VÅGHALS: Brage Hernes Gåsvær (18) tok salto fra Storehorn til Lillehorn på spektakulære Geita ved Svolvær - 355 meter over havet. Det har ingen gjort før ham. Video: Jarl Hernes Gåsvær Vis mer

Tok salto på «Geita» 
- Fra fjelltopp til topp 355 meter over havet

Brage Hernes Gåsvær har gjort det. Han har tatt salto fra Storehorn til Lillehorn på spektakulære Svolværgeita – 355 meter over havet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det kila i magen, forteller 18 år gamle Brage Hernes Gåsvær fra Snarøya. Sammen med broren Jarl (24) og Anders Klever Kirkeby (23), og brødrene Jørgen (21 og Daniel Nygaard Mellem (23) fra Bærums Verk, har 18-åringen vært på opplevelsestur i Lofoten.

Det er slett ikke første gang landemerket Geita har blitt besteget, mange har gjort vågestykket og hoppet fra Storehorn til Lillehorn. Men aldri før han noen slått salto mellom toppene.

Men sist fredag bestemte våghalsen Brage seg for å gjøre noe ingen har gjort før ham.

Salto med skru

SLÅR SALTO: Brage Hernes Gåsvær (18) tar salto fra Storehorn til Lillehorn på Geita ved Svolvær. Foto: Jarl Hernes Gåsvær
SLÅR SALTO: Brage Hernes Gåsvær (18) tar salto fra Storehorn til Lillehorn på Geita ved Svolvær. Foto: Jarl Hernes Gåsvær Vis mer

- Torsdag var vi på tur på Vågakallen, en annen fjelltopp ved Svolvær. Utsikten var nydelig, du ser hele Lofoten – utrolig vakkert, forteller Brage.

Og det var på Vågakallen, 942 meter over havet, 18-åringen fikk det for seg at han ville ta salto med skru fra Storehorn til Lillehorn på Geita.

- Etter et par timers søvn startet vi tidlig fredag morgen. Utrustet med klatretau, kamera og droner kom vi oss opp på Geita. Broren min, medisinstudent Jarl, rigget seg til med kamera og droner, slik at han vi kunne dokumentere hva vi skulle gjøre, forteller Brage.

Fire og en halv time etter at de startet klatringen, var alt klart for det spektakulære vågestykket. Først tok to av kameratene fart og hoppet fra Storehornet og ned og bort til Lillehornet – om lag 1,5 meter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- SYKT DIGG: Brage Hernes Gåsvær er den første som har tatt salto mellom toppene på fjellet Geita ved Svolvær. - Det var sykt digg, sier 18-åringen. Foto: Jarl Hernes Gåsvær
- SYKT DIGG: Brage Hernes Gåsvær er den første som har tatt salto mellom toppene på fjellet Geita ved Svolvær. - Det var sykt digg, sier 18-åringen. Foto: Jarl Hernes Gåsvær Vis mer

Våghals

- Jeg festet tauet og gjorde meg klar til å ta salto. På veien opp hadde jeg tatt en salto for å sjekke hvordan det var å slå salto med sikringstau.

Brage, som til høsten begynner i 3. klasse på Nadderud videregående skole i Bærum, beskriver følelsen av å stå på toppen av Geita, og gjøre seg klar til å ta salto fra den ene fjelltoppen til den andre – flere hundre meter over havoverflaten – slik:

- «Sykt digg»!

-Jarl og de andre lurte på om jeg ville ta et prøvehopp, før jeg tok saltoen. Da jeg tenkte meg litt om, trodde de først at jeg ikke vågde.

«Helt sykt»

Mens broren og kameratene spent følger med, begynner Brage å telle ned:

- 1, 2 og 3!

-Det ble en forlengs salto med skru. Det gikk et sekund, før jeg skjønte at det hadde gått bra. Og da kom Hawaii-brølet: «Shaka brah». Vi tar det ropet når vi har gjort noe «syke ting». Og hoppet var «helt sykt».

Brage anbefaler ikke andre om å forsøke på det samme. Han er selvlært fra trampolina hjemme på Snarøya, og har gått på turn.

- Helt rått

På vei opp til toppen fikk vi låne litt tau og kalk av Geir Rune Holm, som har besteget Geita hele 568 ganger. Han så ikke saltoen, mene da vi traff han på butikken, sa han at han hadde hørt brølet.

- Helt rått! Aldri før har noen tatt salto fra Storehorn til Lillehorn, sier Holm som er imponert.

Brage, storebroren Jarl og kameratgjengen fra Bærum har planer om mer galskap.

- Vi får se, om det blir med eller uten ski på beina. Uansett, dette er ikke siste gang vi kommer til Lofoten.