseiendom. Hver dag opplever de her bakholdsangrep og eksplosjoner på veiene. Og hver natt angripes selve palassområdet.

- Du kan høre skuddene og granatene som går over her, sier generalen.

Dreper Saddam-lojalister

Og i dag tidlig, før soloppgang, gjennomførte en gruppe på over 100 amerikanske soldater et storraid i Tikrit. De jaktet på Saddam-lojalister mistenkt for å ha finansiert og koordinert angrep mot koalisjonsstyrkene. Flere ettersøkte menn er tatt.

Det var tips fra arresterte irakere i tillegg til etterretningsinformasjon som lå bak dagens angrep. Styrkene angrep på flere ulike steder i Tikrit samtidig, mens mennene fortsatt sov.

Ingen ble skadet i angrepet.

- De ettersøkte har vært involvert i angrep på koalisjonsstyrkene og representanter for myndighetene, sier løytnant Steve Russell til AP.

- Vi vil sende ut en beskjed. Om man involverer seg i slike aktiviteter vil vi jakte på deg eller drepe deg, fortsetter han.

Målet i dag var å få tak i minst seks mistenkte. To av dem var ikke hjemme da soldatene banket på. En av de arresterte skal være celleleder for Saddam Fedayeen.

Fant våpenlager

I helga avdekket koalisjonsstyrken et nytt skjulested for våpen og ammunisjon gjemt i flere bunkere i Tikrit.

Flere Sager-missiler, 315 rakettdrevne granater og 62 bombekastere ble beslaglagt.

Styrkene har blitt angrepet en rekke ganger med fjernstyrte hjemmelagde bomber. Nå frykter amerikanerne at dette er et tegn på at motstanderne er i ferd med å skifte taktikk på bakken.

Geriljagruppa avfyrer statig rakettdrevne granater mot amerikanske patruljer. Langs veiene i Tikrit er det utplassert en rekke hjemmelagde bomber som dreper og såret dusinvis av soldater.

Siden midten av august har fire bilbomber drept en rekke mennesker i Bagdag og Najaf. Utenlandske terrorister, muligens fra al-Qaida, og Saddam-lojalister mistenkes for å stå bak.

- Det kreves varsomhet i behandlingen av militsgrupper, man må være sensitiv i forhold til de ulike etniske gruppene. USAs mål er å sikre at sentrale myndigheter har kontroll. Man kan ikke tillate folk å opprette private armeer, sier en kilde i det amerikanske forsvaret til AP.

To amerikanske soldater såret

Irakisk gerija angrep i dag en amerikansk patrulje i Bagdad med eksplosiver. Soldatene var på vei ut av en tunnel i bil i sentrum av byen. To soldater ble såret, og en Humvee tok fyr.

Søndag ettermiddag opplyste en militær talsmenn at det hadde gått 24-timer uten angrep på amerikanske soldater. Pausen ble ikke langvarig.

<B>TAR OPPSTILLING:</B> Fra dagens aksjon. Dette er soldater fra første bataljon, 22. regiment av den fjerde divisjonen av den amerikanske hæren i Tikrit.
<B>VELLYKKET AKSJON:</B> Ingen ble skadd i dagens morgenaksjon i Tikrit.
<B>ARRESTERER MISTENKT SADDAM-LOJALIST:</B> To amerikanske soldater fra infanteriregimentet i aksjon i Tikrit i dag tidlig.
<B>MINST FIRE ER ARRESTERT:</B> Styrkene tror Saddam gjemmer seg i hjembyen sin der han får hjelp til å gjemme seg av sine støttespillere.