Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kontrollkomiteens leder tror ikke han møter seg selv i døra

Tok selv opp mulig dobbeltrolle i Nav-saken

Ap-veteran Dag Terje Andersen leder komiteen som gransker Nav-skandalen. For ti år siden var han selv ansvarlig statsråd for Nav.

TO HATTER: Dag Terje Andersen leder kontrollkomiteen på Stortinget som har Nav-saken til behandling. I 2008 og 2009 var han arbeidsminister med ansvar for Nav. Her sammen med komitèmedlemmene Bente Stein Mathisen fra Høyre og Nils T. Bjørke fra Senterpartiet.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
TO HATTER: Dag Terje Andersen leder kontrollkomiteen på Stortinget som har Nav-saken til behandling. I 2008 og 2009 var han arbeidsminister med ansvar for Nav. Her sammen med komitèmedlemmene Bente Stein Mathisen fra Høyre og Nils T. Bjørke fra Senterpartiet. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer

Når kontroll- og konstitusjonskomiteen avholder høring om Nav-skandalen på Stortinget 9. januar vil flere tidligere arbeidsministere bli kalt inn på teppet.

OMFATTENDE MATERIALE: Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) overleverte ny informasjon om NAV-skandalen til Stortinget i forrige uke. Reporter: Torun Støbakk. Video: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

Men kontrollkomiteens leder Dag Terje Andersen tror ikke han blir blant dem. Det til tross for at den tidligere stortingspresidenten var arbeidsminister i 2008 og 2009 - og nettopp hadde ansvar for Nav og trygdesaker.

- Ikke sånn som det ser ut nå. Men for å være helt sikker på ikke å havne i en slik situasjon, var det ikke naturlig for meg i det hele tatt å tenke på å være saksordfører, sier Andersen til Dagbladet.

Seinere perioder

Andersen viser til at kontrollkomiteen i sin behandling av Nav-saken tar utgangspunkt i tidsrommet som arbeidsminister Anniken Hauglie (H) berørte i sin redegjørelse for Stortinget.

- Foreløpig har vi ikke sett på dette som noe problem. Redegjørelsen fra statsråden dreide seg i all hovedsak om tida fra 2012 og framover. I forholdet til dette er jeg ikke inhabil. Men skulle den situasjonen oppstå, så vil jeg selvfølgelig ikke blande meg borti det, sier Andersen.

Han understreker at stortingsrepresentanter i prinsippet ikke er inhabile. Verken Grunnloven eller Stortingets forretningsordenen har bestemmelser om representantenes habilitet.

ESA-president Bente Angell-Hansen har tidligere uttalt til Dagbladet at den norske feiltolkingen av EØS-trygdereglene kan ha pågått også før 2012.

- Sånn vi ser det nå, tenker vi at dette har vært tilfelle helt siden Norge har blitt medlem av EØS-avtalen, sa hun til avisa.

ESA har for øvrig sendt norske myndigheter en rekke spørsmål om saken, med svarfrist 4. desember.

Tok selv opp spørsmålet

Andersen sier spørsmålet om hans rolle i Nav-saken som tidligere arbeidsminister dukket opp i kontrollkomiteens første møte om saken.

- Var det du som tok det opp eller var det andre i komiteen som stilte spørsmål om din habilitet?

- Nei, det tok jeg selvsagt opp selv. Jeg sa jeg syntes det var unaturlig å diskutere om jeg skulle bli saksordfører, selv om komitéleder ofte tar slike saker.

- Var debatten om eksport av trygdeytelser knyttet til disse ordningene som vi nå snakker om, på ditt bord da du var statsråd?

- Det var jo jeg som satte ned Brochmann-utvalget. Og det gjorde jeg jo fordi dette var en aktuell problemstilling ikke bare knyttet til disse ytelsene, men trygdeytelser generelt, sier Andersen.

Brochmann-utvalget diskuterte nettopp slike problemstillinger som ettertrykkelig er blitt satt på dagsordenen nå. Men Andersen framholder at utvalgets innstilling ble lagt fram etter at Andersen hadde gått av som statsråd.

Vil ta ordet

Andersen sier han åpner for selv å gripe ordet og stille spørsmål under Stortingets kontrollhøringer.

- Ja, det vil jeg. Men ikke i den grad spørsmålene skulle være i nærheten av å angå den perioden jeg selv var statsråd, sier Andersen.

Han framholder at Eva Kristin Hansen som saksordfører uansett vil stå for det meste av Ap's utspørring.

- I den grad det kommer spørsmål som knytter seg til din statsrådsperiode, hva vil du gjøre da?

- Da vil jeg drøfte saken med komiteen nok en gang. Det er nok utenkelig i den saken som vi nå har til behandling, men skulle det være spørsmål om den perioden, så vil det selvfølgelig ikke være naturlig at jeg sitter og stiller spørsmål til andre fra samme perioden. Det kommer jeg til å være ekstremt ryddig på.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media